Hogyan segíts annak, aki érzelmi bántalmazás áldozata?

szem,növény,levél Forrás: Unsplash
Utólag, ha már borult a bili, könnyű beazonosítani a jeleket, addig azonban gyakran még akkor sem vesszük észre, hogy baj van, ha egy közeli hozzátartozónk szenved el érzelmi bántalmazást.

Az érzelmi bántalmazás tulajdonképpen a kontrollálásról szól, vagyis arról, hogy az egyik ember megpróbálja a másik életét irányítani. Sokféle módon megnyilvánulhat: lehet, hogy “csak” sértő szavak hangzanak el házastársak között, de lehet olyan egyértelmű is, mint az ordítozás, ami ráadásul még fizikai bántalmazással is párosul.

Egy kapcsolatban a bántalmazó fél a szavaival intéz támadást a másik személye és személyisége ellen. Ez lehet sértegetés, fenyegetés, lekicsinylés, gúnyolódás, irányítás, bántó kritika, valamint az önbecsülés és önértékelés aláásása. A bántalmazó gyakran elszigeteli partnerét annak családjától és barátaitól, hogy elérje nála: ne bízzon másokban.

Mivel az érzelmi bántalmazás ilyen sokféle formát ölthet, ezért nehéz felismerni – akkor is, ha mi követjük el, ha mi vagyunk az áldozatok, vagy ha egy szerettünk kerül ilyen helyzetbe. Ráadásul az érzelmi bántalmazó gyakran él az “agymosás” eszközével is: elhiteti partnerével, hogy valójában törődik vele és aggódik érte.

Az érzelmi bántalmazás áldozatai általában szégyellik magukat. Úgy érezhetik, hogy megérdemlik ezt a fajta bánásmódot, és azt gondolhatják: senki nem tudja rajtuk kívül, milyen sokat tesz értük a partnerük, házastársuk vagy a szülőjük. A bántalmazójuk gyakran megfélemlítéssel szigeteli el őket. Nem mernek bízni másokban, mert attól félnek, hogy a bántalmazójukat ez feldühíti.

Az áldozatok

A gyerekek gyakran esnek érzelmi bántalmazás áldozatául. Velük aztán nagyobb eséllyel ismétlődik meg ugyanez felnőtt korukban is. Gyakran előfordul a tizenévesek párkapcsolataiban is: a tapasztalatlanság és a társas nyomás hatására a fiatal lányok elviselik, hogy megfélemlítsék őket és rosszul bánjanak velük, ha ilyen áron magukénak tudhatnak egy “menő” fiút.

Egyre több áldozata van az érzelmi bántalmazásnak az idősek között is. Ez annak köszönhető, hogy az életkor meghosszabbodásával egyre több embernél alakulnak ki a demencia tünetei és egyre többen szorulnak rá a gyerekeik ápolására, támogatására.

Árulkodó jelek

Néha nehéz észrevenni az érzelmi bántalmazás jeleit. Persze nem akkor, amikor szem- és /vagy fültanúi vagyunk, hogy egy pár egyik tagja nyíltan inzultálja szavaival a partnerét.

De érdemes figyelni a nehezebben megfogható ismertetőjegyekre is. Az áldozat gyakran fél a bántalmazójától, vagy attól tart, hogy felmérgesíti, vagy olyat tesz, ami nem tetszik neki. Ennek az az eredménye, hogy a bántalmazó irányítása alatt tartja, hogy áldozata mit csinál, kivel találkozik, ez pedig oda vezet, hogy az áldozat elveszíti a szabadságát és a képességét arra, hogy független döntéseket hozzon. Az érzelmi bántalmazás áldozatai mindent aszerint ítélnek meg, hogy a bántalmazójuk hogyan reagál majd arra a bizonyos dologra – elfogadással, elutasítással vagy dühvel. Az áldozat – gyakran a bántalmazó kifejezett kérésére – magyarázat nélkül elfordul a családjától és a barátaitól.

Azt sem szabad elfelejteni: lehet, hogy soha nem tapasztaljuk az érzelmi bántalmazás megnyilvánulásait egy párnál, azt viszont észrevehetjük, milyen hatással van a bántalmazás a barátunkra vagy a hozzátartozónkra. Vannak helyzetek, amikor a bántalmazás zárt ajtók mögött zajlik, így az áldozat önbizalomhiánya, depressziója, alvás- vagy étkezési problémái lehetnek az árulkodó jelek.

A segítség formái

Ha úgy gondolod, hogy egy barátod vagy hozzátartozód érzelmi bántalmazást szenved el, megpróbálhatsz segíteni neki kikerülni a hatása alól.

Kezdd óvatosan. Ha nyíltan kritizálod a feltételezett bántalmazót, akkor kevésbé valószínű, hogy az áldozat rád fogja bízni a titkát. Néha az a legjobb, ha együttérzően meghallgatod, és biztosítod róla, hogy veled biztonságban lesz, ha arra van szüksége.

Segíts neki leválni. Egy romantikus kapcsolatban, ahol ez történik, a talpraálláshoz arra van szükség, hogy az áldozat hátrébb lépjen és megkérdőjelezze az igazságokat és feltételezéseket, amiket addig elfogadott. Ez azt jelenti, hogy el kell távolodnia a bántalmazójától és másokat kell keresnie, akik kiegyensúlyozottabb és kevésbé személyes érdekek által motivált rálátást nyújtanak arra, hogy mik az illető erősségei és gyengeségei.

Javasold, hogy kérjen segítséget. Mivel ez a folyamat egyáltalán nem könnyű, így az áldozatnak terápiára lehet szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a problémáit és úrrá legyen a bántalmazáson. A pszichoterápia fontos része a segítségnek, csak így lehet elérni olyan változásokat, amelyek biztosítják, hogy ne váljon újra érzelmi bántalmazás áldozatává.

Maradj mellette hosszú távon is. Elszabadulni nagyon nehéz folyamat – mondja Donnenfeld. Az illetőnek rengeteg támogatásra lesz szüksége és segíthet rajta az is, ha terápiára jár vagy csatlakozik egy támogató csoporthoz.

Ne felejtsd el, hogy a törődést mindenki megérdemli, még saját magától is!