Hogyan alakítsd ki az ideális napirendet? Tested megmondja! Mutatjuk, mit mikor érdemes elvégezned belső órád szerint!

Borítókép: Hogyan alakítsd ki az ideális napirendet? Tested megmondja! Mutatjuk, mit mikor érdemes elvégezned belső órád szerint! Forrás: pexels/Anastasiya Gepp
Reggel vekker ébreszt, aztán rohansz, hogy odaérj munkakezdésre, délután az ovi zárórája határozza meg az iramot, így enni, pihenni csak összevissza van időd. De tudod-e, hogy a szervezetednek mikor mi esne jól? Utánajártunk, hogy egészséged érdekében milyen napirendet kellene követned.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2017-es 6. lapszámában jelent meg először „Hogyan jár a belső órád?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Az emberiség több ezer éve tudja, hogy napi tevékenységeinket hogyan kellene optimálisan beosztani ahhoz, hogy testünk a lehető legnagyobb harmóniában tudjon működni. A tradicionális kínai gyógyászat szervórának nevezi ezt. A lényege, hogy tizenkét fő szervünk nagyjából kétórás „műszakokban” pörög a csúcson, azaz a nap egy bizonyos szakaszában a legaktívabb, ilyenkor végzi el leghatékonyabban a munkáját. Ha te is ahhoz a ritmushoz igazítanád a napirendedet – beleértve az evést, alvást és így tovább –, melyet a szervezet diktál, rengeteg betegséget és későbbi problémát megelőzhetnél, hiszen ezzel erőteljesen támogatnád az élettani folyamatokat és belső egyensúlyod fenntartását. Dr. Yu Funian hagyományos kínai orvos segítségével most bemutatjuk: hogyan jár a te belső órád.

EZ TÖRTÉNIK REGGEL: 5–9 ÓRA

Az ébredésnek akkor is 6 óra körül kellene bekövetkeznie, ha nem sietnél munkába, mert tested ekkorra már felkészült a fizikai aktivitásra. Ennek ellenére érdemes időt hagyni a komótos felkelésre. Végezz például néhány légzőgyakorlatot, hogy beindítsd a tüdőd hajnali aktivitását.

7 óráig a vastagbél az „ügyeletes”, ezért a mellékhelyiség meglátogatása legyen a következő feladatod, hiszen nagyon fontos a felhalmozódott salakanyagok kiürítése. Ha általában később kelsz vagy egész máskor szoktad megejteni ezt a dolgot, ébredés után fogyassz langyos citromos vizet, végezz néhány könnyed guggolást, laza testmozgást: ez majd segít beindítani a folyamatokat, és nem lesz nehéz erre az időpontra átállni.

7 és 9 között a gyomor veszi át a főszerepet: ekkor helyes reggelizni, amit sokan előszeretettel hagynak ki. Te semmiképp ne tedd, a nap folyamán ugyanis éppen ennek az étkezésnek kellene a legkiadósabbnak lennie. (A bölcs mondás szerint reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus!) Az első evéssel látod el megfelelő energiával, tápanyaggal a szervezetedet, így reggelid legyen bőséges, változatos, és ha lehet, meleg: egy gyümölccsel dúsított zabkása például kitűnő választás.

EZ TÖRTÉNIK DÉLELŐTT: 9–11

Ilyenkor, akárcsak te, a léped is gőzerővel dolgozik.

Forrás: pexels/Miriam Alonso
Idegrendszered nyugodt, kiegyensúlyozott, testhőmérsékleted kellemes, így minden adott ahhoz, hogy napi teljesítőképességed csúcsán a legnehezebb feladatokat is megoldd vagy nagyobb ismeretanyagot sajátíts el. (És ezért nem jó, ha szegény gyerkőcöket sokszor 8-kor kárhoztatják dolgozatírásra a suliban….)

Persze csak akkor, ha tényleg rendesen reggeliztél, ellenkező esetben ugyanis nemigen leszel képes hatékony munkavégzésre, ráadásul fáradt, kedvetlen hangulatban még az sem csoda, ha a kezed nassolnivaló után kutat: ebben a szükséghelyzetben valószínűleg valamilyen gyorsan felszívódó, egészségtelen süti után. 11 óra felé a szíved is a csúcsra ér, ezért ha teheted, ilyenkor szaladj el edzeni: egy fél óra futás és egy korai, gyors ebéd talán belefér a szünetedbe, de ha emiatt egy picit tovább kell bent maradnod délután, vigasztaljon, hogy a lehető legjobb időt választottad a sportoláshoz.

EZ TÖRTÉNIK DÉLBEN: 11–13

Ez a szív ciklusa, most áraszt el vérkeringésed az eddig begyűjtött tápanyagokkal. A kínai hagyományok szerint ez a két óra szorosan összefügg az érzelmekkel, ezért jó vagy rossz kedved is ilyenkor tetőzhet. Közben szervezeted a gyomorsav-termelődés fokozódásával egyre jobban várja az ebédet.

Délben fogyassz könnyű ebédet, ami a reggelinél már legyen szerényebb: elég lesz egy grillezett csirke, hal salátával vagy rakott zöldség. Utána pedig, akárcsak a déli országokban vagy Kínában, elképesztően fontos lenne beiktatnod fél-egy óra pihenést, relaxálást, hogy ne csak a tested, de az elméd is megnyugodjon és kikapcsolódjon – ez nem feltétlenül jelent alvást, tökéletes lenne például egy könnyed csevegés a szabadban a barátaiddal, kollégáiddal. Persze ez nem sok munkahelyen kivitelezhető, de azért érdemes megpróbálni: kérjetek egy teszthetet a főnöktől, és az ebéd után tartsatok rövid pihenést. Garantáltan emelkedni fog valamennyiőtök délutáni teljesítménye, hangulata.

EZ TÖRTÉNIK DÉLUTÁN: 13–17

Ebéd után a vékonybél dolgozik a legintenzívebben, pár órán át a legtöbb szerved az emésztésre koncentrál. Új ötletek valószínűleg nem ilyenkor fognak kipattanni a fejedből, ezért ha vizsgára vagy előadásra tanulsz, ilyenkor ismételj, a hosszú távú memóriádba ugyanis jól beépülnek az információk. Azzal jól kihasználhatod ezt a kicsit passzívabb időszakot, hogy orvoshoz mész.

Forrás: pexels/Mikhal Nilov
Ez nem hangzik túl jó programnak, de talán nagyobb kedved lesz az éves fogorvosi vizithez, ha tudod, hogy ekkor lényegesen magasabb a fájdalomküszöböd, mint más napszakban. Ennek az az oka, hogy az emésztés csökkenti a végtagjaidban és a bőrödben a fájdalomérzetet, illetve az érzéstelenítő hatása is tovább tart.

15–17 óra között a húgyhólyagra kerül a sor, amely kiüríti a méreganyagok egy részét, így megint fokozódik az aktivitásod.

Ha a délelőtti sport nem fér bele, most vedd az irányt az edzőterem felé, mert pár óráig teljesen alkalmas a tested az ilyen jellegű megpróbáltatásokra, de a munkádat is kellő lendülettel tudod lezárni – pláne, ha nem etted túl magad ebédkor, mert akkor bizony nem lesz sok erőd. Sok-sok víz vagy gyógytea fogyasztásával támogasd a szervezetedet, ha máskor nem, legalább ebben a két órában!

EZ TÖRTÉNIK ESTE: 17–23

A veséid késő délután végzik a legnagyobb munkát, a tisztítást pedig magad is segítheted vagy egy langyos lábfürdővel (a vese meridiánja, azaz energiavonala ugyanis egészen a lábfejig halad), vagy azzal, hogy ezt a szervtájékot: a derekad környékét óvatosan átdögönyözöd az öklöddel. A tisztító folyamatok alatt egy kicsit lelassul a vérkeringésed, de egy laza sétával, nyújtással újra felélénkítheted még vacsora előtt, amit legkésőbb hét óráig fogyassz el! Egy salátánál, levesnél ne egyél többet! Számolj vele, hogy a később elfogyasztott ételt elraktározza a szervezeted, és csak másnap kezdi feldolgozni.

Vacsi után, hét óra körül felkészültél az estére. Ez jelentheti azt, hogy nyugalomba vonulsz és olvasol, de kimenőt is adhatsz magadnak, egy baráti találkozó még belefér a napba. A szív működési ritmusa azt javallja, hogy a kedveseddel csukjátok magatokra a hálószoba ajtaját, mert a kapcsolat ápolására, masszázsra, szexre ez a legalkalmasabb idő.

Forrás: pexels/Ivan Oboleninov

Kilenc óra után viszont igyekezz az alvásra hangolódni: ne nézz ijesztő, felkavaró filmeket, sőt, a legjobb, ha be sem kapcsolod a tévét, inkább olvass kellemes könyveket. Nem sok embernek sikerül, de örülj, ha ilyenkor el tudsz aludni, mert az nagyon jót tesz!

EZ TÖRTÉNIK ÉJSZAKA: 23–05

Éjjel tizenegy és hajnali három között mindenképpen próbálj aludni, mert az epehólyag és a máj ilyenkor regenerálódik. Mindenkivel előfordul, hogy átmulat vagy átvirraszt egy-egy éjszakát, de ez semmiképp ne legyen rendszeres!

Ha éjjeli bagoly vagy, az alkoholfogyasztást akkor is mellőzd: a máj körülbelül 1 és 3 óra között méregteleníti a véredet, amit nem tud kellőképpen elvégezni, ha még ilyenkor is becsúszik egy-egy pohár bor. Az éjszakai borozástól másnap nem leszel elég energikus, hosszú távon pedig komoly problémáid támadhatnak.

A lelki mérgeket is ilyenkor jelzi a szervezet, úgyhogy ha gyakran felébredsz 2 óra körül, mielőbb gondolkozz el, hogyan csökkenthetnéd a stresszt, a feszültséget az életedben. Hajnali három órától a megtisztított vér a tüdőbe vándorol, hogy ez is elvégezhesse munkáját, és friss oxigénnel lásson el. Ennek érdekében célszerű résnyire nyitva hagyni az ablakot. Ha ilyenkor felébredsz, végezz néhány légzőgyakorlatot, ezzel remekül támogathatod a tüdőd működését, de inkább szenderedj el még egy kicsit, hogy friss erővel vethesd bele magad a következő napba.

Galériánkban olyan ételeket találsz, amik bővelkednek antioxidánsban!