Hogyan segítenek a horrorfilmek a szorongáson?

Borítókép: Hogyan segítenek a horrorfilmek a szorongáson? Forrás: Getty Images
A horrornak számtalan rajongója van, az örökös tépelődők számára azonban jóval többet tartogat, mint puszta kikapcsolódás.

Nem létezik olyan ember, akit időnként ne kerítene hatalmába valamilyen szorongásos gondolat. Kihúztam-e a vasalót a konnektorból? Miért hívatott be magához a főnököm? Hogy leszek kész minden feladatommal a nap végére? Nagy valószínűséggel ismerősen csengenek. Az, hogy milyen sűrűn ötlenek fel az ehhez hasonló aggasztó gondolatok, illetve, hogy milyen nehez tőlük megszabadulni, eltérőek lehetnek.

Ha te is azok közé tartozol, aki nem tudja csak úgy megrázni magát és könnyedén megszabadulni attól, ami nyomasztja, valószínűleg már kipróbáltál néhány praktikát. Különböző aktív mozgásformákkal, stresszoldó jógával, meditációval vagy akár terápiával könnyebben meg tudsz bírkózni a problémával.

Akad azonban egy olyan fegyver, amit lehet, hogy még nem vetettél be, pedig instant megoldást kínálhat: egy jó szaftos horrorfilm.

Miközben a takaró alatt bújkálva, egyre hevesebben dobogó szívvel nézed a Ragyogást, A kört vagy épp a Fűrészt, a korábbi apróságok okozta szorongást felváltja egy sokkal könnyebben értelmezhető - és kezelhető - érzelem, a félelem.

vélt vagy valós okok

Attól rettegni, hogy betörnek, elrabolnak, megölnek vagy épphogy szellemet látsz, jól megfogható, valós problémának tűnik, ami tőled és a működésedtől teljesen független. Az, hogy nem valami belülről fakadó "butaság" váltja ki a szorongást, hanem egy realisztikus fenyegetettség, természetesebbé teszi az érzést.

Segít fókuszálni

A szorongás tárgya legtöbbször nem a jelenhez kapcsolódik. Vagy a múlt történésein rágódsz vagy jövőbeli eseményekről gyártasz képzeletbeli forgatókönyveket. A horror filmek segítenek a jelenben maradni és az adott pillanatban megért félelemre összpontosítani. Mivel a legtöbb filmnek végén sikerül legyőzni a gonoszt és elsimítani a helyzeteket, a pozitív kicsengés segítsgévéel tudatosíthatod, hogy egyszer minden nehéz helyzet megoldódik.

Nálad van a kontroll

Ellenben az akaratlanul beköszöntő zavaró gondolatokkal, a félelmkeltő filmeket saját választásodból nézed. Ez azt is jelenti, hogy bármelyik pillanatban elfordíthatod a fejed vagy megnyomhatod a kikapcsológombot, azaz egy mozdulattal kiléphetsz a helyzetből. Az, hogy nálad van az irányítás, megkönnyíti, hogy megbírkózz a negatív érzésekkel.

Íme egy kis inspiráció, ha nem tudnád, melyik filmet válaszd.