önmagad legjobb barátja Forrás: Getty Images

Hogyan válhatsz saját magad legjobb barátjává?

Egyszerűen gonoszak vagyunk magunkhoz. Ha látnánk valakit, aki úgy bánik egy idegennel, ahogy mi magunkkal, megütköznénk rajta. Meg kell tanulnunk, hogy igazi barátja legyünk magunknak. Ez nem jön magától.

Miért bánunk szigorúbban, sőt akár kegyetlenebbül magunkkal, mint egy baráttal? Ha egy barátod hibát követ el, valószínűtlen, hogy „jaj, de béna vagy”, esetleg „sose lesz belőled semmi” jellegű reakciókkal fog találkozni. Inkább támogatásodról biztosítod ilyenkor, illetve tippeket adsz neki, hogyan kerülhetné el ezeket a ballépéseket a jövőben. Viszont a legtöbb ember a saját tévedéseire igen durván reagál: lényegében érzelmileg inzultálja, ostorozza saját magát.

Megdöbbentő, hogy az az ember, akihez a legnehezebb kedvesnek és együttérzőnek lenni, éppen mi magunk vagyunk. Pedig az érzelmileg teljes élet feltétele, ha a saját magunk barátjává válunk.

Ha te is gyakran kapod magad azon, hogy negatívan beszélsz saját magadhoz, itt van két alapvetés, amelynek segítségével átállíthatod az agyad. A tippeket a The School of Life londoni bázisú oktatóintézmény fenti videójából kölcsönöztük.

Egy jó barát elfogad olyannak, amilyen vagy.

Ettől még persze adhat neked javaslatokat, tanácsokat, de minden ilyesmi az elfogadásra épül. Amikor azt mondja neked, hogy próbálj ki egy új irányt, az sohasem fenyegetés vagy ultimátum. Sosem jár azzal, hogy „mert különben”. Nem mondja azt, hogy meg kell változnod, különben magadra maradsz. A barátod jó embernek tart, és azért ad neked tanácsokat – ha egyáltalán –, hogy te magad profitálj belőlük. Emellett nem felejti el újra és újra megemlítetni, mi az, amit jól csinálsz.


Egy jó barát együttérez veled, ha hibázol.

Tévedni, mint ez köztudott, emberi dolog. Valamint megbotlani és elcseszni is. Mindannyian nap mint nap hibázunk. Ha képes vagy azt mondani egy barátodnak, hogy „ne aggódj, ez teljesen oké”, akkor magadnak is tudod ezt mondani. Gyakorold az együttérzést magaddal szemben – mondogasd magadnak az alábbi keretesben található mondatokat akár minden nap.

Mondatok, amikkel gyakorolhatod az önelfogadást és az együttérzést saját magaddal:
  • Megérdemled, hogy létezel.
  • Szabad hibázni.
  • Meg lehet neked bocsátani.
  • Tudom, milyen keményen küzdesz és mekkora akadályokat gyűrtél már le.
  • Nem érdekel, mások mit gondolnak.
  • Mellettem lehetsz gyenge. Széteshetsz, kiborulhatsz, lehetsz tökéletlen.
  • Cserben hagyhatsz.
  • Melletted vagyok. Megindít, mennyi erőfeszítést tettél és milyen sokat szenvedtél.
  • Nekem nem kell bizonyítanod. Nincs szükségem arra, hogy valaki legyél. Képes vagyok szeretni téged olyannak, amilyen vagy, mindennek ellenére.
  • A legjobb barátod vagyok. Mindig. És itt vagyok melletted.

Nézd meg ezt a galériát is: