Mi a baj azokkal, akik képtelenek elköteleződni a párkapcsolatban?

elkerülő kötődés,kapcsolat,párkapcsolat Forrás: getty images
Akármilyen mélyen is rögződött be valakibe az úgynevezett elkerülő kötődés viselkedésmintája, van út a változáshoz!

Valószínűleg ismersz olyan embert, aki – akár szeretne, akár nem – képtelen közel kerülni másokhoz. Ott van például a munkamániás barátnőd, aki hétköznap szakadatlanul túlórázik, hétvégén meg persze szüksége van énidőre, ezért értsük meg, hetente egynél több randit nem tud bezsúfolni az időbeosztásába. Vagy a másik barátnőd, aki folyton a Tinderen lóg és egymást érik nála az alkalmi partnerek, azonban soha nem kötelezi el magát senki mellett (holott látható, hogy így nem érzi jól magát a bőrében)? Ezt a viselkedést nevezzük elkerülő kötődési stílusnak.

Az elkerülő kötődési stílusú emberek menekülőre fogják, ha a randipartnerük be akarja őket mutatni a barátainak, vagy más formában igyekszik komolyabbra fordítani a kapcsolatot. Jellemző rájuk, hogy a másik félnek kizárólag a negatív tulajdonságaira fordítanak figyelmet. Különféle ürügyeket keresnek az eltávolodásra, később viszont szánják-bánják, hogy véget vetettek a kapcsolatnak. (Fontos, hogy visszatérő mintázatról van szó: egy rosszul működő, vagy akár veszélyes kapcsolatnak véget vetni önmagában egészséges és helyes döntés!)

Természetes számukra, hogy mindent egyedül oldanak meg, és időbe telik, míg beismerik maguknak, hogy ez nem kielégítő számukra. Az elkerülő típus kínosan tartja a két lépés távolságot. Ugyanakkor jó hírünk van: akármilyen mélyen rögződött be ez a viselkedésminta, van út a változáshoz!

Hogyan azonosítható az elkerülő kötődési típus?

Az elkerülő kötődésű stílusnak két fajtája van: az elutasító-elkerülő és a bizalmatlan-elkerülő.

Az elutasító-elkerülő típus jellemzően függetlennek látja magát, aki önállóan is elboldogul. Szigorúan meghúzza a személyes határait, nem enged közel érzelmileg senkit magához. Nehezére esik megnyílni a partnere előtt, vagy akár csak szorosabb barátságokat kialakítani és fenntartani.

A bizalmatlan-elkerülő kötődésű stílusú ember egyensúlyozni próbál a társas lét és a magány között, kevés sikerrel. Fél attól, hogy elhagyják, de kötődni sem tud igazán, ezért ellentmondásos üzeneteket közvetít a partnere felé. Egyszer ellöki magától, aztán később visszahívja az életébe. Általában barátai sincsenek, nehogy csalódnia kelljen bennük.

A pontos diagnózis felállítását jobb szakemberre bízni, de létezik néhány jel, ami támpontot adhat, és felvetheti a gyanút, hogy elkerülő kötődésű stílusú személlyel van dolgod (vagy te magad vagy azok):

  • Ügyel arra, hogy a kapcsolatai felszínesek maradjanak.
  • A szexuális intimitásra fókuszál érzelmi közelség nélkül.
  • Változó a viselkedése, csak néha mutatja ki a szeretetét.
  • Ha az aktuális partnere szorosabbra fűzné a kapcsolatot, mindig felveszi a nyúlcipőt.
  • Irtózik a kiszolgáltatottság puszta gondolatától is.
  • Sorozatosan véget vet a kapcsolatainak: szakításon gondolkodik, meglépi, aztán viszont megbánja.

Mi eredményez elkerülő kötődési stílust?

Ez a kötődési stílus a szakértők szerint a korai tapasztalatokra vezethető vissza: a gyermekkorban tanult mintákat visszük tovább felnőttkori kapcsolatainkban. Az elkerülő kötődési stílusú emberekre jellemző, hogy szüleik érzelmileg elérhetetlenek voltak számukra, és sokszor hagyták figyelmen kívül a szükségleteiket. Leszidták őket, ha sírtak. Ezek az emberek mindennek hatására már gyerekként megtanulták, hogy ne bízzanak senkiben, és a korukhoz képest szokatlan önállóságra tettek szert. Továbbá, mivel gyerekkorukban sem bátorították erre őket, felnőttként is vonakodnak kimutatni az érzéseiket.

Mi a teendő, ha elkerülő kötődési stílussal van dolgod?

Noha a kötődési stílust megváltoztatni kemény dió, lehetséges és érdemes próbálkozni vele. Ha sikerül azonosítani ezt a mintázatot, az segíthet a tisztánlátásban, így az első lépés lehet a biztos kötődés kialakítása felé. Kezdetnek jól jöhet, ha a partnereddel beszélgettek a különböző kötődési stílusokról, esetleg közösen (vagy külön-külön) kitöltötök egy online tesztet, hogy kapjatok valamilyen támpontot. Ha sikerült behatárolni a kötődési stílusotokat, a későbbiekben megtalálhatjátok a módját, hogy miként dolgozzatok közösen a kapcsolatotokon.

Fontos a fokozatosság: minden nap csak egy kis lépéssel haladjuk meg a komfortzónánkat. (Pl. Egy gyengeségünk beismerése, vagy kisebb dologban segítségkérés a partnertől.) A tudatosítás fél siker: ha bekapcsol a riasztó és (anélkül, hogy ennek alapos indoka lenne) menekülőre fognánk, ismerjük el a saját érzéseinket, és próbáljunk felülkerekedni a menekülési késztetésen. Ha így sem sikerül rendet teremteni a magánéletünkben, helyes, ha pszichológus segítségével próbálunk a viselkedési mintáink mélyére ásni.

Nézd meg ezt a galériát is: