PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

koronavírus, világjárvány, a leggyakoribb kifejezések Forrás: Getty Images
„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Elgondolkodtató hírt olvastam a minap. Ilyenkor, év vége felé közeledve a nagy értelmező szótárak készítői rendszerint ki szoktak választani egy olyan kifejezést, ami szerintük az elmúlt 12 hónapot a leginkább jellemezte.

Az Oxford szótár készítői viszont széttárták a kezüket, mert - történetükben először - nem tudták eldönteni, melyik legyen 2020 szava. Ezt az évet ugyanis képtelenség egyetlen szóval összefoglalni
indokolták.

Na most hajszál pontosan erre gondoltam én is; nem hiszem, hogy lenne egyetlenegy olyan szó, vagy kifejezés, ami egymagában le tudná írni, vissza tudná adni ezt a finoman fogalmazva rendkívülire sikeredett évünket. Van viszont rengeteg olyan kifejezés, ami hónapok óta kavarog folyamatosan a fejemben; és szinte biztos, hogy nem csak az enyémben.

Nagyjából egy évvel ezelőtt, 2019 decemberében kezdtek el szivárogni az első hírek egy új, ijesztő vírusról, ami a távoli Kínában szedte az áldozatait. Mit nekünk, messze van, sajnáljuk persze, de sok közünk úgysincs hozzá. Gondoltuk akkor sokan. Én legalábbis így voltam vele.

Hatalmasat tévedtünk. Immár egy éve élünk együtt az új típusú koronavírussal, ami átitatja a mindennapjainkat, a gondolatainkat, az álmainkat, meghatározza az életünket. Akarva akaratlan az elmúlt hónapokban egy kicsit mindannyian járványügyi szakértővé váltunk, és lehet, hogy észre se vesszük, de olyan kifejezések mentek át a hétköznapi szókincsünkbe, mint hogy laposítsuk a járványgörbét, vagy a szuperterjesztő és a lappangási periódus. Azt pedig, hogy melyek a koronavírus fertőzés tünetei, lassan már az ovisok is kánonban fújják.

A WHO főigazgatója 2020 február 11-én jelentette be az új típusú koronavírus okozta betegség hivatalos nevét: COVID-19. A '2019-es koronavírus-betegség' jelentéssel bíró mozaikszó alig több mint egy hónappal később már be is került a Merriam-Webster online szótárba.

Biztosra veszem, hogy elenyésző lehet azoknak a száma, akiknek a hatósági házi karantén, a PCR, vagy az antigén alapú gyorsteszt, netán az Operatív Törzs hallatán fogalma ne lenne, miről van szó. Mára már az iskolás gyerekeink is pontosan tudják, mi az a tantermen kívüli, digitális távoktatás; a helyes maszkhasználat, és a vírusülő kézfertőtlenítő. Ahogy az idősebb korosztály is hamar meg kellett tanulja, mi az a vásárlási idősáv.

Ami pedig engem illet; addig is, amíg nem tetőzik a járvány és tartanak az éjszakai kijárási korlátozások, pontosan jól tudom, hogy hol a helyem, nehogy egy kontaktszeméllyel fussak össze, aki tünetmentesen hordozza az új típusú koronavírust. Így maradok szépen otthon, és rittyentek valami finomat a karanténkonyhámban. És próbálom megemészteni nem csak azt, amit főztem.

Nektek mi a „kedvenc” szavatok?

S ha egyszer ennek az egésznek vége lesz, érdemes pár dolgot fontolóra vennünk. Tippek a Galáriában!