Borítókép: "Hívd fel Katát és mondd el neki, hogy nincs egyedül!"

"Hívd fel Katát és mondd el neki, hogy nincs egyedül!"

Levelet kaptunk egy olvasónktól. Nekünk küldte, de nem csak nekünk írta. Nekünk, neked, minden anyának. Olvasd el, aztán megérted, ki is az a Kata és miért hívd fel. Andrusko Marcella írása.
Kedves Anya, Mama, Édesanya, Anyuka!

Te, aki most hullafáradtan állsz a konyhában a mosogató fölött, ülsz az ágy végén, nézed magad a fürdőszobatükörben. És te, aki lehuppantál végre a kanapéra, és csak csendben nézed a földön széthajigált játékokat, nem bírsz moccanni, csak nézed, és ha végiggondolod, melyiket hova kell rakni, és hogy még ki kell teregetni, el kell mosogatni, összepakolni a holnapi táskákat, az övékét, a tiédet, még jobban elfáradsz.

Csend van, szuszogás, béke. Ezt a napot is végigharcoltad. Nem vagy büszke magadra, haragszol, elégedetlen vagy, utálod is magad, mert végül már rákiáltottál, most folyik a könnyed csöndben, és Katára gondolsz, a barátnődre, a csajra a szomszéd házból, a kolléganődre, a csajra az edzésről, az étteremből, a buszról, arra, aki olyan jó anya, aki olyan türelmes, akinek a gyereke nem üvölt, akinek a gyereke nem rugdos. Katára, aki mindig nyugodt tud maradni, aki nem felejt el hajat mosni, sőt, még egy szájfényt is feldob mindig, amikor csak a kisboltba ugrik ki, akkor is lesminkeli a pattanást az állán, vagy nincs is neki.

Már este van. Tudom, most ülsz a sötétben, behunyod a szemed, és elképzeled, hogy valaki ráteszi a kezét a válladra, ráengedi a keze súlyát, de te mégis könnyebbnek érzed magad. Csak annyit mond: ne aggódj. Vagy azt: jól csinálod. Vagy nem szól, csak ott tartja a kezét. Elképzeled és potyognak a könnyeid. Tudom, miért. Figyelj, Anya, Mama, Édesanya, Anyuka.

Nem vagy egyedül.

Kinyitod az ablakot, hogy friss levegő járja át a szobát, a testedet, a szívedet, a lelkedet. Felnézel az égre és visszacsillognak a csillagok. Nem vagy egyedül. Tőled pár kilométerre, vagy talán pár méterre, egy másik ház másik szobájának ablaka nyílik, sok száz, több ezer, millió ablak és ajtó, és mindegyik mögött ott áll egy anyuka, egyedülálló anyák és nem egyedülállóak, de a férjük dolgozik, elutazott, vagy ő is alszik már, és ez jól is van így, sokat segített ma. Ezeknek a nőknek, anyáknak a fáradtsága, szomorúsága, dühe mind egy. Egyek vagyunk a kimerültség szélén, az elégedetlenségben, tökéletlenségünkben.

Nem vagy egyedül.

Érezd meg, hogy egyszerre nézel fel az égre mindezekkel a nőkkel. És mindannyiunk fáradtsága, szomorúsága, dühe egyként oldódik fel, mint a barna cukor a kávéban, amikor Ő, ez a kis tökéletes lény, ránk mosolyog. Amikor belealszik végül a szoptatásba, de még félálomban megsimogatja a melledet. Amikor abbahagyja a sírást és hozzád bújik, megszorít. Amikor befejezi a veszekedést, és azt mondja magától: bocsánat, Mama. Amikor még mindig szipog, de azt mondja: nagyon szeretlek. Úristen, hiszen, neki is van egy problémája! Ő most épp rád számít, szüksége van rád, csak te tudod megoldani a problémáját, s a tiédet ő. Hogy lehet, hogy ezt helyetted is tudja? Hogy lehet ilyen tökéletes? Figyelj, Anya. Ez a tökéletes lény neked köszönhetően ilyen tökéletes.

Nem vagy egyedül.

Csend van, szuszogás, béke. Ezt a napot is végigharcoltad. Nem vagy büszke magadra, haragszol magadra, elégedetlen vagy, utálod is magad, mert végül már rákiáltottál, most folyik a könnyed csöndben, és Katára gondolsz. Nem vagy tökéletes. De valakinek a tökéletes anyukája vagy. Tőled pár kilométerre, vagy talán pár méterre, egy másik ház másik szobájában is lehuppant valaki végre a kanapéra. Valaki, akinek te vagy a Katája. A múltkor is látott téged a buszon, a te gyereked nem üvöltött, és te végig olyan nyugodt tudtál maradni, csodálatos és tökéletes.

Nem vagy egyedül.

Amikor nagyon, de nagyon rossz, amikor már tovább bírtad mint amennyit kibírsz, akkor sem vagy egyedül. Tudod mit? Próbáld ki! Hívd fel a barátnődet. Hidd el, még ő is ébren van, az ő gyerekei sem akartak ma elaludni. Nem hiszed? Hívd fel, kérdezd meg tőle. Kérdezd meg tőle nyugodtan, hogy szerinte traumát szenvedett-e a gyermeked, mert ma rákiáltottál. Mert tudom, hogy ez bánt, és tudom, hogy mennyire aggódsz.

Hívd fel Katát. Mondd el neki, hogy nincs egyedül.

Íme pár viccesen őszinte kép az anyaságról!