koronavírus, óvoda, bölcsöde, karantén, járvány Forrás: Getty Images

Milyen hatással lehet gyerekeinkre, ha a járvány miatt nem járnak közösségbe?

Mit tesz a kicsikkel, ha a járvány miatt nem járnak közösségbe? Nyugi, semmi visszafordíthatatlant. A kisebb gyerekeknek ez még nem is feltétlen lételemük, és még az ovis korosztály is nagyon könnyen alkalmazkodik. Nem ezen fog múlni, éri-e behozhatatlan hátrány a gyerek szociális fejlődését. Rajtad pedig az segíthet, ha tudatosítod, a jelen helyzet most mindenkit ugyanúgy érint. Bojti Andrea gyermekpszichológussal beszélgettünk.

Te is aggódsz, hogyha „kimarad, lemarad”? Képtelen lesz barátkozni, újra beilleszkedni a kis társai közé néhány hét kényszerű távollét után? S hogy összességében mennyire lesz rossz hatással a gyerekedre a jelenlegi vírushelyzet; hogyan hat a szociális fejlődésére a karantén, a távolságtartás?

Az ovis korú gyerekeknek nyilván a jó az, ha mehetnek a közösségbe, ha a kortársaik közé járhatnak. Ez kifejezetten 5 éves kortól fölfelé igaz – mondja megkeresésünkre Bojti Andrea. A gyermekpszichológus szerint - a mostani járványügyi helyzetet elnézve - teljesen logikusnak tűnik; ha valaki már eleve otthon van kisebb tesóval, akkor a nagyobbat se viszi be az intézménybe. Persze csak ha meg tudja oldani, s így a fertőzésveszély is kisebb. Sokan kivették így a gyerekeket maguktól is, nem kellett hozzá „felszólítás” – teszi hozzá.

A piciknek ez még viszont egyáltalán nem lételemük, mert nem csak a bölcsőde jelenthet közösséget számukra, hanem más gyerek, felnőtt társaság is – véli a gyermekpszichológus. Léteznek kis, online foglalkozások az ovisoknak, a kisebbeknek pedig ott van az online Ringató, vagy Kerekítő.

Hasznosnak tartom, ha egymással Sype-olunk, az online térben próbáljuk meg áttenni az együttlétet, akár a nagyszülőkkel, akár a barátokkal
mondja Andrea

aki szerint a szabadtéri, kinti találkozások, közös séták is jók lehetnek, amíg az időjárás engedi.

Ami pedig abszolút értékben könnyebbé teszi a mostani nehézségek átvészelését, az az; hogy ez nem egy egyéni helyzet. A koronavírus járvány és hatásai minden családot érintenek, és nem csak egy-egy szülő dönt úgy, hogy most inkább nem viszi be a közösségbe a gyerekét. Nem vagy egyedül a problémával. A gyereknek pedig alapvetően nem lesz baja, ha kimarad; mert ugyanúgy másoknak is kimarad, így ő sem lesz egy egyedi eset - összegzi a szakértő.

Addig is, míg otthon a kicsi, az alábbi tippek segíthetnek a keretek fenntartásában.