Borítókép: A "ne sírj!" helyett: Ezeket mondom megnyugtatásként a gyerekeimnek, ha sírnak

A "ne sírj!" helyett: Ezeket mondom megnyugtatásként a gyerekeimnek, ha sírnak

A sírás mindig bánatot, tehetetlenséget, fájdalmat, szomorúságot jelent. Felnőttként ezt mi már tudjuk, de gyerekként még nem tudjuk nevén nevezni az érzéseinket. Ezért jó ilyenkor segítséget adni nekik, abban hogy a bánatból a kiutat könnyen megtalálják. 10 olyan mondatot hoztunk, ami hatásosabb lehet mint a 'ne sírj már'.

A sírás

A kicsi baba sír, ha éhes, ha álmos, ha fáj valamilyen ha kényelmetlenül érzi magát. A nagyobb gyerekek esetében sem változik a jelentés paletta, ellenben évről évre, egyre jobban tisztában vannak az érzéseikkel. Egyre inkább ki tudják fejezni sírásuk okát. De nem várhatjuk el még egy 9 évestől sem, hogy a mellőzöttséget, a kicsúfolásból fakadó szégyen érzetet tisztán megfogalmazva el tudjon monda nekünk a 'mi a baj' kérdésre.

A tehetetlenség érzése

Szülőként az egyik lehető legidegtépőbb helyzet, amikor sír és sír a gyerekünk, egy ponton túl már abba se tudja hagyni és nálunk meg csak fogy a türelem és a nyelvünk hegyén már ott a 'hagyd már abba' hármasfogat, ami lássuk be sokat nem segít, sőt, csak ront a helyzeten. Tegye szívére az a szülő a kezét, akinek a száját még soha nem hagyta el az, hogy 'fejezd be' vagy 'elég volt'. Velem bizony volt ilyen és roncsok lettünk mindketten a gyerekkel egy ilyen sírós menet után. Mindketten tehetetlenséget érzetünk: én azért, mert nem tudtam, hogyan segítsek nek, hogy megnyugodjon, ő meg azért mert nem tudta megfogalmazni, hogy mi a baja.

A varázsmondat

Viszont van 10 varázsmondat, de legalább is beszélgetés kezdeményező mondat, mely kivezetheti gyereked a sírásból, mankót adhatsz általuk az érzései megértéséhez és ha rájössz, hogy miért sír, nevén is nevezheted az ézést.De talán a legfontosabb: biztosíthatod arról, hogy legyen szó félelemről, kudarcról, sikertelenségről, te mellette vagy, biztonságban van és segíted, támogatod, hogy kilábaljon a helyzetből.

A 10 oldást adó mondatért, nyisd meg a GALÉRIÁT!