A boldogság nyomában: Mi a boldogság? Lehetünk-e boldogok, amikor minden szétesik körülöttünk?

Borítókép: A boldogság nyomában: Mi a boldogság? Lehetünk-e boldogok, amikor minden szétesik körülöttünk? Forrás: Getty Images
Mi a boldogság forrása? Egyáltalán mi a boldogság? Pusztán a testünkben lezajló kémiai reakciók eredménye vagy örökletes adottság? Egyesek miért képesek önfeledt boldogságot átélni, míg mások képtelenek rá? És egyáltalán, ér-e boldognak lenni olyan élethelyzetben, amiben most vagyunk: egy borzalmas háború, egy pusztító járvány és egy világszintű gazdasági válság fenyegetésének árnyékában? A válaszokat nem csupán cikkünkben, de szeptember 22-én este Éva Psziché Estünkön is keressük Orvos-Tóth Noémi, Dr. Preisz Éva Eszter, Al Ghaoui Hesna és dr. Bombera Krisztina közreműködésével.

Nincs két „egyforma” boldogság

Mindannyian a boldogságra törekszünk, de hogy ez kinek pontosan mit jelent, az egyénenként merőben eltérhet egymástól. Ha megkérdeznél 1000 embert, szinte biztos, hogy mindenki máshogy írná le azt az állapotot, amikor boldognak érzi magát. Vagyis ami nekem örömet okoz, boldogsággal tölt el, az mást lehet, hogy teljesen hidegen hagy és még csak véletlenül sem jutna eszébe boldogságnak nevezni.

Ráadásul mi magunk is többféle boldogságot megélhetünk. És ennek bizony biológiai oka van: az általános, hosszan tartó boldogságért, elégedettségért és a jó közérzetért a szerotonin a felelős vegyület, a rövid ideig tartó örömnek a testünkben felszabaduló dopaminlöket a forrása. Az endorfin és az oxitocin termelődése pedig akkor a legintenzívebb, ha szerelmesek vagyunk vagy kisbaba van a közelünkben.

Mégsem jelenthetjük ki, hogy a boldogság csupán egy kémiai reakció lenne, semmi több. Na de akkor mégis mi a boldogság?

ÉVA PSZICHÉ EST ORVOS-TÓTH NOÉMIVEL – ONLINE KÖZVETÍTÉS

ÉVA PSZICHÉ EST ORVOS-TÓTH NOÉMIVEL – ONLINE KÖZVETÍTÉS

„A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN”

Az esemény időpontja: 2022. szeptember 22. 18:00-19:35

Ki tudná megmondani vagy elmagyarázni, mi a boldogság? Mennyire veleszületett és mennyiben tanult a boldogságra való képességünk, mennyire függ a környezetünktől, a neveltetésünktől, hogy alapvetően boldog személyiségek leszünk és megengedjük magunknak ezt az érzést felnőttkorba érve is?

A boldogság lehetősége abban rejlik, hogy felismerjük saját harmóniánk forrását, és megengedjük magunknak ennek átélését. Tanulni, fejlődni leginkább a boldogság-epizódok közötti időszakban lehet. Ha Te is keresed a boldogságot, de még nem találtad meg, azért, ha pedig már megtaláltad, azért érdemes eljönnöd az ÉVA PSZICHÉ „A boldogság nyomában” című estjére, amely mindannyiunk kríziseiről, az ezekből való építkezés lehetőségéről és a boldogsághoz vezető útról szól.

A rendezvény házigazdája, moderátora: Bombera Krisztina jogász, újságíró, kommunikációs tréner

Előadók:

  • Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, az Örökölt sors és a Szabad akarat című pszichológiai bestsellerek szerzője, transzgenerációs öröklés kutató
  • Preisz Éva pszichiáter, pszichoterapeuta, a transzgenerációs traumák kutatója
  • Al Ghaoui Hesna Prima Primissima és Kamera Hungária díjas újságíró, szerző, filmkészítő, a Félj bátran valamint a Holli, a hős és a Soha ne add fel című könyvek szerzője.

Programok:

  • 18:00 – 18:30 Orvos-Tóth Noémi: Mi a boldogság? Boldogság-e a boldogság? című előadása
  • 18:30 – 18:50 Preisz Éva: Hol keressük a boldogságot? Kívül vagy belül? A boldogság valódi forrása című előadása
  • 18:50 – 19:35 Kerekasztal beszélgetés Orvos-Tóth Noémi, Dr. Preisz Éva és Al Ghaoui Hesna részvételével Bombera Krisztina műsorvezetésével

Helyszín: az otthonod, a kanapéd, a kedvenc foteled.

Jegyek válthatók online és személyes részvételre is!

MIT KAPSZ ÉRTE?

Két színvonalas, elgondolkodtató előadást, egy érdekes kerekasztal-beszélgetést, sok fontos és hasznos felismerést. Egy emlékezetes estét, amikor magaddal foglalkozol. Gyere, tarts velünk és érezd jól magad!

A rendezvényről, az előadókról és a témákról részletes információkat itt olvashatsz:

www.evamagazin.hu/evaest

2490 Ft

A flow nyomában

A „flow-élmény” kifejezés a 2021-ben elhunyt magyar származású pszichológustól, Csíkszentmihályi Mihálytól származik és egy különleges, örömteli állapotot takar. A flow, vagy magyarul áramlat-élmény lényegében azt az önfeledt állapotot jelöli, amikor valaki olyannyira belefeledkezik egy tevékenységbe, hogy teljesen megszűnik számára a külvilág, az időt pedig egyáltalán nem érzékeli.

Ennek a rendkívül összpontosított állapotnak a jellemzője, hogy az ember el is feledkezik önmagáról, úgy érzi, mintha lebegne abban a tevékenységben, amit éppen végez. Csíkszentmihályi szerint ahhoz, hogy ez a boldog állapot létrejöhessen, több feltételnek is teljesülnie kell. Az egyik, hogy a tevékenységnek legyen egy olyan jól meghatározott célja, aminek elérése se nem túl könnyű, se nem túl nehéz. Mert míg az előbbi esetében könnyen unalomba fullad, utóbbinál az esetleges kudarcélmény okoz stresszt. Lényeges az is, hogy a tevékenység azonnali visszajelzést nyújtson és a vele való foglalkozás önmagában jutalomértékű legyen.

Velünk született a boldogság képessége?

A 2010-es években végeztek egy kutatást több száz svéd ikerpárral. A vizsgálatok alapján megállapították, hogy a flowélmény átélésére való hajlam mérsékelten örökletes, majd magyar kutatók felfedezték, hogy a hajlam egy dopaminreceptort kódoló génhez kötődik. A dopaminról pedig tudjuk, hogy fontos szerepet játszik többek között az agy jutalmazórendszerének működésében. Más kutatók EEG- és MRI-vizsgálatokkal megállapították, hogy a flow-élmény alatt az agy homloklebenyének egy bizonyos részén csökken az aktivitás, és minden bizonnyal ennek tudható be, hogy a feladat végzése szempontjából lényegtelen, zavaró külső ingerek egyszerűen kiiktatódnak.

Ha Te is keresed a boldogságot, de még nem találtad meg, azért, ha pedig már megtaláltad, azért érdemes eljönnöd az ÉVA PSZICHÉ „A boldogság nyomában” című estjére, amely mindannyiunk kríziseiről, az ezekből való építkezés lehetőségéről és a boldogsághoz vezető útról szól. Vedd meg a jegyed már most, és nézd élőben! Jegyek az online közvetítésre még kaphatók! A szeptember 22-i rendezvényről bővebb információt ITT találsz!