Borítókép: Elhunyt a magyar tehetséggondozás meghatározó alakja Forrás: Simon Gergely

Elhunyt a magyar tehetséggondozás meghatározó alakja

78 éves korában hosszan tartó súlyos betegség után, április 4-én elhunyt Dr. Herskovits Mária pszichológus, a magyar tehetséggondozás egyik meghatározó alakja.

Dr. Herskovits Mária az életét tette fel a tehetséges fiatalok megsegítésére. 2009-ben jelent meg a “Csak keresni kell... - A tehetséges gyerekekről nevelőknek”, 2013-ban pedig a „Tehetségek vonzásában” című nagy sikerű könyve, de ezeken kívül számos más, tehetségekkel kapcsolatos mű társszerzője volt.

Nevét a szélesebb közvélemény elsősorban a Popper Péterrel, Ranschburg Jenővel és Vekerdy Tamással közös “Jövőnk titka: a gyerek…” című könyvből ismerhette meg.

A Fővárosi Pályaválasztási Intézetben kezdett el dolgozni tanácsadó pszichológusként, majd többek között tevékenykedett az MTA Pszichológiai Kutatóintézete munkatársaként, a Magyar Géniusz Programhoz kapcsolódóan a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a Nevelési Tanácsadók Egyesülete által delegált Szakmai Bizottság elnökeként, valamint a Magyar Tehetséggondozó Társaság alapító alelnökeként.

Szakmai munkájának elismeréseként 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét.

Dr. Herskovits Mária betegsége ellenére mindvégig aktívan dolgozott, még a 2019-es tanévben is oktatott az ELTÉ-n.

Egész életét végigkísérte az olasz kultúra iránti rajongása. Fiatalon hátizsákkal többször is körbeutazta az olasz vidéket, nyugdíjazása után pedig azonnal több hónapra Rómába költözött: ezzel teljesült élete egyik legnagyobb kívánsága.

Utolsó éveit Zsófi unokája tette boldoggá.