JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Boldogság, elégedettség, anyagi biztonság! Mi felmértük, ti pedig válaszoltatok!

Borítókép: Boldogság, elégedettség, anyagi biztonság! Mi felmértük, ti pedig válaszoltatok! Forrás: pexels.com-Savannah Dematteo
A magyar nők fele boldognak vallja magát, ám a legtöbb gond a párkapcsolatokkal van- derül ki az idén 15 éves ÉVA magazin feléréséből, mely során az emberiség legnagyobb rejtélye, az áhított, vágyott, néha elfeledett boldogság nyomába eredt. A magazin részletes online felmérésben kérdezte meg olvasóit, valamint a kérdőív kitöltőit, hogyan állnak most a boldogság kérdésével.

Boldognak vallja magát a magyar nők 55%-a, azonban a válaszadók kétharmada rossz/változó párkapcsolatban, vagy társ nélkül éli az életét. Éppen ezért a legtöbben a magánéletükön javítanának ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben. A feszültségeket leggyakrabban a házimunka okozza a családokon belül, de visszatérő vitaforrás az anyagi helyzet, a gyereknevelés és a szülők kezelése is.

De ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk hogyan nyilatkoztatok a boldogsággal kapcsolatban!

Jó hír, hogy a megkérdezettek többsége, 55%-a boldognak vallotta magát, ebből 13% saját bevallása szerint nagyon boldog. Magas - 30% - azonban azoknak az aránya is, akik úgy nyilatkoztak, hogy nem boldogok, de boldogtalannak sem lehet nevezni őket. Az “inkább boldogtalan” válaszra 13% kattintott, míg 2% nagyon rosszul érzi magát.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók az életük melyik területén javítanának ahhoz, hogy boldogabbak legyenek. A legtöbben - 35% - a párkapcsolatukon változtatnának. Az egészség (29%) a második helyre szorult, a munkát 19%, a pénzügyi kérdéseket pedig mindössze 13% jelölte meg.

A párkapcsolat minőségét firtató kérdés megmutatta, hogy ezen a területen valóban van mit fejleszteni. Bár 35% azt válaszolta, hogy szeretetteljes, jól működő kapcsolatban él, sokan (27%) változónak minősítették a magánéletüket, 17% pedig egyenesen feszültnek írja le a kapcsolatát a párjával. A válaszadók ötöde (21%) azért nem tudott válaszolni, mert jelenleg nem él párkapcsolatban.

Forrás: ÉVA Magazin

Elégedettek a munkájukkal, és a pihenésre is jut idő

Az emberi élet egy jelentős részét a munka teszi ki. Arra a kérdésre, hogy elégedettséggel tölti-e a munkája, a válaszadók fele válaszolt egyértelmű igennel. Közel 20% számára közömbös a téma, ők a “valamiből meg kell élni” elvet vallják. Minden tizedik válaszadó semmi örömet nem talál a munkájában és váltani szeretne. Érdekes, hogy 20% jelenleg nem dolgozik.

A megkérdezettek 31%-a hetente többször is tud időt szánni szabadidős programokra, hobbira, barátokra, olvasásra, azonban ugyanennyien vannak azok is, akiknek ez csak havi egy-két alkalommal sikerül. A megkérdezettek negyedének (24%) minden nap jut egy kis énidő, és azok, 14% azonban soha nem tud lazítani.

A nyaralás kérdésében megosztott a közönség. A megkérdezettek 30%-a egyáltalán nem nyaral, 28%-uk pedig évente egyszer, belföldi pihenésre tud elutazni. Tizenkilenc százalék évente többször vakációzik külföldön, 13% pedig évente egyszer nyaral külföldön. A maradék 10% a belföldi utakat részesíti előnyben és ezekből egy esztendőben többet is be tud iktatni.

Forrás: ÉVA Magazin

A többségnek amire kell, arra jut pénz

A családja anyagi helyzetét a megkérdezettek 63%-a nevezte jónak, úgy érzik, hogy a mindennapi élethez szükséges dolgokat be tudják szerezni, azonban a nagyobb kiadásokat már meg kell gondolniuk. A válaszadók egy jelentős része, 27% szűkösen, éppenhogy kijön a jövedelméből. A két végletet az a 8% képezi, akik elmondásuk szerint nagyon jól élnek és bármit meg tudnak venni, míg 1% nehéz körülmények között küzd a mindennapokkal.

A házimunkában elkél a segítség

Ha segítségre van szüksége - legyen szó házimunkáról, vagy gyermekfelügyeletről - akkor a megkérdezettek 57%-a párjára számíthat. A nagyszülők a másodikok a sorban 35%-kal, majd jönnek a nagyobb gyerekek (19%), a barátok (13%) és az egyéb rokonok (10%). Elég sokan, 20% azonban úgy nyilatkozott, hogy nincs senki, akire számíthatna. Bejárónőre, babysitterre a válaszadók picivel több mint 4%-a támaszkodik.

Mi a feszültség forrása?

A kutatás kitér arra is, hogy mi a legfőbb feszültségforrás a családban. Tizenhat százalék a házimunka és a rendetlenség miatt veszekszik a szeretteivel, 14% az anyagi problémák miatt, de gyakori vitatéma a gyerekek magatartása és az apóssal/anyóssal való konfliktus is (11 -11%). A válaszadók egy része feszültségforrásként megjelölte, hogy kevés idejük van egymásra és keveset beszélgetnek, de gondot okoznak a szexuális problémák (6%) valamint az alkohol és a szerencsejáték is (4%).

15 éve, mi a boldogság mellett tettük le a voksunkat!

"Mi az ÉVA magazinnál az elmúlt 15 évben a boldogság mellett tettük le a voksunkat, és folyamatosan kutatjuk, vajon olvasóinknak mi okoz elégedettséget az életben. Hihetetlenül tanulságos a mostani felmérés, a számok arra inspirálnak minket, hogy az ÉVA magazint és az Éva Online-t az olvasókat leginkább foglalkoztató, a lelkükre is ható, mély tartalmakkal töltsük meg, ahogy tesszük azt immáron másfél évtizede” – mondta el Zubor Rozália, az ÉvaOnline főszerkesztője.

„Nem csak hogy lehet, de kell is, hogy boldogok legyünk, ám, hogy kit mi tesz azzá, változó. Ha tudjuk, hogy mi okoz nekünk örömöt, változtassunk. Ha nem tudjuk, hogy a partnerünknek mi a jó, kérdezzük meg. Merjünk tenni a saját boldogságunkért, mert a világ csak akkor lesz egy jobb, élhetőbb hely, ha boldog emberek töltik meg."

Galériánkban 10 inspiráló filmet ajánlunk neked, mely elégedettségről, útkeresésről és a boldogság megtalálásáról szól