A bántás nem szeretet. A szeretet nem fáj. Ismerd fel a bántalmazást!

Borítókép: A bántás nem szeretet. A szeretet nem fáj. Ismerd fel a bántalmazást! Forrás: Pixabay
Egy kapcsolat akkor jó, ha abban mindkét fél úgy érzi, szeretik és elfogadják, feltételek nélkül. A bántás nem szeretet, a szeretetnek nem szabad fájnia. Nézd meg, melyek a bántalmazó kapcsolat tipikus és kevésbé észrevehető jelei!

„Red flag”-nek, vörös zászlónak hívja a szakirodalom azokat a jelzéseket, amelyek egy kapcsolat korai szakaszában bántalmazásra utalnak. Sok ezek közül messziről nézve talán nem is tűnik annak, és nem ritka az sem, hogy sem a környezet, sem maga a bántalmazott sokáig nem ismeri fel a bántalmazás jeleit. Amikor pedig ráeszmél, sokszor már annyira bele van bonyolódva a kapcsolatba, hogy nem látja, hogyan tudna elmenekülni.

Pedig olyan szépen indult minden…

Számos, később bántalmazó kapcsolat egyáltalán nem úgy indul, ahogyan azt a legtöbben gondolják. A kezdeti szakasz ugyanis arról szól, hogyan tudja minél szorosabban magához láncolni áldozatát a bántalmazó fél. Az ilyen férfiak kezdetben általában úriemberként viselkednek, partnerüket elhalmozzák a figyelmükkel, kedvességükkel. Ők azok, akik hatalmas virágcsokrokkal, ékszerekkel és egyéb ajándékokkal árasztják el a kiszemelt hölgyet.

„Sok csalódás után rettentően élveztem, hogy a férfi, akivel megismerkedtem, udvarias volt és leste minden kívánságomat. Csodálatos volt és nagyvonalú. Ki sem kellett mondanom, ő már meg is valósította. Azt is a nagyvonalúságának tudtam be, hogy mindent ő intézett, egyre több dolgot vett ki a kezemből. Amikor egy év együttjárás után terhes lettem, azt mondta, hagyjam ott a munkahelyem, ő eleget keres, készüljek az anyaságra. Még akkor sem gyanakodtam. Ma már tudom, ez egy jól átgondolt terv volt a részéről, amelynek az lett a vége, hogy se munkám, se saját pénzem, se saját döntési jogom nincs. Teljesen átvette az irányítást az életem felett.”

Akik éltek már bántalmazó kapcsolatban, tudják, a kontrollt, a döntés jogát kiadni a kezedből tilos és mivel átmentek már a bántalmazás különböző fázisain, felismerik az első árulkodó jeleket is, amelyeket más udvarias gesztusnak vél. A bántalmazó partner már a kezdetektől (az ismerkedés során is) próbál irányítani, ez azonban alig észrevehető, hiszen mi kivetnivaló lenne abban, hogy a társunk ajándékot vesz nekünk vagy az étteremben ő rendel nekünk is. Az apró jelek felett pedig átsiklik a figyelmünk.

„A munkahelyemen volt egy kedves férfi kollégám, akinek akkoriban válságban volt a párkapcsolata. Sokat beszélgettünk, gyakran ebédeltünk együtt. A férjem, aki a cégnek is dolgozott, valahogy tudomást szerzett erről és megtiltotta, hogy beszélgessek ezzel a kollégámmal, mondván, nagyon kellemetlenül érinti őt a dolog, hogy rólunk pletykálnak. Még figyeltetett is, hogy nem találkozok-e mégis vele. Akkor érdekes módon még imponált is a féltékenysége, mostanra viszont eljutottam oda, hogy intő jelnek kellett volna venni, amit sok más hasonló követett.”

Sokáig úgy tűnik, a felek között csupán kommunikációs probléma vagy banális félreértés van, ami könnyen orvosolható, megoldható. Ám a pár később azt érzékeli, hogy folyamatosan ugyanoda térnek vissza, mintha egy ördögi körbe csöppentek volna bele.

A helyzet akkor durvul el rendszerint, amikor a bántalmazó fél úgy érzi, csökken a befolyása, nem tudja tovább kontroll alatt tartani a másikat. Ha a bántalmazott rájön, hogy manipulálni próbálják és változtatni akar, netán kilépni a kapcsolatból, akkor rendszerint robban a bomba, amelyet indulatkitörések, megalázás és nem ritkán fizikális bántalmazás követ.

„Nem tettem volna, ha nem viselkedsz így”

Ez a leggyakoribb magyarázat, amivel a bántalmazó az önmagából kifordult viselkedését indokolja, ami persze újabb manipuláció. A bántalmazó kapcsolatok nagy többségében a felek nem egyenrangúak, az elnyomó, a bántalmazó a másik szükségleteit, érzéseit nem veszi figyelembe, nem fogadja el. Ez alapvetően ellehetetleníti, hogy harmonikus, egészséges, szereteten alapuló párkapcsolat alakuljon ki. A bántalmazó kapcsolatban megfigyelhető a ciklikusság, amikor egy-egy bántalmazást egy nyugalmasabb időszak követ, amikor a bántalmazó a szeretetéről biztosítja a párját, akár elhalmozza ajándékokkal, engesztelni próbálja, illetve kifogásokat, mentséget keres a viselkedésére, esetleg ígéreteket tesz arra nézve, hogy megváltozik. Ám ez soha nem történik meg, sőt, a bántalmazás, az érzelmi vagy fizikális erőszak ciklikusan visszatér, sokszor egyre súlyosabb formában.

Tudom, hogy a lelke mélyén szeret

Ez a mondat gyakran hangzik el bántalmazottak szájából, akik érzelmileg ragaszkodnak a párjukhoz és meg akarják menteni a kapcsolatukat. Sok esetben ilyenkor többéves, több évtizedes közös múlt van, közös az otthonuk, a gyermekeik, a bankszámlájuk és megéltek sok jót és rosszat egyaránt, ami mind összeköti őket. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy hogyan viselkedik az agresszív fél a kapcsolatban. A bántalmazás, indulatos viselkedés nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, az egy folyamat része. Ez a folyamat ciklikus: a nyugalmi időszakokban a bántalmazó fél sokszor próbálja elhitetni, hogy megváltozik, de ez minden egyes alkalommal valahogy mégis elmarad.

Ha egyedül nem megy, kérj segítséget!

A bántalmazók soha nem vállalják fel, hogy ők a felelősek a kialakult élethelyzetért. Egy ilyen bántalmazó kapcsolatból nagyon nehéz a kilépés, számos körülmény nehezíti meg az elválást és az új élet felépítését. Az első akadály, amit a bántalmazottnak le kell győznie, az a saját magába vetett hit és bizalom megerősítése, hogy sem ő, sem más nem érdemli azt, hogy bántsák és hogy nem ő a felelős a kialakult élethelyzetért.

A bántalmazás elszenvedői szégyent, bűntudatot élnek meg, így sokszor nehezen kérnek segítséget, nem akarják beavatni a rokonokat, ismerősöket. Ugyanakkor nagyon sokat tud segíteni a támogató környezet a kapcsolatból való kilépésben, felépülésben, az új élet kialakításában. Mindenképpen érdemes szakemberhez is fordulni- leginkább pszichológushoz-, aki a bántalmazás traumáját segít feldolgozni és abban is közreműködik, hogy a bántalmazott újraépíthesse az önbizalmát, a hitét.

Lépj ki, a gyerekeidért!

Téved az a bántalmazott, aki azt hiszi, áldozatvállalásával a gyermekeit védi és mindaz, amit a gyerekek látnak a szüleik között lejátszódni, nincs hatással rájuk. A gyermek bántalmazásának, veszélyeztetésének minősül, amikor a gyerekek szemtanúi a szülők közötti erőszaknak. – hangsúlyozzák az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei. - A gyerekek óriási stresszt élnek át, és traumatikus hatású lehet számukra, ha szemtanúi az agresszió kitöréseknek. Félnek a bántalmazótól, féltik a bántalmazottat, és közvetlenül is veszélybe kerülhetnek, ha megpróbálnak például közbeavatkozni. A bántalmazásnak az egész személyiségre, a gyermek fejlődésére, későbbi sorsának alakulására negatív hatása van.

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

A bántalmazó kapcsolat figyelmeztető jelei
  • A bántalmazó mindig azt érezteti, veled van a baj, azt sugallja, te vagy az, aki rosszul látod a dolgokat és mindent félreértelmezel. Ezzel sikerül is összezavarni téged.
  • Folyamatosan érzelmi hullámvasúton érzed magad: a párod hol kedves és gyöngéd, hol támadó, erőszakos és kíméletlen. A kapcsolatotok kiszámíthatatlan és amikor egy rossz periódust követően végre elhatározod magad, hogy ez így nem mehet tovább, ismét elhiteti veled, hogy csak képzelted a bántást, az életénél is jobban szeret, ezzel pedig ismét elaltatja a változtatási szándékod.
  • Mindig fáradtnak, levertnek érzed magad. A bántalmazónak pontosan ez a célja, hogy lerombolja az önbecsülésed, az önértékelésed. Az állandó stressz, a bántások súlyosan károsítják a testi-lelki-szellemi egészséged.
  • Egyre kevesebbszer találkozol a szeretteiddel, a barátaiddal, míg végül teljesen elszigetelődsz. A bántalmazó félnek mindig van magyarázata arra, kivel, miért nem szabad találkoznod. Ha ellenállsz, dühbe gurul, agresszívvé válik és addig mondogatja, míg végül te magad is elhiszed, hogy az lesz a legjobb mindenkinek, ha elfelejted őket.
  • Az erőszaknak ezer arca van, nem mindig fizikai formában jelentkezik. A gaslighting, a szóbeli bántalmazás épp olyan súlyos károkat tud okozni, mint a testi erőfölénnyel való visszaélés.
  • Tudnod kell, hogy nem lehet meghitt kapcsolat, ahol nincs egyenlőség, bizalom, partnerség, kölcsönösség, jóakarat. Mindenkinek joga van olyan egyenrangú kapcsolatokhoz, ahol biztonságot, szabadságot, odafigyelést, támogatást élhet meg. És valódi szeretetet.

Nézd meg a gaslighting 7 szintjét a párkapcsolatban!