Mi a legjobb a gyermekkori szorongásra?

Borítókép: Mi a legjobb a gyermekkori szorongásra? Forrás: Getty Images
Játék, játék és még több játék – szakértők szerint ezzel oldhatod a leghatékonyabban gyermeked félelmeit, s így segítheted át olyan nehézségeken, mint amilyen például a koronavírus járvány okozta bizonytalan időszak is.

Az aggodalmak és a félelmek a gyermekkor természetes velejárói. Adódhatnak viszont olyan helyzetek, amikor a kicsit az átlagosnál jobban aggasztja valami, a félelmei a mindennapokra is rátelepednek, esetleg aludni sem tud. A jó hír az, hogy létezik egy hatásos ellenszer; a játék.

A játék oldja a feszültséget, a gyerekek egy számukra biztonságos közegben könnyebben tudnak megbirkózni egy keményebb helyzettel – mondja egy pszichoterápiával foglalkozó amerikai szakértő. Ilyenkor olyan játékokat játszanak, mely során ki tudják magukból adni, beszélni a feszültséget, mondjuk egy babán vagy egy plüssmacin keresztül.

A kicsik a maguk módján újra élik, elmesélik, mi az, ami történt; megkönnyebbülnek, s így könnyebben fel tudják dolgozni a problémáikat. Íme néhány tipp, hogyan segíthetsz ebben.

Játssz vele

Gondoskodj róla, hogy legyen időd játszani vele. Tedd félre a telefonodat, vagy a legjobb, ha ki is kapcsolod és ezalatt az idő alatt kizárólag a gyerekkel foglalkozol. Hagyd, hogy ilyenkor ő legyen a főnök, ő találhasson ki egy olyan szituációs játékot, amitől aztán jobban fogja érezni magát.

Ha ebből rendszert tudsz csinálni, a gyermekednek ez egy olyan pozitív töltetet ad, amire tudja, számíthat. Olyan üzenetet közvetít a kicsi felé; hogy most ugyan lehet, hogy fél, de egy szeretett felnőttel maga mellett ezen túl fog tudni lépni.

Nevettesd meg

Ha egy gyerek fél, vagy ideges, a teste is a küzdésre, vagy a menekülésre készül; stressz hormonok - kortizol és adrenalin - szabadulnak föl a szervezetében. A szíve gyorsabban ver, a vér is gyorsabban áramlik az izmokba, hogy azok készenlétben álljanak, hogy a vészhelyzetet megpróbálják hárítani. Ebben a túlfeszült állapotban szinte lehetetlen a relaxálás, s ez a görcsösség a test emésztőszervrendszerére is rossz hatással lehet. (Ez okozza az ideges gyermekek hasfájását is.)

Ezen segíthet a nevetés; ami nem csak ellazítja az izmokat és csökkenti a stresszhormonokat, hatására boldogsághormonok (endorfin) szabadulnak fel, melyek csökkentik a vérnyomást. Csak figyeld meg, mivel tudod megnevettetni a kicsit és már ki is próbálhatod.

Hadd érezze, hogy ő az erős

Amikor egy gyerek fél, a legjobb, ha olyat tudsz vele játszani, amiben meg tudod fordítani a szerepeket. Ha például párnacsatáztok, egy kicsit állj azért ellen, aztán viszont hagyd magad legyőzni. Akár olyat is játszhattok, hogy hagyod magad megijeszteni, például eljátszod, hogy te is félsz a sötét szobában; amitől a kicsi még erősebbnek érezheti magát.

Ha kifogynátok az ötletekből, íme 5 társas, ami nálunk nagyon megy!