5 módszer, amivel segíthetsz a lelkeden, ha úgy érzed fojtogatnak a háborús hírek

Borítókép: 5 módszer, amivel segíthetsz a lelkeden, ha úgy érzed fojtogatnak a háborús hírek Forrás: pexels - koolshooters
Számos helyen olvasni már a testünkre fizikailag is hatással levő stresszről. Munkahely, életmód vagy akár a társadalom irányából. Míg fontos felismerni mi okoz nekünk stresszt, vannak olyan helyzetek, mint akár a most kirobbant háború, amikor nem tudjuk kiiktatni az életünkből a minket érő stresszorokat. Fojtogat a tehetetlenség, gyomorgörcsöt okoz a harag és könnycseppeket szül a bánat. Vannak azonban módszerek, amik segíthetnek könnyíteni magunkon, ha már úgy érezzük betelt a lelkünk a történésekkel.
Mi dönthetjük el, mire tanítanak minket a borzalmak. Taníthatnak arra, hogy megkeseredjünk fájdalmunkban és félelmünkben. Hogy ellenségesekké váljunk. Lebénuljunk. Vagy arra, hogy megőrizzük a gyermeki részünket, az élénk és kíváncsi részünket, azt a részünket, amelyik ártatlan.
Edith Eger

Nagyon fontos leszögezni, hogy a napi szintű rendszeres gyakorlás fontos, már csak a napi rutin kialakítása végett is, de már akár 5-10 percig tartó mély lassú légzés is segít az idegszálainknak. Vagy akár napi 20 perc séta a szabad levegőn is segíthet tisztábban látni és nyugodtabban gondolkodni.

Mindenki számára megvannak a nyugtató tevékenységek, valaki futni jár, valaki fest. A legfontosabb, hogy találj a nap folyamán pár percet-órát, élethelyzetedtől függően, amikor csak magadra tudsz koncentrálni.

Galériánkban pár meditációs gyakorlatot találhatsz, ami most sokat segíthet:

És végezetül fontos leírni és kihangsúlyozni, hogy segítséget kérni sosem szégyen. Szakemberhez fordulni pont, hogy bátor dolog, hiszen szembenézel félelmeiddel és akármilyen nehéz is szeretnél változtatni a megszokott sémákon és szerepeken. És ez jó dolog. Nem csak Neked, de gyerekeidnek és felmenőidnek is.

Ha az elméd mellett az arcodat is megtornáztatnád, lapozgasd végig galériánkat: