Borítókép: Hallásvédelmi eszközök és a megfelelő kivitel kiválasztása

Hallásvédelmi eszközök és a megfelelő kivitel kiválasztása

A munkavállaló testi épségének megőrzése rendkívül fontos. Lehetőség szerint meg kell teremteni az egészség megőrzését garantáló munkakörnyezetet, viszont erre nem mindig van lehetőség.

Vannak olyan munkahelyek, munkakörök, amikben egyszerűen lehetetlen a környezetben nullára redukálni minden olyan faktort, ami kockázatot jelenthet a munkásra, ráadásul bizonyos feladatok kifejezetten együtt járnak a veszély kockázatával. Ilyen esetekben, amikor a külső környezetet nem lehet befolyásolni, akkor nincs más lehetőség, mint a munkavállalót kell felruházni minden olyan eszközzel, ami segíthet megvédeni őt minden munka során jelentkező veszélyforrástól. A felruházást ebben az esetben érdemes és szükséges is szó szerint érteni.

Munkahelyi veszélyforrások

Az építőiparban jellemzően számos veszélyforrás között kell végezni a munkát: törmelékek, lehulló vakolatok, fémszerkezetek, nehéz szerszámok. Ezek elsősorban fizikailag jelentenek fenyegetést a munkásra, de vannak egyéb kockázatok is. Ilyenek lehetnek például a nem megfelelő fényviszonyok. Illetve vannak olyan munkagépek, amelyek kifejezetten hangosak és veszélyt jelentenek a hallásra. A nem megfelelő fényviszonyok okozta kockázatot láthatósági felszerelésekkel, a hallásra veszélyt jelentő tényezők ellen pedig hallásvédőkkel, fülvédőkkel és füldugókkal lehet védekezni.

Amennyiben a biztonságos munkavégzéshez keresel hallásvédőt, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Legjobb Munkaruha Webshop kínálatában.

Hallásvédelmi eszközök

A különböző hallásvédelmi készülékeknek eltérő csillapítási értékeik vannak, ennek köszönhetően könnyen ki lehet választani az adott munkahely hangterhelésének megfelelőt. A hallásvédelmi eszközöket öt csoportba lehet besorolni: fejpántok, füldugók, ipari védősisakra szerelhető fejpántok, szintfüggő fültokok és fültokok rádióval felszerelve.

A megfelelő hallásvédő eszköz kiválasztásának lépései

Nem mindegy, milyen védőeszközt használnak a munkahelyen. Legelőször is meg kell határozni a zaj jellegét, ami lehet pulzáló, stabil, ingadozó és időszakos is. Ezt követően a zaj intenzitását és a hangerejét, majd az expozíciós időt kell kideríteni. Utolsó lépésben pedig meg kell állapítani a zaj csökkentésének szükséges mértékét. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a zajt úgy kell minimalizálni, hogy közben a viselő ne legyen túlságosan elszigetelve a környezet hangjaitól.