Ady Endre, a szerető, akire nem vonatkoztak a szabályok

Borítókép: Ady Endre, a szerető, akire nem vonatkoztak a szabályok
Mi jut először eszünkbe Ady Endréről? Mesterien kidolgozott verssorai vagy szerelmei élete? A magyar irodalom egyik legfontosabb költőjének megítélésében mindkét témának jelentős szerep jutott. A Libri minden karácsonykor díszkötetbe rendezi egy-egy klasszikus szerző örök érvényű történeteit, idén egy kortárs írók által összeállított Ady Endre-antológiával lepi meg a könyvek szerelmeseit.

Az Élő Ady – Ady-antológia kortárs költők válogatásában című kötet összefoglaló képet ad arról, hogy Ady mekkora hatással van jelenünkre. A verseskötet bizonyítja, hogy a költő gondolatai halála után egy évszázaddal sem avultak el, képesek megérinteni a 21. század olvasóit is. A kötetben szereplő verseket kortárs költők válogatták össze, mindegyikük azokat, amelyekhez valamilyen bensőséges kapcsolat fűzi – a versek között pedig feltűnnek személyes gondolataik és ajánlásaik is. Ezek kifejezetten ennek a kötetnek a kedvéért születtek, és kiderül belőlük, hogy a mai költők miben látják Ady életművének vonzó- vagy épp taszító erejét.

Ady Endre egyetemi tanulmányainak félbehagyása után fordult az írás felé. Első kötete 1899-ben jelent meg Versek címmel. De amikor Adyra gondolunk, a versek mellett eszünkbe jut a költő izgalmas és viharos szerelmi élete is.

22 évesen költözött Nagyváradra, ahol a Szabadság című lap munkatársa lett és belevetette magát a város pezsgő éjszakai életébe. Váradi újságíróévei alatt ismerkedett meg Diósyné Brüll Adéllal, akit később az ország Lédaként ismert meg Ady szenvedélyes, mély érzésű verseiből. 1903-ban jelent meg a költő második, Még egyszer című kötete, amelyben már szerepeltek az új múzsája által ihletett alkotások is. Később Léda bíztatására és az ő társaságában utazott Párizsba, a városba, ami szintén termékeny táptalajt biztosított Ady lírai hangjának kibontakozásához. Ady és Léda viszonyát – amit a nő férje, Diósy Ödön elnézéssel szemlélt –, valamint viharos szakításaikat, ellentmondásokkal teli viszonyukat számtalan versben örökítette meg a költő.

1906-ban jelent meg Ady harmadik, és talán legfontosabb kötete, az Új versek, ami mérföldkőnek számít a magyar líra történetében. Az országos ismertséget és az áttörő sikert azonban következő verseskönyve, az 1908-ban megjelent Vér és arany hozta meg számára. Ugyanebben az évben indult a Nyugat, aminek alapításában tevékeny részt vállalt, és élete végéig a lap munkatársa volt.

1912-ben végleg szakítottak Lédával. Életének utolsó éveit Boncza Bertával, Csinszkával töltötte, aki rajongóból lett Ady felesége, és akinek az egyre betegebb, törékenyebb és visszahúzódóbb költő mellett egyáltalán nem az a pezsgő társasági élet jutott osztályrészül, amire vágyott. Léda és Csinszka Ady halála után is nyílt ellenszenvvel viseltetett egymás iránt. 15 évvel később, Léda temetésén ugyan megjelent Boncza Berta, de koszorúját Diósy Ödön eltávolította felesége sírjáról.

Ady Endre verseinek egyedülálló válogatását vagy Szabó Magda karácsonyi írásait 9 000 Ft feletti vásárlás esetén 599 Ft-ért vásárolhatja meg bármelyik Libri Könyvesboltban vagy a libri.hu oldalon.