A futás lelki háttere - Szigetkör a Generalival és sportpszichológusokkal

Borítókép: A futás lelki háttere - Szigetkör a Generalival és sportpszichológusokkal
Önbizalmat visszaépíteni. Szülés után lefogyni. Megmutatni a volt páromnak, hogy érek valamit. Vérnyomást csökkenteni. Boldognak lenni. Pár ok, amiért emberek fagyban-forróságban futócipőt húznak. Különleges futóedzést tartott a Generali a Biztonságért Alapítvány a Mindset Pszichológia szakembereivel a Margit-szigeten.

12 elszánt futó indult el egy szigetkörre a Margit-szigeti pályán csütörtök este hatkor. A rendhagyó futóedzésen a szigetkör csak a bemelegítés: ami igazán kihívás volt, az a futást követő kétórás beszélgetés. Bakuretz Bonnie és három másik pszichológustársa évekkel ezelőtt határozták el, hogy beviszik a pszichológiát és sportpszichológiát a futás és egyéb sportok mellé.

A szigetkör résztvevőinek többsége számára nem volt megerőltető a futás, hisz akadt, aki már a maratonját lefutotta aznap, és szinte levezetni jött az esti zárókörre. Izgalmas volt azonban arról beszélni, azt felismerni, miért vágtak bele, mit motiválja és mi tartja meg őket a futásban - meséli Bakuretz Bonnie.

A sportpszichológus szerint a beszélgetésnek nem célja a terápia, inkább gondolatébresztő akar lenni, hogy a futók rádöbbenjenek, valójában miért is futnak, milyen erőforrásokat mozgósítanak futáskor, hogyan indulnak el és milyen mélypontjaik vannak.

Ezen az egy körön senki nem élt meg mélypontot, de érdemes dolgozni vele: mitől jön és hogyan segítik át magukat rajta. Milyen párhuzamosságokat figyelnek meg futókarrierjük és valóságos karrierjük, vagy akár magánéletük között. Mi jellemző rájuk: gyorsan föladnak valamit, vagy épp ellenkezőleg, óriási a kitartásuk. És hogy lehet mindezen apránként változtatni - mondja a sportpszichológus.

A rajzos, mozgásos és beszélgetős feladatok során a résztvevők azt is felismerhetik, nem pótcselekvésként fut-e, hol húzódnak a függőség határai, vagy milyen más, önbizalomerősítésre alkalmas módszerek léteznek a futáson kívül. Persze más problémákkal néz szembe egy profi sportoló, és másokkal egy amatőr.

Profiknál a teljesítményszorongás a leggyakoribb: edzésen simán megcsinálja a rekordját, majd a szorongástól leblokkol a versenyen. Vagy nem fejből végzi a feladatot, hanem izomból és rutinból. A hétköznapi hősöknél inkább az elindulás a nehéz, és az, hogy idővel kikopik a játékosság és a görcsös teljesítménykeresés marad utána. Ezért fontos tudatosítani a belső erőforrásokat.

Idén a Generali az év egyik legmenőbb futóversenyére, az augusztus 3-i Generali Night Runra készül, amelyen évek óta több ezer futó vesz részt, kisebbektől az idősebbekig. Minden futó számít, de idén a Generali külön hangsúlyt fektet a kisgyermekes édesanyákra, és az #Engeddelanyátfutni kampány keretében azt üzeni: önmaga és gyermeke egészségéért szánjon időt magára, járjon futni, engedjen én-időt magának.