Válkörzés - kihívás 2 lábon és 2 keréken!

Borítókép: Válkörzés - kihívás 2 lábon és 2 keréken!
8 futó- és biciklis távon várja a nevezőket a Válkörzés nonprofit sportesemény!

A Válkörzés egy olyan Válon, 2023. június 3-án immáron másodszor megrendezésre kerülő nonprofit sportrendezvény, amely megmozgatja az egész családot kisunokától a nagypapáig.

A szervezők célja a környék lakóinak egészséges életmódra ösztönzése a sport által. A futó- illetve kerékpáros távok úgy kerültek kialakításra, hogy elsősorban a mozgással ismerkedőket szólítsák meg, hiszen a nyolcféle elérhető távból mindenki kiválaszthatja a saját erőnlétéhez leginkább passzolót. A legrövidebb, 1200 m-es futótávot egy igazi családi gálafutásnak is szánják, ahol a babakocsival való futás mellett a kismotor, futóbicikli, roller is engedélyezett.

Milyen távokon lehet teljesíteni a kihívást?

  • Bicikli: 5 km; 6.5 km; 13 km
  • Futás: 1200 m; 2 km; 5 km; 6.5km; 10 km

Mi hívta életre ezt a rendezvényt?

“Egy olyan kis faluban, mint Vál, egy focipálya és a helyi klubcsapat az egyetlen lehetőség a sportolásra vágyók számára, hiszen se sportcsarnok, se konditerem, se uszoda nincs. Hisszük azonban, hogy a sportot eszközök és klubcsapatok nélkül is lehet szeretni. Úgy gondoljuk, a futás és a biciklizés a jövőben az ilyen vidéki kis falvak esetében egyedüli sportolási lehetőségként előtérbe kerül, erre szeretnénk sarkallni a sportoláson gondolkodó egyéneket és családokat. Napjaink megélhetési nehézségei közepette önkéntes célunk, hogy minél több környékbeli ember számára megmutassuk, hogy a sport a mentális egészség elérésében/fenntartásában is elengedhetetlen eszköz.” - monda Bencsikné Mészáros Csilla, az esemény egyik főszervezője.

Milyen újdonságokra számíthatnak az idei érdeklődők?

2022-ben 350 nevező teljesítette a kiírt távok valamelyikét, a szervezők idén körülbelül 600 nevezőre számítanak.

Egy civil kezdeményezéseket támogató pályázatnak köszönhetően a nevezés ingyenes gyerekeknek 19 éves kor alatt és a 60 év felettiek számára. A felnőtt nevezési díj is jelképes, ezáltal széles körben elérhető sportolási lehetőséget nyújt a rendezvény mindenki számára. A nevezési díjakból befolyó összeg teljes egészében a rendezvény költségeire kerül felhasználásra, hiszen a célban mindenkit befutócsomaggal és egyedi éremmel várnak, hogy ez a sikerélmény emlékezetes legyen és további erőfeszítésekre sarkalljon.

2023-ban két kiváló sportoló - Móricz Dániel (profi országúti kerékpáros, exatlonista) és Csécsei Zoltán (ultramaratonista, hosszútávfutó) is megtiszteli a rendezvényt jelenlétével valamint újításként kapcsolódó sportprogramok és családi vetélkedők is felkerültek a nap programjai közé, így kívánják megszólítani, megmozgatni és összehozni a helyi közösség minden tagját.

“A Válkörzéssel hagyományt is szeretnénk teremteni, létrehozva egy évente ismétlődő futó és kerékpáros kihívást, nonprofit módon. A Válkörzés legyen a Váli-völgy emblematikus eseménye, amelyet a helyiek hívtak életre az egészséges életmód örömünnepeként.” - emelte ki Bencsik Barnabás, a rendezvény sportokért felelős főszervezője.

A Válkörzésre 2023. április 2-ig lehet nevezni a Vál KSE oldalán, ahol további információ is elérhető a részletekről.