Tények a növényi hajfestékekről

Borítókép: Tények a növényi hajfestékekről
Szeretnéd kipróbálni a növényi hajfestékeket, ám bizonytalan vagy, hogy működne-e a te esetedben?

Tények és tévhitek, avagy ami visszatartott eddig a növényi hajfestékek használatától…

Szeretnéd kipróbálni a növényi hajfestékeket, ám bizonytalan vagy, hogy működne-e a te esetedben? Talán már próbáltad növényi hajfestékkel festeni a hajad, de az alábbi akadályok valamelyikébe ütköztél?

www.khadi.hu

A növényi hajfestékek nem képesek tartós fedést biztosítani.
A jó minőségű növényi festék szoros kötést alakít ki a hajszál felületén. A használati utasítás, és a hatóidő betartásával garantáltan intenzív és tartós színt érünk el. A hajfestést elsősorban a lenövés, és nem a kopás miatt kell néhány hét múlva ismételni.


A növényi hajfestékek nem biztosítanak széles színválasztékot.
Mivel a festékek egymással tetszés szerint keverhetők, ezért fantáziánkra van bízva, hogy variáljuk a színeket.


A növényi hajfestékekkel körülményes és nehézkes dolgozni.
Az igazán jó minőségű növényi hajfesték por olyannyira finom őrlemény, hogy vízzel keverve krémes, könnyen kenhető péppé válik. Használata a kémiai hajfestékekhez hasonlóan egyszerű, kenhető, és tubusból is könnyedén felvihető.


A növényi festékkel nem lehet világosabb hajszínt elérni?
Valóban, mivel a festék érintetlenül hagyja a haj saját pigmentjeit, csupán lazúros bevonatot alakít ki a hajszál felületén, világosabb színhatás elérésére nem alkalmas. Viszont gyönyörűen elmélyíti eredeti hajszínünket, vagy sötétebb barna, vörös, fekete árnyalatokat tudunk festeni vele.

www.khadi.hu


A növényi hajfesték nem képes befedni az ősz hajszálakat.
Tévedés, a jó minőségű festék, az ősz hajszálak fedésére is képes. A vörös és a világosabb barna árnyalatok problémamentesen elérhetők. Ha sötétebb színre szeretnénk az ősz hajat festeni, az is megoldható a gyártó által javasolt trükkök alkalmazásával.


Vegyileg festet hajra nem lehet festeni növényi hajfestékkel?
A kémiai úton festett hajat is problémamentesen festhetjük növényi hajfestékkel, sőt a vegyi festés során sérült hajszerkezetet a növényi hajfesték képes korrigálni. (A roncsolódott részek helyét kitöltik a hajfesték pigmentjei.)A vegyi festés után néhány hajmosást szükséges kivárni, mert a hajszálak megváltozott pH-értéke befolyásolja a kapott eredményt. Elsősorban szőkített haj esetében mindenképpen végezzünk próbafestést, hogy fel tudjuk mérni a haj reakcióját.


A növényi hajfesték kiszárítja a hajat
Az általunk tesztelt hajfesték esetében éppen ellenkező tapasztalat alakult ki. Az értékes növényi anyagok ápolják, védik a hajat, kitöltik a hajszálak sérülései miatt keletkezett egyenetlenségeket. Így a haj nemhogy száraz, inkább egészségesebb, erősebb, mint korábban volt.

www.khadi.hu

Mi a probléma a kémiai hajfestékekkel?

A hajfestékekben használt vegyi anyagok erősen irritáló hatásúak, egyre több embernél okoznak allergiás reakciót hajhullást.

A mérgező vegyi anyagok a bőrön keresztül felszívódva terhelik immunrendszerünket és valamennyi belső szervünket egyaránt. A vizsgálatok arra utalnak, hogy bizonyos rák típusok kialakulásában is szerepet játszanak. Az Európai Bizottság 2007-ben betiltott ugyan 22 (!) hajfesték összetevőt, de ez csupán a jéghegy csúcsa volt. A még forgalomban
levő komponensek hatása is tisztázatlan, jelenleg is vizsgálják a használatukkal okozott következményeket. A kémiai festékek a hajszálak külső lemezkéinek kinyitásával beengedik a festékrészecskéket a hajszál belső szerkezetébe. Ennek az eljárásnak a többszöri megismétlése valóságos támadás a haj ellen, ami szárazzá, élettelenné, sérültté és töredezetté teszi azt.

A következőkben több hölgy is megosztja velünk tapasztalatát, akik már próbára tették a Khadi növényi hajfestékeket:

Eleonóra


Eredeti hajszín: Világosbarna, természetes mogyoróbarnára szeretné
Felhasznált festék: Khadi mogyoróbarna

Tapasztalatait megosztotta velünk:
A természetes mogyoróbarna Khadi festéket használtam világosbarna hajamra. A használati útmutató szerintem könnyen követhető volt, sokkal egyszerűbb volt a hajfestés mint amire egy növényi hajfestéknél számítottam. Egy hőmérővel az ajánlott hőmérsékletet is könnyen sikerült beállítanom és a festék felvitele sem volt bonyolult, pedig elég hosszú a hajam, a keverék jó állagú és sima lett. Egy doboz festék bőven elegendőnek bizonyult. Az eredmény pedig pont olyan lett amilyet szerettem volna, kissé sötétebb és természetes színű haj. Aminek a legjobban örültem, hogy a kissé sötétebb barna lenövésemet is tökéletesen befogta a festék és egyenletes színű lett a hajam. Barátaimnak mindenképpen ajánlani fogom ezt a hajfestéket

Hajnalka


Eredeti hajszín: Közép barna, vöröses barnát szeretne
Felhasznált festék: Khadi Henna, amla jatropha (vörös) & Khadi Mogyoróbarna keverve

Hajnalka haja életmódjának köszönhetően erős, és egészséges alapvetően. Természetes hajszínét vöröses árnyalattal szerette volna kicsit „megbolondítani”, ám túlságosan élénk „répaszínt” nem szeretett volna. Ezért két festékport, egy vöröset és egy viszonylag sötét mogyoróbarnát kevert össze. A kapott szín: mély barna, mahagóniszerű, vörös fénnyel. A
mogyoróbarnát csökkentve, illetve nélküle intenzívebb vörös színt érhet el a továbbiakban. A festék használatával és a festés utáni hajminőséggel nagyon elégedett volt.

Tímea


Eredeti hajszín: Aranyszőke – mély vöröset szeretne
Felhasznált festék: Khadi Henna, amla jatropha (vörös) & Khadi Mogyoróbarna keverve

Tímea ugyancsak a vörös színt keverte mogyoróbarnával. Ez a keverék az aranyszőke tincseken ragyogó, telt, mélyvörös árnyalatot eredményezett.

Melinda


Eredeti hajszín Élénkvörös (vegyileg festett) – Élénkvöröset szeretne
Felhasznált festék: Khadi Henna (vörös)

Melinda a tesztet megelőzően vegyi festékkel festette eredetileg sötétszőke haját élénkvörösre. A hajtöveken jól látható a lenövés. A Khadi hajfestés után igazán intenzív, fényes, élénkvörös színt kapott a haja.

Ágota, 42 éves
Eredeti hajszín: vörös, melyben sűrűn előfordulnak ősz hajszálak.
Felhasznált hajfesték: világosbarna + vörös keverve
Eredmény: természetes, élénkvörös szín.

-Milyennek találtad a Khadi hajfestékeket a használat során?
- Korábban is kizárólag növényi hajfestéket használtam, ami után a Khadi kellemes meglepetést jelentett. A megszokott, nehezen kenhető, sár jellegű paszta helyett a Khadi hajfesték állaga kellemesen krémes, nagyon egyszerű volt felvinni.

-Mennyi időre van szükség a kívánt hajszín eléréséhez?
- Bár meglehetősen sok ősz hajszálam van, az én hajamon nagyon hamar kialakult az általam kedvelt vörös szín, 15-20 perc /elég. Az egész hajfestés nem igényel többet egy óránál. Mivel gyorsan nő a hajam, 3-4 hetente szoktam a festést ismételni.

-Mi az, amit mindenképpen be kell tartani a kívánt végeredmény érdekében?
- Mindig megmosott, tiszta hajon végzem a festést, meg is szárítom, hajápolót nem használok. A festést elől a halántéknál, az ősz hajszálak befedésével kezdem, és ennél a színnél fontos a lehető legmagasabb hőmérséklet, a bekevert festéket olyan melegen kenem fel, amit még éppen el tudok viselni, és a hatóidő során is jó melegen tartom a fejem, egy vastag törölköző segítségével.

- Milyen lesz a haj tartása, tapintása a festést követően?
- Tapintásra erős, egészséges, soha nem kell balzsamot, vagy külön ápolószert használnom a festés miatt.

www.khadi.hu

Kriszti, 26 éves
Eredeti hajszín: világosbarna
Felhasznált hajfesték: sötétbarna + fekete + indigó keverve
Eredmény: sötétbarna

- Hogy értékeled a Khadi növényi hajfestéket?
- Korábban vegyi festéket használtam. Az általam kedvelt sötét hajszínt a sötétbarna, fekete és indigó színezők keverésével sikerült elérnem. Többszöri festés után egyre rutinosabb és elégedettebb vagyok a színeredménnyel. A festéket könnyű tejföl állagúra készítem el, tölcsérrel hajfestő tubusba töltöm, és azzal viszem fel a hajamra. Így semmivel nem bonyolultabb a hajfestés, mint a hagyományos festékkel. Az én esetemben az indigó tartalom miatt arra kell ügyelni, hogy 50C-nál ne legyen magasabb a massza hőmérséklete, mert túlmelegítve az indigó „nem működik jól”. Festés után még 2 napig nem mosok
samponnal hajat, mert ez alatt az idő alatt valahogy tovább mélyül, alakul a szín. Utána a szokásos hajápolást alkalmazom, a kapott szín tartós, nem kopik le.

- A korábbi vegyi festékkel összevetve, milyen különbségeket tapasztaltál?
- A növényi hajfesték hatóideje hosszabb, viszont a színeredmény tartósan megmarad. A hajam sokkal egészségesebb, erősebb amióta a Khadit használom. Számomra nagy pozitívum, hogy a vegyi festés után jó pár napig „paróka benyomást” keltett a hajam, mivel a keletkezett hajszín természetellenesen egyöntetű szokott lenni valamennyi hajszálon. A növényi hajfesték teljesen természetes hatású, mivel a vékonyabb, világosabb hajszálakon a festék finomabb színt eredményez.

Szilvi, 34 éves
Eredeti hajszín:
sötétbarna, előfordulnak ősz hajszálak is.
Felhasznált hajfesték: 1. Henna, amla, jatropha (vörös) 2. Amennyiben időm engedi, második soron átfestem natúr barnával is
Eredmény: Természetes, telt sötétbarna, leheletnyi gesztenye vörös fénnyel.

- Mi a tapasztalatod a Khadi növényi hajfestékek használatával?
- Egyértelműen pozitív, az elkevert festék könnyen kezelhető, állaga teljesen megfelel a modern hajfestékekkel szemben támasztott elvárásnak, semmilyen kényelmetlenséget nem okozott.

- Hogyan végzel el egy hajfestést?
- Először hajat mosok, majd amíg a törölközőbe csavarva szárad a hajam, bekeverem a festéket. A mosdókagylóba engedett forró vízbe állított festékes tálban megtartja a massza hőmérsékletét. Mivel sűrű és hosszú hajam van, az utolsó tincsekre is melegen kell a festéknek felkerülni, hogy az egész hajon egyenletes, jó legyen a fedés. A maximális hatóidőn (2 órán) keresztül hagyom a színt kibontakozni. Ha úgy döntök, hogy második réteget is felviszek, azt megtehetem közvetlenül az első réteg leöblítése után, de ha időm úgy engedi, akkor másnap is. Egy kis rutin megszerzése után mindez nem okoz nehézséget. Sampont csak a következő hajmosáskor használok. Külön hajápolót sem kell használn om a festés után. Az eredmény magáért beszél, a fodrász nem győzi dicsérni a hajamat. Természetes, szép színű, és nagyon jó a szerkezete is. Semmiképpen nem váltanék át vegyi festésre. Nagyon megnyugtató, hogy nemcsak szép a hajam, de teljesen egészséges és a szervezetembe sem szívódik fel semmilyen vegyi anyag.

- Milyen gyakran ismételed meg a hajfestést?
- Ami szintén előny a növényi hajfestéknél, hogy bár nem kopik le, de a lenövés mégsem annyira szembeötlően kontrasztos, mint a vegyi festésnél, ezért időt spórolok azzal, hogy ki tudom kicsit tolni a festés gyakoriságát. 5-6 hetente ráérek festeni a hajam. Mindenkinek ajánlom a Khadi hajfestékeket. A fiataloknak azért, hogy ne mérgezzék a szervezetüket vegyszerekkel, kismamáknak is nagyon előnyös emiatt. Az idősebb korosztálynak pedig sokszor gyengébb a hajminősége, vagy hullik a haja, ezért szintén kíméletes alternatíva az ősz hajszálak elfedésére.

www.khadi.hu