Szétnyílt hasizom a szülés után - nem csak esztétikai probléma

Borítókép: Szétnyílt hasizom a szülés után - nem csak esztétikai probléma Forrás: ShutterStock
A várandósság ideje és az új élet világra hozatala a nők számára meghatározó fontosságú életszakasz. Ugyanakkor olyan élettani hatásokkal is járhat az áldott állapot, amiről a nők szívesen lemondanának, nem csupán esztétikai okokból, hanem azért is, mert az életminőségüket hosszú távon is negatívan befolyásolják ezek a fizikai elváltozások. Ilyen a hasizmok szétnyílása, vagy épp a kezdődő inkontinencia. Míg az utóbbit az időben elkezdett intimtornával legtöbbször kezelhető, addig az egyenes hasizmok egymástól való eltávolodását csak műtéti úton lehet orvosolni.

Ahogy a baba fejlődik, úgy foglal egyre nagyobb helyet - a magzatvíz és a méhlepény mellett - az édesanyja méhében. Ilyenkor nemcsak a belső szervek rendeződnek át átmenetileg és a bőr nyúlik meg, de a hasizmok is elmozdulnak annak érdekében, hogy a kicsi kényelmesebben elférjen és szabadon mozoghasson, majd idejében befordulhasson a szülőcsatornába. A szülés után – történjen hüvelyi úton vagy császármetszéssel, ha szükséges – a belső szervek visszarendeződnek, de a hasizmokat összekötő szövetek gyakran képtelenek regenerálódni. Ennek első jelei onnan ismerhetők fel, hogy az anyuka hasa hosszú hónapok alatt sem húzódik vissza.

Egészségügyi problémákat is okoz a szétnyílt hasizom

Bár a női test várandósság utáni regenerációja függ az anya korától, egészségi állapotától és edzettségétől, a hasizmok néha ezektől függetlenül változnak. Sokan irigylik azokat a friss anyukákat, akiknek a hasa a szülést követő hetekben tökéletesen visszahúzódik, addig más nők akár egy év múlva is úgy néznek ki, mint akik második trimeszterben járnak, pedig az esetleges túlsúlyukat már rég leadták. Az ő esetükben a hasizmok nem csúsznak vissza középre, mivel az azokat összekötő szövet elveszti rugalmasságát. Ez a probléma egyrészt esztétikai, hiszen mindenki szeretné a legjobb formáját nyújtani, függetlenül attól, hogy édesanya, de az egészségügyi gondok, amelyeket ez az állapot okoz, sokkal komolyabbak. A hasizmok ugyanis több feladatot is ellátnak azon kívül, hogy vonzó látványt nyújtanak. – Az egyenes és haránt hasizom egyaránt a core izmok közé tartoznak, melyeknek a helyes testtartás biztosítása a feladata. Ezen kívül megtámasztják a belső szerveket is. Ha a hasizmok eltávolodnak egymástól, egy a támaszték meggyengül, megváltozik a hasűri nyomás, emésztési gondok alakulnak ki, derék- és hátfájdalom is jelentkezhet. Persze, ezek a problémák nem azonnal jelennek meg, de néhány évtized után komoly gondot okozhatnak. – mondja Dr. Molnár István plasztikai sebész, a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa.

Dr. Molnár István, plasztikai sebész, Dr. Rose Magánkórház

Hagyományos módon nem, de orvosi segítséggel helyreállíthatók a hasizmok

Sok izmunk rendszeres edzéssel fejleszthető, így a hasizmok is. Sok nő a különböző hasizom erősítő gyakorlat segítségével teszi ismét feszessé hasát, a várandósságot és szülést követően. Ezek a technikák azonban akkor, ha a has egyenes izmai eltávolodtak egymástól, inkább károsak. Régebben haskötő folyamatos viselését ajánlották a nőknek, hogy a komfortérzetük visszatérjen, megtámasztásra kerüljön a hasfal és enyhüljön a deréktáji, illetve a hátfájdalom. Ez azonban csak tüneti kezelés volt, az igazi bajt nem orvosolta és nem is volt szép. A modern plasztikai sebészet segítségével azonban a problémát alapjaiban kezelhetjük. Egy rutinműtétnek számító beavatkozás során a plasztikai sebész egy vízszintes metszésen keresztül visszahúzza az oldalra csúszott egyenes hasizmokat a helyükre, összeerősíti azokat, miközben nemcsak az esetlegesen zsíros bőrfelesleget távolítja el, hanem a köldököt is a megfelelő magasságba helyezi. – Fontosnak tartjuk, hogy a hozzám forduló édesanyák visszakapják önbizalmukat és visszanyerjék korábbi életminőségüket, ezért a bemetszést az alhason, a bikinivonal magasságában végezzük el, ennek nyomai könnyen elrejthetők. – tudtuk meg a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészétől. – A beavatkozást követően a felépülés meglehetősen gyors, így a páciensek körülbelül másfél hónap után visszatérhetnek régi életvitelükhöz, addig pedig, megfelelő odafigyelés mellett, fokozatosan terhelhetik magukat a rehabilitáció során. – árulta el Dr. Molnár István.

Mikor érdemes elvégezni a plasztikai sebészeti beavatkozást?

Ha a szülés után egy évvel a hasfal nem húzódik vissza, mindenképpen érdemes konzultálni egy plasztikai sebész szakorvossal, aki megállapíthatja a probléma okát, miszerint a has egyenes izmainak eltávolodása okozza a domború hasat vagy lokális zsírszövet szaporulat. Elkészíti az egyéni kezelési tervet, melynek során a páciens minden kérdésére választ ad. Ha az izmok eltávolodása okozza a gondot, mihamarabb el kell végezni a beavatkozást. Minél később operálják meg ugyanis a szétnyílt hasizmokat, annál nagyobb az esélye az általuk okozott egészségügyi problémák kialakulásának.

Hasplasztikai műtét a páciens szemével

Szemrád Ivett 2 év gondolkodás után döntött a hasplasztika mellett, a műtét célja elsősorban a szétnyílt hasizmok okozta egészségügyi és esztétikai problémák megoldása volt. A műtétről Ivett és orvosa, Dr. Molnár István mesél: