Borítókép: Otthonunk levegője károsabb lehet, mint egy gyárkémény füstje?

Otthonunk levegője károsabb lehet, mint egy gyárkémény füstje?

Tegyünk a beltéri légszennyezés ellen!

A légszennyezést a World Health Organization (WHO) a legsúlyosabb egészségügyi és környezetvédelmi problémák között tartja számon. A szó hallatán a legtöbben repülőket, pöfögő buszokat, füstölgő gyárkéményeket képzelünk el, nem is sejtve, hogy a saját hálószobánkban akár ötször annyi káros anyagot lélegezhetünk be, mint egy nagyváros forgalmas utcáján.

Életünk 90%-át beltéren – otthon, munkahelyen, iskolában – töltjük. A járványhelyzet kezdete óta ez az arány pedig csak nőtt, hiszen a nappalink gyakran irodaként vagy osztályteremként is funkcionál. Ezért nem elhanyagolható kérdés, hogy otthonunk falai között milyen minőségű levegőt lélegzünk be. A WHO adatai szerint évente közel 4 millió halálesetért felelős a háztartások levegőjének szennyezettsége. A megdöbbentően magas szám hátterében nagyrészt a fűtésre és főzésre használt szilárd tüzelőanyagok használata áll, de egy átlagos városi lakás levegője is számos betegséget okozó, láthatatlan szennyeződéssel telített.

Az utcáról behatoló szmog és por mellett ugyanis a dohányzás, a főzés, a gyertyák, füstölők, a tisztítószerek, az építőanyagok, a bútorok, lakástextíliák és elektronikai eszközök által kibocsátott káros vegyi anyagok és a különböző allergének (poratka, penész, növények, kisállatok szőre) mind rontják a levegő minőségét, nem beszélve a téli időszakban fokozottan terjedő baktériumokról, vírusokról.

A European Indoor Air Monitoring and Exposure Assessment Project 2003 és 2008 között 11 európai városban, 1000 minta alapján vizsgálta az ún. Volatile Organic Compounds, vagyis a bútorlakkokban, festékekben, ragasztókban, rovarirtókban, légfrissítőkben, kozmetikumokban, stb. fellelhető illékony szerves vegyületek jelenlétét. A kutatás megerősítette, hogy ezek az összetevők sokkal nagyobb koncentrátumban találhatók meg zárt terekben, mint kültéren. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency) arra figyelmeztet, hogy az otthonunkban előforduló vegyi anyagok fejfájást, szédülést, csökkenő koncentrálóképességet, szemirritációt, légzőszervi problémákat (hörghurutot, vagy akár asztmát) okozhatnak, súlyos esetben pedig vese-és májkárosodáshoz, vagy tüdőrák kialakulásához vezethetnek.

Mit tehetünk levegőnk tisztán tartásáért és egészségünk megőrzéséért? A European Lung Foundation többek között javasolja a kémények karbantartását, nyílt tűz használatának mellőzését, szén-monoxid mérő beszerzését, a természetes tisztítószerek és légtisztító szobanövények használatát, valamint a gyakori szellőztetést – különösen a fűtési időszakban. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség azonban óva int a túlszellőztetéstől is, hiszen így éppen ellenkező hatást érhetünk el: még többet fűtünk, ami még több légszennyezést eredményez.

Egy megfelelő készülék segítségével ma már szerencsére úgy is biztosíthatjuk az egészséges levegőt az egész család számára, hogy közben teljesen el is feledkezhetünk a körülöttünk keringő milliónyi kórokozóról. A Dyson légtisztítói a szennyeződések 99,95%-ától tisztítják meg a levegőt, beleértve az ultrafinom részecskéket, polleneket, penészspórákat, a háztartásban keletkező szagokat és az építőanyagok és bútorok által kibocsátott káros vegyületeket is. A márka légtisztító fűtőventilátorával pedig egyszerre gondoskodhatunk a biztonságos levegőről és otthonunk melegéről is.