JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Nőnek lenni csodálatos dolog, ezt az inkontinencia sem veheti el tőlünk

Borítókép: Nőnek lenni csodálatos dolog, ezt az inkontinencia sem veheti el tőlünk
Nőnek születtünk, ennek minden áldásával és néha átkával. Kihívások elé állítanak minket a hormonjaink, a várandósság, a szülés, az öregedés és a súlyingadozások pedig mind nyomot hagynak a testünkön.

Sokan azt gondolják, hogy az inkontinenciával kapcsolatos panaszok az öregkor velejárói, pedig valójában a fiataloknál is éppúgy megjelenhetnek. Az intimlézer kezelés erre nyújt fájdalommentes megoldást.

Minden porcikánk változik, még a hüvelyünk is, ez természetes folyamat. Hüvelyszárazság és hüvelytágulás alakulhat ki, miközben a méh és a húgyhólyag tartószalagjai meglazulnak, a gyenge hüvelyfal pedig nem tudja már megfelelően megtámasztani a szerveket. Kialakulhat vizelet visszatartási probléma is, mivel a hólyag záróizmai sem működnek megfelelően alátámasztás nélkül. Ez az inkontinencia, ami sok nő életét megkeseríti a menopauza után. De nemcsak a változó kor után alakulhat ki ez a probléma, hanem a fiatalabbakat is gyakran érinti, hiszen az aktív sport, a várandósság, a hormonális változások, a hüvelyi szülés, illetve a testsúly ingadozása egyaránt befolyásolja a medencefenéki izmok és a tartószalagok állapotát. Szerencsére ezek az intim területen jelentkező gondok kezelhetők, sőt, bizonyos szintig helyre is hozhatók egy speciális módszerrel, az intimlézer terápiával, melyről Dr. Balogh Illés nőgyógyász, endokrinológussal, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet szakorvosával beszélgettünk.

– Egy-két cseppnyi vizelet távozása előfordul, ha például egy betegség miatt sokat köhögünk, de ez magától elmúlik. Nem ritka azonban, hogy aktív életet élő fiatal nők küzdenek a vizeletcsepegéssel. Ha ez a probléma már olyan zavaróvá válik, hogy például muszáj miatta tisztasági betétet használni, vagy megnehezíti a sportolást, félre kell tenni az esetleges szégyenérzetet és érdemes orvoshoz fordulni a gyógyulás és az életminőség javításának érdekében. Az első erbium lézerekkel szemben a CO lézer sokkal korszerűbb és hatékonyabb, nagyobb energiamennyiséget juttat a szövetek mélyére. Mivel nagyon vékony behatási pontokon keresztül teszi ezt, nem okoz fájdalmat és lerövidíti a kezelések idejét is, így jobb eredményt érhetünk el.– mondta el Dr. Balogh Illés, aki azt is elárulta, hogy mi történik egy intimlézer terápiás kezelés során.

- A hüvelybe bevezetjük a kezelőfejet, melyen keresztül a lézer meghatározott mélységben fájdalommentesen behatol a szövetekbe, ezáltal javítja a kezelt terület vérkeringését és serkenti a kollagén termelődését. Hatására az érfalak rugalmasabbá válnak és a kötőszövet nagyobb vízmennyiséget képes megkötni. A hüvelyfal simaizom kötegei visszanyerik tartásukat és feszessé válnak, ezáltal visszaemelkedik helyére az esetlegesen megsüllyedt húgyhólyag, így az első- és másodfokú inkontinenciás panaszok is megszűnnek. Minden kezelés előtt és után ultrahanggal megmérjük a hüvelyfal és a hólyagfal közötti vastagságot, ennek alapján döntjük el, hogy hány kezelés szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, és ezáltal számszerűen bizonyítható a javulás is. – tudtuk meg a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet szakorvosától.

Szülés után is segíti a regenerációt az intimlézer

Szülés után sok nő panaszkodik arra, hogy hüvelye kitágult és vizelet visszatartási problémái vannak. Számukra jó hír, hogy akár már hat héttel a baba világra jötte után el lehet kezdeni az intimlézer kezeléseket a mielőbbi regeneráció érdekében.

– Gyakran a szülés utáni, átmeneti vizeletcsepegés speciális tornával is orvosolható, ebben a gyógytornászok tudnak sokat segíteni. Az ultrahangos vizsgálat során, amelynek segítségével felmérjük a hüvely falának állapotát, az is kiderülhet, hogy nincs szükség kezelésre, csak a tornára. Ha viszont az nem oldja meg a problémát, akkor megkezdjük az intimlézeres terápiát, melynek hatására a méh támasztószalagjai megerősödnek, illetve a záróizmok ereje is visszatér. A kezelés után a hüvely szűkebbnek érződik, hiszen a hüvelyfal rugalmasabb és hidratáltabb lesz a szövetek vízmegkötő képességének növekedése és az érfalak rugalmasabbá válása miatt. Mivel a hüvely hámrétege átengedi a hőenergiát, a szervezet öngyógyító folyamataitól függ, hogy hány alkalommal kell megismételni a havi egy kezelést, de már az első alkalom után is érezhető a pozitív változás. E változások a hüvelyszárazságra is megoldást jelentenek. – számolt be a lehetőségekről a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet szakorvosa.

Mi a teendő az intimlézer kezelés után?

Bár az intimlézer kezelés non-invazív beavatkozás, van néhány dolog, amit be kell tartani.

- Kimondottan gyógyulási folyamatról nem beszélhetünk, hiszen a lézerenergia nem okoz sérüléseket a hüvelyfalon és a szövetekben. A kezelés után egy hétig kerülni kell a nemi életet, a tamponhasználatot, a medencében vagy sós vízben való fürdőzést, de ezen kívül bármilyen tevékenység nyugodtan végezhető. – ismertette a tudnivalókat Dr. Balogh Illés nőgyógyász, endokrinológus, és az esetleges ellenjavallatra is kitért. - Ha műanyag hálót ültettek be korábban a hüvely falába, nem lehet elvégeztetni a kezelést, mert a lézer az általa kibocsátott hőenergiával megolvasztaná azt. – derült ki a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet szakértőjének szavaiból.

Ha több információra van szüksége az intimlézer terápiával kapcsolatban, kérjen időpontot a Dr. Rose orvosaitól a www.budapestplasztika.hu oldalon, vagy a +36 1 354 08 00 telefonszámon.