A mountain bike népszerűségének okai egyediségének fényében

Borítókép: A mountain bike népszerűségének okai egyediségének fényében Forrás: bicajozz.hu
Megérkezett a várva várt tavasz napsütéssel, jó idővel, ennek köszönhetően mindenkinek megjön a kedve egy kis bringázáshoz. Azonban eleged lett a szmogos, zsúfolt és stresszhelyzetekkel teli városi közlekedésből? Itt az ideje, hogy eladd megviselt városi biciklidet, és beszerezz egy mountain bike-ot. Így könnyedén veheted terepen is az akadályokat, és kipróbálhatod magad természetes talajon, messze a város zajától.

Azonban mik azok a tényezők, amikre kifejezetten nagy figyelmet kell fordítanod a nagy népszerűségnek örvendő mountain bike kiválasztása során? Cikkünk segítségével megosztunk veled minden hasznos információt, hogy a számodra legalkalmasabb kerékpárt válaszd ki.

A mountain bike jellegzetességei

A mountain bike népszerűsége tagadhatatlan, egyedisége az általa nyújtott újszerű élményben fedezhető fel. A biciklik váza különböző fajtájú lehet, amelynek típusjegyei attól függnek, hogy mi a célod a biciklivel, hogy mire is szeretnéd használni. Vannak merevvázas-modellek, ami abban az esetben számítanak kiváló útitársnak, ha hosszabb túrákat szeretnél megtenni, és nem kifejezetten nehéz terepeken. Váza nem az ilyen jellegű útviszonyok terhelésére van tervezve.

Ugyan a merevvázas-MTB bicikli kevesebb karbantartást igényel, azonban keményebb terepen nem a legkényelmesebb megoldás, könnyedén megérzed az út buckáit, ami hosszú távon elég kellemetlen tud lenni. Az összteleszkópos mountain bike azonban tulajdonságainak hála már képes követni a talaj egyenetlenségeit, így nagyobb kényelmet nyújt rázós útszakaszokon egyaránt. Mindemellett irányíthatósága, fékezési hatékonyság és sebessége is egyaránt javul a nehezebb utakon is.

A váz és a kerék jellemvonásai

A váz alapanyagát tekintve legtöbb esetben alumínium vagy karbonvázzal találkozhatunk a piacon, ezekből az előbb említett ára kedvezőbb, ehhez társul, hogy sérülékenysége alacsony, azonban merev, így hosszabb utakon kényelmetlen lehet. A karbonváz már magasabb árkategóriába tartozik, de ehhez kifejezetten magas minőség is társul. Könnyedek és a végtelenségig kényelmesek, azonban a váz könnyen sérül, és javítási költségei elég magasak.

A választást a kerekek mérete is egyaránt befolyásolhatja. Legnépszerűbb kategóriába a 27,5”-os kerekek tartoznak, amelyek jól gyorsíthatók és kiválóan irányíthatók, így hegyi pályákon ideális választás lehet. Azoknak ajánlatos, akik hobbi szinten bicikliznek, de szeretik az extrémebb dolgokat.

A 29-es kerekek már sokkal gyorsabbak, és keményebb terepviszonyok alkalmával is megőrzik jó irányíthatóságukat. Azonban hátrányuk, hogy tömegük is nagyobb, így a gyorsulás picit lassabban történik meg.

Amennyiben szeretnéd jobban megismerni az alábbiakban felsorolt biciklikategóriákat, akkor keresd fel a Bicajozz.hu weboldalát, ahol rengeteg hasznos információval gazdagodhatsz.