Milliós hiánypótló eszközökhöz, képzésfejlesztéshez és szervezett önkéntes programokhoz jutott a magyar koraszülött-ellátás

Borítókép: Milliós hiánypótló eszközökhöz, képzésfejlesztéshez és szervezett önkéntes programokhoz jutott a magyar koraszülött-ellátás
Nem kell egészségüggyel foglalkoznod, hogy segíteni tudj, sőt - valószínűleg ez az egyik legnagyobb tanulsága a Generali által életre hívott THSN az Újszülöttekért program koraszülött-ellátásban betöltött szerepének. Hogyan teltek az elmúlt hónapok a koraszülött osztályon és miben jelenthet segítséget egy olyan nagyvállalat, mint a Generali? Dr. Nádor Csaba neonatológust és a Melletted a helyem Egyesület elnökét kérdeztük.

Hogyan telt ez az év? Megéreztétek a járvány hatását a koraszülött-ellátásban?

Amúgy is stresszes és sokszor hatalmas kihívás a koraszülött-ellátás, így természetesen volt bennünk félelem, mikor először jöttek hírek a vírusról, vajon mennyire nyomja majd rá a bélyegét a munkánkra. Egy ilyen járvány nyilván nem kis plusz terhet jelentene az orvosokra, ápolókra nézve, másfajta figyelem, ezen kívül a beöltözés, a szeparáció. De úgy tűnik, ilyenkor a Jóisten lekacsint ránk és azt mondja, nem adok annyi koraszülöttet nektek. Voltak meglepő adatok arról, hogy Európa egyes országaiban csökkent a számuk – például voltak olyan dán centrumok, ahol 70-80%-os volt a visszaesés. Hogy ennek mi lehetett az oka, pontosan nem tudni, de szakértők szerint a vírus miatti kevesebb légszennyezés, a sok home office, stresszmentesebb élet. Itthon sajnos ez kevésbé volt jellemző, mi nem tapasztaltunk drasztikusabb visszaesést, de így is jobbak a számok, mint pár éve.

Dr. Nádor Csaba

A Generali a THSN az Újszülöttekért kezdeményezésével egy ideje a hazai koraszülött-ellátás támogatója, elég sokféle területen – így felmerülhet a kérdés, milyen érzés egy kórházi osztály dolgozóinak, hogy egy nagyvállalat úgymond “beleszól az életükbe”?

Az egészségügy olyan, hogy folyamatosan jól jön a segítség – persze nyilván vannak kormányzati támogatások is, de a koraszülött-ellátás pozitív eredményeihez a külső segítség hatalmas jelentőséggel bír, jelentse ez a humán erőforrás vagy bármi egyéb erőforrás támogatását. De azért az öröm mellett sokszor gyanakodva állunk ehhez valamilyen szinten – hogy úgymond jön valaki, aztán vajon milyen kérése lesz cserébe. Ebből a szempontból szerintem szerencsésebb, ha egy olyan cég jön, aki nem közvetlenül egészségügyi ellátásban vesz részt, ezért is örültem a Generalinak, mert ebben az esetben nem volt bennünk meg ez a tüske. Amikor elkezdtük az együttműködést (lassan már 2-3 éve) és idővel beszállt a PAF is (Pozitív Attitűd Formálás Az emberibb egészségügyért Alapítvány – a szerk.) már láttuk, mekkora és milyen páratlan volumenű támogatásról van szó, hogy úgy mondjam, teljesen paff lettem – egyértelművé vált, hogy itt tényleg a picik és a velük foglalkozó szakemberek jól-létéről van szó, semmi másról.

Szóval nemcsak eszközt vagy anyagi támogatást kell elképzelni, hanem lényegében emberibb egészségügy fejlesztését, ahol az ápolókra is hangsúly kerül?

Egyértelműen igen. A Generali olyan dolgokat ad nekik, amivel valóban mosolyt tudunk csalni az arcukra - és így segítünk megőrizni a motivációt. Nem kis terhet vesz le a vállukról az önkéntes munka megszervezése (pl. a Generali egyik munkatársa saját indíttatásból tanulta meg az inkubátor takarítást, és már be is segített párszor, illetve egy másik csapat az intenzív osztályon dolgozó nővéreknek szervezett egy lazító napot). De a legújabb kedvenc sztorim a legutolsó akció, ami az utolsó pillanatig még előttem is titokban maradt: A dolgozók karácsonyi ajándékozásába bekapcsolódott Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó és személyesen szállította házhoz az ajándékokat, csupa olyan dolgot, ami jól jöhet az ünnepek alatt - mondanom sem kell, a nővérek nagyon örültek, alig hitték el, többen fel is hívtak, hogy mennyit jelentett ez nekik. Elképesztő dolgok ezek, nagyon szuper ötletek, amiknek jó látni, milyen fogadtatásuk van: az érzés, hogy figyelnek rájuk, hogy kiemelten fontosak, nem helyettesíthető semmivel. Egy ilyen külső cégnek kihívás lehet azt megtalálni, ami hozzátesz igazán egy ilyen osztály életéhez, de nálunk sikerült. És közösen ötletelünk az együttműködés további lehetőségeiről.

Szilágyi Áron

Mire kell gondolnunk eszközadomány alatt?

Az évek során sok mindenről, az ebben az évben, a Koraszülöttek Világnapjára adott 2 teherautónyi nedves popsitörlőtől kezdve egészen több milliót érő egészségügyi gépekre kell gondolni. Azt látni kell, hogy az egészségügyben a műszerfejlesztés lassú és nehézkes folyamat, amit mérföldekkel könnyít meg az ilyen cégek segítsége, mint amilyen a Generali is. Bármilyen eszköz egy középkategóriájú autó árától kezdődik. Egy jó inkubátort például nem lehet kapni 5-6 millió forint alatt, de van, ami inkább a 10 milliós kategória, vagy azt még meg is haladja. Mi javarészt “házon belül” alapítványok segítségével csinálunk célzott pénzgyűjtéseket, de azért azok nem ezek a kategóriák szoktak lenni. Ezekkel kb. 1 milliót sikerül összeszednünk, az kisebb dolgokra elég, komoly nagy egészségügyi gépekre nem.

Mi alapján születik döntés arról, hogy milyen eszköz beszerzésére esik a választás?

Mindig van egy felmerülő igény, egyszerűen fogalmazva: vagy újra van szükség vagy soha nem is volt. Például a most kapott 5 millió forintos adományból lehetőségünk van egy hiánypótló EEG készülék berendelésére is. Egy koraszülött babánál (aki lehet akár 1 kiló alatti is) elképesztően nehéz szubjektíven, ránézésre megítélni, produkál-e idegrendszeri görcsöket, a görcsgátló kezelés pedig egy elég komoly gyógyszeres eljárás ahhoz, hogy erre megfelelő műszer nélkül döntsünk - ezt oldja meg nekünk az EEG készülék.

Hogyan kell elképzelni a képzéstámogatást?

Jelenleg a nővérképzés több gonddal is küzd, ezeket próbáljuk valamilyen szinten orvosolni a THSN programon keresztül a PAF segítségével egy teljesen új módon. Azon is dolgozunk, hogy egy asszertívebb, szenzitívebb módon csináljuk ezt, és célunk egy magyar nyelvű ápolási tankönyv összeállítása. Az alapképzés struktúráját is velük állítottuk össze és azokra a területekre koncentrálunk, ahol a legégetőbb a szükség.

Ilyen például a fertőzés-kontroll képzésünk is, ami azért lényeges, mert a legtöbb gyerek valamiféle fertőzésben hal meg, hiszen gyenge az immunrendszerük. A program jó pár hónapon keresztül tart (a COVID alatt online), az elején és a végén is csinálunk egy mérést, hogy hol tartunk.

Ön a családbarát gyermekellátás élharcosa vagy itthon, így a Melletted a helyem Egyesület elnöke is. Miben segít a THSN program Önöknek ezen a téren?

A segítséget itt másképp tudjuk hasznosítani: főleg információs anyagokat gyártunk, kampányokat készítünk, amivel tudjuk szolgálni az ügyünket, vagyis a családbarát módszer országos elterjesztését.

Több mint 350 Generali önkéntes segítségével valósult meg a nővérek karácsonyi megajándékozása