Miért verd szét a tortád az esküvőn? Egy régi magyar szokás nyomában

Ez a hagyomány még nem veszett ki teljesen, vannak lagzik, ahol ma is előkerül ez az édesség, de egyre ritkább ez a szokás. Ennek oka pedig részben az, hogy szinte lehetetlen esküvői grillázstorta készítőt találni, főleg a fővárosban, alig páran foglalkoznak ma már azzal, hogy ilyeneket készítsenek. Pedig ez nem csak az ifjú párnak okozhat boldogságot, hanem a nagyszülőknek, idősebb rokonoknak is, akikben a grillázs íze akár saját esküvőjük napját is felidézheti.
Miből áll a grillázs?
Olvasztott cukorból és dióból, vagy más olajos mag keverékéből készülő édességről van szó, aminek elkészítése komoly szaktudást és gyakorlatot igényel – különösen, ha egyedi, mintázott tortát szeretne belőle valaki készíteni. Formálása ugyanis nem egyszerű, és ez az ősi tudás egyre inkább kiveszőben van, nagyon kevesen foglalkoznak már vele.
Az egyik ilyen hagyományőrző szakember Komlódiné Juhász Annamária, a Sütikert cukrásza, őt kérdeztük a grillázstorta titkairól.

Hogyan született, mi az a Sütikert?
Részben a nagymamámnak köszönhetem, hogy a cukrászat útjára léptem. Ő maga is cukrász volt, és kiskoromban sokat láttam süteménykészítés közben habkártyával a kezében dolgozni. A mai napig aktív résztvevője a gyomaendrődi tájház életének is, ahol bemutatókon hagyományos édességeket is készítenek a látogatóknak. Alighanem tőle örököltem a cukrászat szeretetét, és sokszor a mai napig az ő tradicionális receptjeit használom – helyenként kicsit modernizálva, folyamatosan fejlesztve tudásomat.

Mitől más ez, mint a többi cukrászat?
Alapvetően mi nem készítünk sokféle terméket, nincs ezerféle sütemény. Az egyik fő termékcsaládunk a mézeskalács, ezt tudjuk teljes egészében az adott alkalomhoz igazítani: különböző tematikus válogatásokat, esküvői és céges köszönőajándékokat, mézeskalács-házikókat, dobozokat készítünk belőle, amikbe akár ajándékot is lehet rejteni. Igazán édes módja például a nászajándék átadásának! A süteményekre nyomtatni is tudunk, fotóminőségű képek is kerülhetnek rá. Minden alapanyagot igyekszünk magyar termelőktől beszerezni, mert hisszük, hogy igazán jó, puha mézeskalácsot csak kiváló összetevőkből lehet készíteni.

És persze ott van az az igazi nagy durranás, a tradicionális grillázstorta…
Igen, ez abszolút favorit.
Ez a keverék forró állapotában folyékony, de szobahőmérsékleten villámgyorsan megszilárdul, ezért nagy ügyességet igényel a megformázása, nagyon gyorsan kell vele dolgozni. A hagyomány szerint az általunk „klasszikusnak” ismert, puha, piskótás jellegű torta a menyasszonyé, míg a keményebb grillázstorta a vőlegény édessége.
Fontos felelőssége van tehát a készítőnek, úgy kell összeállítani az édességet, hogy minél apróbbra törjön!
Ez ráadásul igen szórakoztatónak is hangzik.
Igen, kétségkívül ez az esküvő egyik fénypontja, nagy nevetés szokta kísérni. De szokták más alkalmakkor is feleleveníteni ezt a hagyományt, legutóbb például a Sugarbird ünnepelte új kollekciójának megjelenését egy grillázstorta szétzúzásával, a kosaras tortát mi készíthettük el.
Én nagyon szeretem ezt a szokást, és azt, hogy vannak, akik ápolják még; gyakran kapok olyan üzeneteket, mennyire örülnek, hogy rám találtak, mert már kezdték feladni, egészen el voltak keseredve, hogy nem lesz az esküvőn grillázs. Volt, aki annyira az utolsó pillanatban talált meg engem, alig pár órám volt elkészíteni az édességet, de természetesen soha, semmilyen kihívástól nem szoktam megfutamodni, hiszen az ifjú pár boldogsága múlik rajtam!
Ha tehát szeretnél te is egy hagyományos, ugyanakkor szórakoztató elemet beiktatni a lagziba, vagy más eseményre, akkor a grillázstorta a megoldás – ne fuss fölösleges köröket, fordulj egyből Annamarihoz, aki a legextrémebb elképzeléseket is megvalósítja!
Az interjút az Éva magazin számára Nagy Tímea - birge - készítette Komlódiné Juhász Annamária kézműves cukrásszal, a Sütikert alapítójával.
A fotókat készítette: FHF Design&Photo és Turbucz Erika
A Sütikert weboldala: https://sutikert.hu/
Kövesd be Facebookon és Instagramon is!