Mit tehetünk a megtakarításainkért inflációs időkben?

Borítókép: Mit tehetünk a megtakarításainkért inflációs időkben? Forrás: Jouca portraits / A képen:Tabányi Mónika, privátbanki igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.
Nap mint nap tapasztaljuk az árak emelkedését, sokakban felmerül a kérdés: mit tehetünk az infláció ellen? Hogyan tudjuk megvédeni tartalékaink vásárlóerejét? Az alábbiakban összeszedtük a megtakarításainkkal kapcsolatos leggyakoribb hibákat, és felvillantunk néhány lehetőséget is.

A jegybankok a magas infláció ellen magas kamatokkal küzdenek, így a legnagyobb hiba, ha semmilyen kamatozó eszközt nem tartunk, csak hagyjuk a pénzünket romlani például egy bankszámlán. Ez már néhány hónap alatt is a pénzünk vásárlóerejének komoly csökkenését okozhatja. Sokkal jobb választás lehet ilyenkor egy állampapír, amely szükségszerűen alkalmazkodik a magas kamatokhoz.

A második legnagyobb hiba, ha nem gondolunk arra, hogy éppen egy válságban jön el a legjobb ideje annak, hogy józanul, szakemberrel konzultálva befektessünk valamivel kockázatosabb eszközökbe is.

Egy tíz év múlva lejáró, forintos magyar államkötvény évesített hozama például 8 százalék körül van. Ha valaki lejáratig tartja a kötvényt, megduplázza a pénzét. És a kötvénypiac mellett érdemes a részvénypiacban is gondolkodni, de szükséges, hogy a lehetőségek mellett a kockázatokat is pontosan megértésük.

Ezekben sokat tud segíteni egy olyan tapasztalt, sok válságot, és sok sikeres befektetési ciklust látott szakértő csapat, mint amilyen a Concorde-ban is dolgozik. Tanácsadás mellett vagyonkezeléssel is foglalkozunk, ilyenkor szakértőink leveszik a mindennapi döntések terhét is az ügyfél válláról.

Úgy látjuk, hogy egyre nő az igény arra is, hogy többféle devizában, kötvényben, eszközben tartsák a pénzüket az ügyfelek. És egyre több ügyfél szeretné nem egy, hanem több országban tudni a megtakarításait. A Concorde Csoportnak Írországban működő leányvállalatával erre is van megoldása, a teljes körű szolgáltatás Concorde-os tanácsadón keresztül itthonról, magyar nyelven igénybe vehető.

Úgy gondoljuk, hogy lassan tetőzhet az infláció, ami egyre közelebb hozza a jó vételi alkalmakat. Az év első felében még a kötvénypiac stabilizálódásával lehet elfoglalva a piac, ami ha bekövetkezik, maga után vonja a jó vételek utáni versenyfutást is a részvénypiacokon.

Az inflációs válság elmúlása nem lesz sétagalopp, a szokásosnál is fontosabb, hogy szakértővel konzultálva hozzunk döntéseket.