Mi a baj a koffeinfüggőséggel?

tea,kávé,koffein,függőség Forrás: unsplash/ Toa Heftiba Avatar of user Toa Heftiba
Sokan viccelődve állítják magukról, hogy ők bizony koffeinfüggők, és a legtöbben nem is gondolják, hogy ez probléma lenne. Alapjában véve a koffeinnel nem lenne gond, hiszen az valójában ártalmatlan pszichoaktív anyag, és a mértékletes bevitelnek nincsenek káros hatásai. De mi számít mértékletes mennyiségnek, és miből tudható, hogy valaki már valóban függő?

A mértéktelen koffeinbevitel hatásai

A kutatások szerint 300 milligrammig a koffeinbevitel mértékletesnek számít, ez nagyjából három csésze kávét jelent. Ennyi koffeinnek nincsenek káros hatásai a szervezetre, sőt, egyes tanulmányok szerint még némi előnyük is akad.

Ezzel szemben a túlzott koffeinbevitel szapora pulzust, nyugtalanságot, szorongást, álmatlanságot, mellkasi fájdalmat, gyomorégést, hányingert és hányást egyaránt okozhat, valamint a kávé vízhajtó hatása miatt a dehidratációért szintén felelőssé tehető.

A függőség és a mennyiség kapcsolata

A koffeinfüggőség nem keverendő össze a mértéktelen koffeinfogyasztással, hiszen akár már napi egy csésze kávé elfogyasztása is függőséghez vezethet. Egy tanulmány szerint fokozatosan egyre több ember válik koffeinfüggővé, ami azt jelenti, hogy a napi adagjukról már akkor sem tudnának lemondani, ha az orvosilag indokolt lenne, illetve az elmaradt adag koffein valódi elvonási tüneteket produkál.

A koffein elvonási tünetei igen kellemetlenek, többek közt fáradtság, levertség, fejfájás és depresszív hangulat egyaránt jellemző panasz függőknél a koffein elhagyása után. Bár a tünetek jellemzően néhány napon belül enyhülnek, de az eredeti éberségi szintet leggyakrabban csak hetek után sikerül újra elérni.

kávé,tea,koffein
Forrás: mmatcha.hu
Mi a baj a koffeinfüggőséggel?

A mértékletes koffeinbevitel egészséges. Vagy nem?

Számos olyan cikket lehet találni, ahol a kávéfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásait ecsetelik. A Bristol Egyetem professzora, Peter Rogers szerint nem maga a koffein az, aminek ezeket a hatásokat köszönni lehet, sokkal inkább a kávéban található antioxidánsoknak tulajdoníthatóak az előnyök.

Azonban, ha fontos az egészség, akkor érdemes lenne kávé helyett olyan italt fogyasztani, ami valóban bővelkedik antioxidánsokban, és még az energiaszintet is magasan tartja, hiszen éppen ezért kávézunk. Szerencsére létezik egy ilyen szuperital, ami nem más, mint a matcha tea.

Teát kávé helyett?

A matcha tea a zöld teák csoportjába tartozik, egyik legismertebb jellemzője, hogy az antioxidáns-tartalma igen magas, nagyjából háromszorosa az általános zöld teáknak.

Ezen felül a matcha teában található koffein is, ami ugyan lassabban szívódik fel a véráramba, mint a kávéban lévő koffein, de a kávéval ellentétben nem hirtelen energialöketet ad, hanem hosszan, akár 6 órán át tartó stabil energiaszinttel lehet kalkulálni az elfogyasztása után.

Ha nem hiszed el, rendelj egy adag minőségi, japán matcha tea port az M Matchától, és próbáld ki, hogy nálad mennyire válik be kávé helyett!