Kés a gyerekszobában

Borítókép: Kés a gyerekszobában Forrás: SOS Gyermekfalvak
Egyik nap az összes kés eltűnt a házból. Anna reggel nekiállt a karácsonyi készülődésnek, pucolta volna a krumplit, hámozta volna a hagymát, filézte volna a halat, de nem volt mivel. Hová tűntek a kések? Az 5 éves Imire senki sem gyanakodott.

Imi csendben ült az ebédlőasztalnál, épp kanállal próbálta felvágni a rántott húst. Nevelőanyukája sorra húzogatta ki a fiókokat, benézett mindenhova, kések sehol. Már hetek óta fogyóeszköz volt, az egész család értetlenül állt elé. Imi szokatlanul csendes volt, csak figyelte, mi történik körülötte. Aztán halkan Anna fülébe súgta: Eldugtam előled, hogy ne legyen bajod!

Mikorra egy gyereket kiemelnek a családjából, már rengeteg traumát megélt. Sokszor nem is derül ki pontosan, mi történt a négy fal közt.

A gyámügyi dokumentumok szűkszavúan írják le az indokot.

Imit anyukája szeretetben nevelte, mindene volt a kisfia. Az asszony súlyos pszichés gondokkal küzdött, egy idő után rohamosan romlott az állapota. Az óvónők figyeltek fel erre, amikor édesanyja többször elfelejtett Imiért menni, nem az időjárásnak megfelelően öltöztette és zavartan viselkedett. A kisfiú gyámügyi aktájában ennyi szerepelt a kiemelés okánál: elhanyagolás.

Forrás: SOS Gyermekfalvak
Kattints a képre és segíts te is!

Anna a gyámmal folytatott beszélgetésből és a kisfiú elejtett szavaiból rakta össze a képet: egyszer az anyuka Imi szeme láttára kezdte el magát késsel vagdosni. Imi nagyon megijedt, elbújt a szobában és gondolkodott, mit tegyen. Az az ötlete támadt, eldugja a késeket, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő. Így kerültek a kések a szekrény tetejére, majd később, Annáéknál a plüssállatok közé.

Forrás: SOS Gyermekfalvak
Kattints a képre és segíts te is!

A traumákat átélni rettenetes, feldolgozni évekbe telik. Az SOS Gyermekfalvak 400 gyereknek tud biztonságos otthont adni nevelőszülői családokban. A gyerekek többnyire bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége miatt veszítik el a szüleiket. Az SOS szakembereinek, pszichológusainak segítségével a nevelőszülőknél – biztonságos, szerető közegben – van esély a sebek gyógyulására.

Ha szeretnél segíteni, itt megteheted:

www.sos.hu/karacsony