Ne ijedj meg balesetek esetén! – Így nyújts elsősegélyt kedvencednek

kutyabarát Forrás: kutyabarat.hu
Balesetek bárkivel előfordulhatnak, szinte bárhol. Nincs ez másképp kis kedvenceinkkel sem. A játék hevében, egy új útvonal vagy terep felfedezése közben, vagy akár a már jól megszokott otthoni lépcsősoron. Így érdemes felkészültnek lenned és ellátnod kutyádat addig, amíg el nem látogatsz az állatorvoshoz a sérülés mértékétől függően.

Amennyiben észreveszed, hogy valami nincs rendben, a lehetőségekhez képest próbáld meg megtalálni a probléma okát, és kutyádat elsősegélyben részesíteni legjobb tudásod szerint. Ehhez azonban felkészültnek kell lenned, és magadnál kell tartanod néhány dolgot rövidebb séták alkalmával is.

Mit érdemes magaddal vinned?

Lehet, hogy néha feleslegesnek érzed elcipelni az általad összeállított elsősegélycsomagot, azonban nem tudod előre megállapítani, hogy mikor érhet baj. Hosszabb séták vagy kirándulások alkalmával mindenképp vidd magaddal azokat a dolgokat, amelyekkel azonnal el tudod látni kutyádat, és csökkenteni tudod szenvedését. Ahogyan az autós elsősegélydoboznál, itt is érdemes kisebb tasakban, tokban tartanod a felszerelést, és időnként ellenőrizni szavatosságát.

Tartalmaznia kell steril mull-lapot és pólyát, fertőtlenítőszert - Betadine-t, alkoholos kézfertőtlenítőt, hogy tisztán tudj hozzányúlni a sérüléshez, téphető ragasztót, mint a Leukoplast, antibakteriális kenőcsőt - azaz Kék Lukács krémet, háromszögkendőt kötözés esetén, valamint csipeszt - amely kullancs vagy egyéb idegen test eltávolítása esetében hasznos lehet.

Amennyiben szeretnél még több hasznos tanácsot olvasni, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin weboldalát, ahol számos érdekes bejegyzés közül válogathatsz.

Mit kell tenned a különböző esetekben?

Amennyiben sikeresen azonosítottad a problémát, lásd el, mentesítsd a kutyát, azaz lehetőség szerint vidd haza, akár az öledben is, ha kis- vagy közepestestű kutyáról van szó és elbírod. Súlyosabb sérülés esetén hívj azonnal segítséget, nyugtasd meg kiskedvencedet, és próbáld egy helyben tartani, amíg meg nem érkezik a segítség. Külső sérülések, csípések, ficam, allergia vagy esetleg hőguta esetén azonnal fordulj állatorvoshoz.

A talpsérülést azonnal észre fogod venni, mivel kutyád mentesíti a sérült lábát, és biceg vagy megemelve tartja. Azonnal nézd át a talpat, és győződj meg arról, hogy nincs benne semmi, ami további sérüléseket okozhatna. Tisztítsd meg, majd fertőtlenítsd, valamint vérzés esetén kösd be a lábát, mintha egy kis zoknit készítenél. Ha van nálad, babazokni, akkor azt is ráhúzhatod, hogy rajta tartsa a kötést, amíg elérsz az állatorvoshoz.

A hőguta kifejezetten veszélyes lehet. Jelei az erős lihegés, nyáladzás, valamint rosszullét. Ilyen esetekben azonnal hűtsd le kutyád, leginkább a hasát, végtagjait és a tarkóját, valamint vidd árnyékos helyre.