Havasi Bettina: „Rengeteg tervem és álmom van, hiszen még csak most járok a 25 százaléknál”

Borítókép: Havasi Bettina: „Rengeteg tervem és álmom van, hiszen még csak most járok a 25 százaléknál” Forrás: Amavi
Havasi Bettina hét évvel ezelőtt lépett ki saját komfortzónájából és hagyta ott menő, ügynökségi állását, hogy megvalósítsa nagy álmát és esküvőtervezéssel foglalkozó céget alapítson. És bár az élete azóta is tele van kihívásokkal, mégis boldog és elégedett, hiszen azt csinálja, amit annyira szeret: pároknak segít, hogy a nagy nap és minden, ami előtte és utána van, tökéletes legyen.

Mivel foglalkoztál, mielőtt a saját vállalkozásodat elindítottad?

Az alkotási vágy kiskorom óta bennem él és a családban elég erős a kreatív véna. Nagybácsikámtól – aki ugyancsak hobbi grafikus volt- a 10. szülinapomra kaptam egy kezdő kalligráfia szettet, azt hiszem ott dőlt el, hogy valami ilyesmivel fogok foglalkozni. Végül közgazdászként szereztem diplomát konferencia- és rendezvényszervező szakirányon, de már az egyetemi évek alatt is foglalkoztam tervezőgrafikával. Grafikus végzettségem nincs, autodidakta módon sajátítottam el a szakmát az évek alatt, olyannyira, hogy a diplomám megszerzése után nem a végzettségem szerint, hanem grafikusként helyezkedtem el egy kreatív ügynökségnél. Mellette persze szabadúszó rendezvényszervezőként is tevékenykedtem, mert mindig élveztem a pörgést és huszonévesen egyébként is vitt a lendület. Ez annyiban változott azóta, hogy most már nem hat hanem csak négy projektet viszek egyszerre.

Hogyan indult a saját vállalkozásod? Honnan jött az esküvőtervezéssel foglalkozó Amavi ötlete?

Az Amavi most már lassan 7 éves lesz, kezdetben más névvel ugyan, de hasonló tevékenységet folytattam vállalkozóként. Először az ismerőseim, barátaim kértek meg, hogy segítsek megszervezni az esküvőjüket – először csak az arculatát, majd később magát a rendezvényt is az összes hivatalos teendővel együtt-. Ekkor derült ki számomra, hogy sokaknak nehézséget okoz az esküvőszervezés folyamata – a szervezési sorrend, a hivatalos intézendők-, nem látják át, amit őszintén nem is csodálok. Mi, akik nap mint nap szolgáltatóként tevékenykedünk már magától értetődőnek látjuk, hogy milyen fontos teendők, intéznivalók vannak és azok milyen logikus lépésekben következnek egymás után, de korántsem annyira könnyű terep ez azoknak, akik nem ezzel foglalkoznak. Aztán elérkezett az a pont, hogy annyi megbízást kaptam, hogy fel kellett mondanom a főállásomat, mert a kettő együtt már nem ment. Ekkor érett meg bennem az esküvőnapló gondolata, hogy a szervezői munkamódszerem, az eddigi tapasztalataim átadjam azoknak a jegyespároknak, akiknek erre szüksége van. Így született meg az Amavi Esküvőnapló, hét menyasszonnyal karöltve, az ő felvetéseiket és az összegyűlt tapasztalatokat egybegyúrva. Egy ilyen napló akkoriban még hatalmas újdonságnak számított és az Esküvő Kiállításon, ahol az első kiadás debütált, sokan nem is értették, hogy ez a napló mire való. Ez volt az első termékem a grafikai szolgáltatások mellett és ekkor – immár több mint hat éve - indult el a webshopom is.

Forrás: Amavi
Amavi is igénybe vette a Nyomdaguru termékeit és szolgáltatásait! Kattints a képre és nézd meg te is!

Milyen nehézségekkel kellett megküzdened a vállalkozásod indításakor és milyen kihívások vannak most?

Kihívások mindig vannak, és aki szereti ezeket, annak érdemes vállalkozóvá válni. Én kétféle kihívást ismerek, a belsőt, ami tőlem függ és a külsőt. Hatalmas belső kihívás számomra nem csak vállalkozóként, hanem általánosságban is az időgazdálkodás, amire sajnos máig nem találtam meg a tökéletes megoldást. A külső pedig az, amit a változó világ jelent, hogy egyik napról a másikra olyan események történhetnek, amelyek felborítják az egész életünket. Az elmúlt két év eseményeit senkinek sem kell bemutatni – a járványt és most az ukrán-orosz háborút-, de mindannyiunknak meg kell tanulni ezzel együtt élni és tenni kell azért, hogy közösen, összefogva, együttműködve elfogadható megoldást találjunk akár a klímahelyzetre, akár a járványra vagy a háborúra. Segíteni kell és csinálni, ami a feladatunk, még ha olykor nehezebb napjaink is vannak.

Milyen trendek vannak most az esküvőszervezésben?

A covid megreformálta az esküvővel kapcsolatos szokásokat: háttérbe szorultak például a hatalmas, sok száz fős lagzik, helyette inkább a szűk körű, meghitt hangulatú és időnként rendhagyó szertartás és ünneplés a keresettebb, jellemzően természetközeli helyszíneken. Nagyon jó irány a fenntartható és a minimalista vonal, igazi win-win a pároknak és a bolygónak is. Az időtálló szárazvirágos-pampafüves dekorációk, a letisztult egylapos meghívók, a multifunkciós kiegészítők, mint például a menükártya és ültetőkártya kettő az egyben megoldása, mind-mind közös kedvenceink a párokkal. Egyre többen rendelnek tőlünk egyedi viaszpecsétnyomót, ami egy örök emlék a párnak, a családnak, és nagyon elegánssá teszi az összképet akár viaszpecsétes dekorációról, akár a köszönőajándék díszéről van szó. Ezeket nagyon szeretem elkészíteni és időhiány ide vagy oda, azért meg-megállok gyönyörködni bennük, főleg, mert jellemző az idei szezonra, hogy előszeretettel használunk föld színeket, ami bevallottan a mániám.

Forrás: Amavi

Hogyan találtál rá a Nyomdagurura és miért tartasz ki mellettük?

A Nyomdaguru híre már a kezdetektől eljutott hozzám, részben a szakmai érintettségemnek köszönhetően. Bár nekem könnyű dolgom van félig-meddig grafikusként a saját reklámeszközeim létrehozása kapcsán, még így is egyszerűbb lett a rendelés folyamata a Nyomdagurun keresztül. Általában szórólapot, köszönőkártyát és névjegykártyát rendelek, ezeket szoktam a csomagokba rejteni. A Nyomdaguru weboldalán rengeteg előre gyártott sablon van iparág és funkció szerint, ezekből ki lehet választani melyik áll a legközelebb az ízlésünkhöz, és egy gyors név plusz elérhetőség csere után tényleg 5 percen belül készen van például egy névjegykártya. És ez szerintem azoknak a vállalkozóknak is hatalmas segítség, akik egyáltalán nem rendelkeznek grafikai tudással, mert itt semmi ilyesmire nincs szükség, tényleg pár kattintás és olyan végeredményt kapsz, ami teljes megelégedettséggel tölt el mind a minőséget, mind a designt tekintve.

Forrás: Amavi
Fedezd fel az ilyen és még sok-sok hasonló Nyomdaguru terméket a képre kattintva!

Nekem kész designom van, mert ragaszkodom az Amavi színeihez, ez esetben van lehetőség arra is, hogy a kész tervet töltsem fel. Névjegykártyát, szórólapot, kuponokat például mindig a Nyomdaguruval készíttetek. Kiemelten szuper dolognak tartom, hogy azzal, hogy a Nyomdagurutól rendelem a webshophoz tartozó reklámanyagokat, amiket postán maradó csomagként veszek fel, nem kell utaznom miatta és így amellett, hogy időt spórolok, nem generálok plusz károsanyag kibocsátást. Nekem az Amavi termékeinél és a saját reklámanyagaim esetében is fontos, hogy a lehető legkörnyezetkímélőbb alapanyagokat használjam fel, ezért minden általam alkalmazott papír vagy újrahasznosított vagy FSC minősítésű, a szóróanyagoknak pedig igyekszem mindig plusz funkciót adni, például a köszönőkártyám egyben egy lejátszási lista esküvőre hangolódáshoz.

Milyen terveid, álmaid vannak a jövőre nézve?

Rengeteg tervem és álmom van, úgy érzem, ezek megvalósításában nagyjából 25%-nál járok most, hét év után. Célom, hogy egyre több dologra kiterjesszem a fenntarthatóságot: az előállítás technológiájára, az anyaghasználatra, szállításra. Ezen kívül nagyon szeretnék például egy olyan esküvő-kollekciót, ami egybefoglal mindent: ékszert, ruhát, meghívót, dekorációt és minden egyebet, ami egy esküvőhöz hozzátartozik. Ennek megvalósítására 2023-at céloztam meg, már csak azért is, mert a 23-as a szerencseszámom.

Ha Te is olyan vagy, mint Bettina és saját vállalkozást viszel, vagy tervezel indítani, akkor a Nyomdaguru segít neked ebben és most a JOY napok keretén belül ezt a segítséget kedvezményesen veheted igénybe Te is!

Használd fel a NYG JOY kuponod most és legyél Te is olyan sikeres mint Bettina!

A kedvezmény 2022. április 12 - május 31-ig vehető igénybe!

Kattints a kuponra és nézd meg, milyen szuper szolgáltatást vehetsz igénybe 30% kedvezménnyel!