Borítókép: Hallgass bele mások életébe!

Hallgass bele mások életébe!

Egyszer fent – egyszer lent, tartja a népszerű mondás. Néha hullámvölgyben vagyunk, azt érezzük, valahogy minden rosszul sül el, máskor pedig madarat lehet velünk fogatni, és úgy érezzük, révbe értünk. Ez nem más, mint életszakaszaink normális váltakozása, a különbség csak annyi, hogy vannak, akiknek egészen mély gödörből kell kimászniuk. Éppen ezért indult útjára a Generali Biztosító támogatásával a BETONE Studio Egyszer lent című podcast-sorozata, hogy olyan hősök történetét mesélje el, akik hatalmas pofont kaptak az élettől, de még abban a reménytelen helyzetben is meglátták az utat kifelé a gödörből. A sorozat legmegrázóbb történeteiből válogattunk!

Dani Gyöngyi: „Meg kell tennem!” - Ismételte magában, és leugrott a háztetőről

Dani Gyöngyi 16 éves korára jutott el oda, hogy ha az életén nem tud változtatni, akkor az életet úgy ahogy van, meg kell szűntetni. Öngyilkos akart lenni és leugrott egy ház tetejéről.

„Ezért jutottam el oda, végül, hogy nem tudok változtatni, gyenge vagyok hozzá, nincs akaraterőm, ezt erősítettem magamban, és jutottam el oda, hogy akkor, ha nem tudok változtatni az életemen, akkor magán az életállapotomon akarok változtatni, és ki akarok ebből az egészből szállni.”

Az ugrás ellenére azonban nem halt meg, kerekesszékbe került, de az igazi élete csak ezután kezdődött el. Rájött, hogy élni akar és rengeteg lehetősége van. Gyöngyi ma már rendkívüli kerekesszékes női tőrvívó, aki ma már nemcsak többszörös paralimpikon és édesanya, de másokat is arra tanít, hogy sosem szabad feladni, érdemes küzdeni, mert mindig van tovább.

Flour Tomit, a Wellhello frontemberét nem kell bemutatnunk. Zenész karrierje a Mizu című slágere után meredeken ívelt fölfelé. Sokáig úgy érezte, hogy soha nem lassíthat, hogy mindent kibír. A napi többszöri fellépést, a tévés szerepléseket, a rengeteg utazást, az állandó pörgést, az alkoholt, a nem alvást.

„Tomi, nagyon furcsán veszel levegőt! Nem kellene lemondani a ma esti bulit? Ne menjünk el orvoshoz?” Ezeket a kérdéseket tette fel a turnébuszban a menedzser, amikor a befutott szupersztár Fluor Tomi aznap már a harmadik buliba tartott. „Nem köszi, minden oké.” Majd amikor a kamera már nem figyelt, zokogni kezdett.

Fluor Tomi két mélypont után adta meg magát, kért segítséget és nézett szembe önmagával.

3. Járai Máté: „Lekéstem a saját életem jó pillanatairól”

A podcast-sorozat már második évadában szereplő Járai Máté, színész, negyven éves korára jutott el a teljes túlhajszoltság és kiégés állapotába, amit a teste pánikbetegséggel jelzett. Pedig élete volt a szereplés, imádott a figyelem középpontjában lenni, mégis egy ideig inkább el akart bújni a nyilvánosság elől, sőt még az is megfordult a fejében, hogy jobb lenne, ha hirtelen eltűnne a létezésből.

„Tehát nem voltam ott Győrben a színészek között, mert rohantam forgatni, nem voltam ott a forgatáson, mert rohantam játszani, tehát így lekéstem a saját életem jó pillanatairól is.”

Hogyan vegyük észre, ha kihasználjuk saját magunkat; mit okoz, ha nem vesszük észre a vészjelzéseket, amit a testünk küld, ha évtizedekig mások szeretnénk lenni, mint amik vagyunk és nem vagyunk képesek békében élni magunkkal?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel és a megoldások keresésével foglalkoznak a 2020 decemberében útnak indult Egyszer lent második évadának szereplői is. Hallgasd te is, ne maradj le!