Borítókép: Gyermekkori ultrahangvizsgálatok: kiknek, mikor és hogyan ajánlott?

Gyermekkori ultrahangvizsgálatok: kiknek, mikor és hogyan ajánlott?

Ideális esetben a gyerekek többsége már akkor részt vesz ultrahangvizsgálatokon, amikor az anyukája hasában növekszik. Ez a szüntelenül fejlődő vizsgálati módszer rendkívül eredményesen használható szűrővizsgálatok során, amiről elmondható, hogy érdemes „korán kezdeni”, a csecsemők 6-8 hetes korában ugyanis átfogó képet adhat a gyerekek egészségi állapotáról.

Ebben az életkorban a gyermekradiológusok igyekeznek kizárni az esetleges fejlődési rendellenességeket és kiszűrni a szülés során bekövetkezett sérüléseket. A szakemberek alaposan áttekintik a baba koponyáját és a hasát, illetve sor kerül az esetleges csípőrendellenességek szűrésére is. Ha ennek az átfogó vizsgálatnak negatív az eredménye, a későbbiekben elég a gyerekekkel panasz esetén ultrahangvizsgálatot kérni, szűrés céljából nem szükséges.

Felnőttkorban panasz nélkül is javasolt

Ahogy Dr. Vančo Ildikó, a Panoráma Poliklinika gyermekradiológus szakorvosa mondja, a felnőtteknél már más a helyzet, az idő múlásával és a szervezet idősödésével ugyanis óhatatlanul megnő bizonyos betegségek kialakulásának kockázata. Emiatt náluk panaszmentes esetben is érdemes sort keríteni az ultrahangra, szűrővizsgálatként. „Konkrét életkort nem egyszerű kijelölni, általánosságban igaz, hogy 30-35 éves kor felett mindenkinek jobban oda kell figyelnie magára” - kezdi a szakember. „Az évek száma helyett azonban jobb az életmódra hagyatkozni. Annak, aki kamaszkora óta dohányzik, célszerű nagyobb gondot fordítania a szűrővizsgálatokra akár már 30 éves korától kezdve, mint azoknak, akik egyáltalán nem cigarettáznak. A dohányzás mellett komoly rizikófaktornak számít az elhízás és a stresszes életvitel is, így ezek fennállásakor sem tanácsos halogatni a rendszeres szűrővizsgálatokat” - fejti ki bővebben a szakértő, akit ezután a gyermekkori ultrahangvizsgálatok fontosságáról és az ahhoz kapcsolódó leggyakoribb tévhitekről kérdezünk.

Szervi ok, lelki ok - Az ultrahangvizsgálat segít eldönteni

A gyermekradiológust legtöbbször hasfájás, végtagfájdalom esetleg fejfájás miatt keresik fel a szülők a gyermekekkel. Az alapos áttekintés során a legfontosabb, hogy a gyermekradiológus felderítse, szervi eltérések állnak-e a tünetek hátterében. Dr.Vančo Ildikó tapasztalata szerint sok esetben áll gyulladásos bélbetegség a hasfájás hátterében, illetve gyakori, hogy valamilyen ételallergia vagy érzékenység okozza a gondot. Sokak számára meglepő, pedig igaz, hogy akár már gyerekkorban is kialakulhat epekő vagy vesekő, ami szintén előidézhet hasfájást. Szerencsére csak ritkább esetekben, de előfordul, hogy a vizsgálat során jó vagy rosszindulatú daganatot fedeznek fel.

A Panoráma Poliklinika orvosai nemcsak a páciensek testi panaszaira fordítanak nagy figyelmet, hanem a lelki egyensúlyukra is, ami a náluk megforduló gyerekekre is igaz. Épp ezért hangsúlyozza Vančo doktornő is, hogy a gyerekkori panaszok hátterében sokszor állnak pszichés okok.

„Ezek főleg akkor árnyékolják be a kisebbek mindennapjait, ha valamilyen nehezebb élethelyzetbe (mint amilyen például az óvoda- vagy iskolakezdés, testvér születése, költözés, szülők válása vagy az érzelmi viharokkal tarkított kamaszkor stb.) kerültek, ám mielőtt ezen a vonalon indulnának el a szülők, érdemes kizárni a testi okokat. Ha a szervi eltérésekkel foglalkozó orvosok nem találnak semmilyen anatómiai eltérést, kezdetét veheti a pszichés háttér felderítése és ha van, az ott meghúzódó probléma elsimítása” - részletezi a gyermek ultrahangos szakorvos, majd hozzáteszi, hogy az ultrahangvizsgálat ízületi panaszok esetén is segíthet a kellemetlenségek hátterében álló okok felderítésében.

Nyirokcsomó-megnagyobbodás: rémisztő, de legtöbbször ártalmatlan

A doktornő kiemelte, hogy a gyermekkori ultrahangvizsgálatok segítségül hívhatók a nyirokcsomók megnagyobbodása esetén is. Mint mondja, ez a gyermekeknél nem is olyan ritka jelenség, az immunrendszerük ugyanis nagyon aktívan működik, aminek következtében egy-egy nyirokcsomó megnagyobbodhat (legtöbbször a nyakon). „Ez a jelenség meglehetősen riasztó lehet a szülők számára, az esetek legnagyobb részében azonban egy banális fertőzés, például megfázás, torokgyulladás vagy fülgyulladás áll a háttérben, de az is megeshet, hogy egy rossz fog okozza a problémát. Ha a megnagyobbodott nyirokcsomó mérete 1-2 hét után sem csökken, fájdalmatlan és nincs mellette torokfájás vagy kezelésre váró fogszuvasodás, akkor mindenképpen érdemes ultrahangvizsgálatra jelentkezni, hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú nyirokcsomó-megbetegedést. Az ultrahanggal nagyon jól elkülöníthető, hogy a nyirokcsomó megnagyobbodása fertőzés, gyulladás vagy más kiváltó ok miatt áll-e fenn, szerencsére az esetek túlnyomó többségében meg is tudjuk nyugtatni a szülőket” - mondja Dr. Vančo Ildikó.

Az ultrahangra is igaz: A gyerek nem „kis felnőtt”!

A kérdésre, hogy miben tér el a babák-gyerekek és a felnőttek ultrahangvizsgálata, a Panoráma Poliklinika orvosa mosolyogva vágja rá, hogy a kisebbeket jóval kevesebb idő alatt kell ugyanolyan alapossággal megvizsgálniuk, mint a felnőtt pácienseket, hiszen a kisebbek néhány perc után általában elkezdenek izegni-mozogni.

Komolyabbra fordítva a szót: a gyermekek és a felnőttek között vannak mélyrehatóbb eltérések is, ezért kiemelten fontos, hogy a gyerekeket gyermekradiológushoz vigyék a szülők, a saját problémáikkal pedig felnőtt radiológushoz forduljanak. „Ez azért lényeges, mert más betegségek fordulnak elő gyakrabban a kicsiknél és mások a felnőtteknél, így a gyermekradiológiában jártas szakemberek más eltéréseket keresnek, mint azok, akik a felnőttek vizsgálatában tettek szert nagy tapasztalatra” - hívja fel a figyelmet a gyermekradiológus.

Gyorsan hozzáteszi azt is, hogy ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy felnőtt radiológus nem tudná jól megvizsgálni a gyermekeket, az azonban előfordulhat, hogy az ő figyelmét elkerüli egy olyan eltérés, ami a gyermekradiológus számára egyértelmű és ez fordítva is igaz. Nagyon fontos tehát, hogy mindig az adott korcsoport vizsgálatában jártas radiológust keressünk, akár csecsemők, kisgyerekek és kamaszok, akár felnőttek ultrahangvizsgálatára van szükség.

Teendők ultrahangvizsgálat előtt

Az ultrahangvizsgálat előtt álló felnőtteknek általában elmondják a szakemberek, hogy éhgyomorra és telt húgyhólyaggal érkezzenek, amelyek közül az utóbbi a gyerekek esetében is fontos. Elősegíti a vizsgálatot végző orvos munkáját, ha a kicsit megitatják az ultrahang előtt. „Ez azért fontos, mert a kismedencei szerveket csak telt hólyag mellett lehet körültekintően megvizsgálni, erre is érdemes szülőként figyelni. Hogy a kicsi békésebben viselje a vizsgálatot, nyugodtan ihat cumisüvegből akár a vizsgálat közben is, és azt sem fogják szóvá tenni az orvosok, ha a gyereket kedvenc játéka vagy cumija is elkíséri az ultrahangvizsgálatra” - mondja a doktornő.

Éhgyomorra akkor fontos ultrahangvizsgálatra érkezni, ha epehólyagot érintő kérdéseket szeretnének tisztázni, erre azonban gyermekkorban ritkán kerül sor. „Enni tehát kaphatnak a gyermekek, sőt szerencsésebb is, ha nem üres pocakkal jönnek, hiszen így általában nem sírósak, nem nyűgösek, ami nagyban megkönnyíti a vizsgálatot végző orvos dolgát. Ha netán mégis szükségessé válna, hogy éhgyomorra vizsgáljuk a gyermeket, elég, ha a vizit előtt 4-6 órával eszik utoljára, ne hagyjuk hosszan éhezni a gyermeket!” - foglalja össze az előkészületekkel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat Dr. Vančo Ildikó.

A leggyakoribb tévhitek az ultrahangvizsgálatokkal kapcsolatban:

  • Az ultrahangvizsgálatban sok más mellett az a nagyszerű, hogy nincs semmilyen, egészséget veszélyeztető káros mellékhatása. Nem jár sugárterheléssel és teljesen fájdalommentes, így bármely életkorban, akár többször is biztonsággal ismételhető.
  • A koponyaultrahang során a gyermekradiológus csak “látszólag” vizsgálja a kicsi kutacsát, valójában ilyenkor azt próbálja feltérképezni, hogy minden rendben van-e a gyermek agyával. Ezen szűrővizsgálat során a radiológus megpróbálja kizárni a nagyobb fejlődési rendellenességek, komolyabb vérzések és oxigénhiányos területek jelenlétét. Az apróbb eltérések egy részét MR vizsgálattal lehet pontosabban felderíteni.
  • Ultrahanggal tulajdonképpen tetőtől-talpig vizsgálható az egész testünk, az egyetlen, amibe nem nyerhetnek betekintést a radiológus orvosok, az a csont. Bár a csontok felszíne láthatóvá tehető ultrahanggal, az, hogy a csonton belül mi rejtőzik, már nem vizsgálható. Ezért is lényeges, hogy még csecsemőkorban sor kerüljön a babák agyi ultrahangjára, ha ugyanis bezáródik a kutacs, az a koponyán keresztül többé nem vizsgálható ultrahanggal. A csontok vizsgálatához a további életkorokban röntgen-vizsgálatra, CT-re vagy MR-re van szükség.