Gyerek és kutya a családban

Borítókép: Gyerek és kutya a családban
Sokan úgy viselkedünk házi kedvencünkkel, mintha emberkölyök lenne. Kézben tartjuk sokat, felengedjük az ágyra, sőt vele is alszunk, becézgetjük, falatonként etetjük stb.

Nincs is ezzel baj, mindaddig, amíg nem kerül a családba egy igazi gyermek! Egy kutya életében igen megrázó élmény lehet, ha évekig ő mindenkinek a szeme-fénye, majd egyik napról a másikra, megjelenik a lakásban egy számára vadidegen, aki minden figyelmet magára von.

A kutya a furcsa helyzetet azzal szeretné feloldani, hogy igyekszik megismerni az idegent: megszaglássza, megnyalja, figyeli az új jövevényt. Mi történik ilyenkor? Legtöbbször a szülők, mivel féltik újszülött gyermeküket, és minden baktériumtól védik, elkergetik a szaglászó kutyust a babától. Mi zajlik le ekkor a kutyában? Káosz, értetlenség, ami akár viselkedési zavar kialakulásához is vezethet. A gyermek az ellensége lesz, hisz nem engedik közel hozzá, hogy begyűjtse róla a szagokat, a gazdik megváltoznak, nem viselik a falkavezérséget a vállukon! Így szegény zavart eb ahelyett, hogy korábbi jó magatartásával megkönnyítené az újdonsült szülők helyzetét, még több feladatot ad nekik. Valamivel ugyanis vissza kell szereznie a figyelmet, ha ehhez az kell, hogy szétrágja a bútorokat, kiöntse és cafatokra szedje a szemetet, felássa az udvart, megugassa a postást, akkor ezt teszi majd!


A gazdik megfeledkeznek a bemutatás ceremóniájáról, mégis elvárják, hogy kutyájuk illően viselkedjen az új családtaggal. Pedig több módszer is szerepel a kutyapszichológusok, kutyanevelők tárházában erre az esetre. Például elég akár a baba megszületése előtt egy-két héttel egy játék babával imitálni, eljátszani a változásokat. Például, ha a játék babát az ágyra fektetjük és utánaugrik a kutya, még van időnk arra, hogy kedvencünknek megmutassuk, megtanítsuk, hogy neki a gyerek mellett nincs helye a kanapén. Ezt szépen fokozatosan be lehet vezetni a szabályrendszerébe, még akkor, amikor a gazdik nyugodtabbak, türelmesebbek. Ha a fegyelmezést akkor tudjuk elvégezni, amikor még nem sír a pici, és nem esünk kétségbe az új szerepkörtől, sokkal könnyebb odafigyelni kutyánk reakcióira. Ha jön ugyanis a valódi baba, már nem lesz energiánk kutyánk oktatására. Könnyítsük meg a helyzetünket még akkor, amikor csak a kutyánkra kell figyelnünk!


Azt mondják, hogy a kutyák értelmi szintje a három-négy éves gyermekekéhez hasonlít. Ebben a korban viszont már önállóan tudnak a gyerekek étkezni, öltözködni, akár wc-re járni, kommunikálni, értelmezni helyzeteket. Gyakran nem is a szülő, hanem maga a baba az, aki képes megtalálni a közös „hangot” a kutyával. Láttunk már olyan szibériai huskyt, aki vonyítós énekével rendszeresen álomba ringatta a család új tagját, és nem egy eb – a gazdi kérése nélkül is - baby sittert játszott, ha a kicsit pár percre egyedül hagyták a szülők. Pont a gyermeki ártatlanság és önzetlen szeretet, valamint a kutyák példaértékű hűsége miatt, olyan erős kötelék tud kialakulni gyerek és kutya között, amely az egész életükre elkísérheti őket. Egy kutya mindarra képes, amire egy szülő nem mindig: végtelen türelemre, 24 órás boldogságra, felvenni a fáradhatatlan dadus szerepét, játszópajtás lenni és a legjobb baráttá válni.
Sokan félnek, ha kutya van a háznál, hogy mi lesz a gyerek érkezése után, hogyan jönnek majd ki egymással, nos, megoldják ők maguk. A túlzott féltés ebben az esetben is rossz irányba viheti el kettőjük kapcsolatát. A szülők bízzanak jobban kutya társukban, a kisgyermeket pedig ne becsüljék alá. Attól, hogy pelenkás és nem beszél, okosabb, mint gondolnánk, csakúgy, mint a kutyák.

Azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel, sosem felejtik el a közös élményeket: a kirándulásokat, a nagy hancúrozásokat, a hazaérkezéskor őket váró boldog pillanatokat, az otthoni összebújásokat, vagy éppen a közös tanulást a kutyasuliban és aztán a feladatok gyakorlását. Egy kutyának mindent el lehet mesélni. Egy kutya jóval több lehet, mint barát, a kutya a legjobb társsá válik a gyermek életében. Éppen azért, mert ennyit tud adni egy kutya, megérdemli, hogy mi is vigyázzunk rá. Adjuk meg neki azt, ami hosszú távon biztosítja az egészségét, életminőségét. A megfelelő testmozgás mellett nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a kutya saját vitamin adagjáról nem tud gondoskodni. Ha legjobb barátunk húsban, vitaminokban gazdag táplálékot kap, nemcsak 10, de akár 15-17 évig is társunk lehet az életben. Egy igaz barát pedig mindent megér!


www.butcherspetcare.hu
www.facebook.com/butchers.kutyaeledel