Ízélmények – Avagy erre garantáltan emlékezni fogsz!

Borítókép: Ízélmények – Avagy erre garantáltan emlékezni fogsz! Forrás: Gourmet Fesztivál
Szinte mindenkinek vannak olyan ízek az életében, amelyeket ha megérez, azonnal elfogja a gyerekkori nosztalgia. Mindegy, hogy milyen fontos – vagy sem- az a bizonyos emlék, ha köthető hozzá valami étel, akkor sokkal élénkebb, és ezáltal sokkal inkább felidézhető. „Azok az emlékek, amelyek egy étel hatására jönnek elő, sokkal intenzívebbek, mint azok, amelyekben más érzékeink szerepelnek”– állítja Susan Whitborne, a Massachusetts Egyetem agykutatója is.

Ételemlékeink

„Az étel emlékek azért olyan nosztalgikusak, mert kontextus is járul hozzájuk – mondja Whitbourne. – Egy gyerekkori emlékben nem az a bizonyos túrós rétes a lényeg, hanem az egész élmény: a családtagok, akik elkészítették a finom ételeket és tápláltak minket. Mindennek összetett a szimbolikája. A nosztalgia úgy jön létre bennünk, hogy belekóstolunk egy szószba, amitől nemcsak annak a gyerekkori szósznak az íze, hanem a nagymamánk, és az ő otthona is eszünkbe jut. Ez olyan dolog, amit csak az étel tud. És ez a magyarázata annak, hogy bár szóról szóra követjük a nagymamánk legendás aranygaluskájának a receptjét, mégsem tudjuk teljes egészében reprodukálni azt, mert az ízemlékünkben, az ízen kívül egy egész "élménycsomag" szerepel. Ez pedig egy olyan rejtélyes összetevő, amit semmilyen boltban nem árulnak.

Forrás: Gourmet Fesztivál

Séfek személyes öröksége

Ne gondold, hogy csak neked vannak ízélményeid, melyeket mindenáron szeretnél újraalkotni! Hazánk neves séfjei ugyanúgy törekednek saját személyes ízörökségük reprodukálására. Az OTP Bank május 27-29 között megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválján pedig végre lehetőségünk is lesz megízlelni hazánk legizgalmasabb kulináris kínálatát ismert séfjeink tolmácsolásában és megismerhetjük az ő személyes receptjeiket és a hozzájuk fűződő „ízélményeiket”, történetüket.

„2020 tavaszán még lelkesen készültünk a jubileumi, 10. fesztiválra, melynek témája - rendhagyó módon - az örökség lett volna” – meséli Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője. „Sajnos azonban ezt, az ismert okokból, le kellett mondanunk, mint ahogy a 2021-es fesztivált sem tudtuk megvalósítani. 2022-ben így onnan folytatjuk, ahol két éve abbahagytuk. A Gourmet idén is ugyanúgy jubilál, hiszen ez lesz a 10. rendezvény és a kulcsszó is marad az örökség. Ennek jegyében arra kérjük a kiállító éttermek séfjeit, hogy személyes recepteket, ételeket vegyenek majd elő, megfűszerezve azokat saját történeteikkel”– tette hozzá a főszervező.

Az OTP Bank Gourmet Fesztiválon Magyarország legjobb éttermeit, borászatait és cukrászdáit ismerhetjük – pontosabban ízlelhetjük- meg, a helyszín pedig továbbra is az időközben teljesen megújult Millenáris.

Forrás: Gourmet Fesztivál

Gerendai Károly, a Gourmet megálmodója elmondta: „A Fesztivált azzal a céllal hívtuk életre annak idején, hogy a minőségi gasztronómiát a szélesebb hazai közönséggel is megismertessük. Az elmúlt időszak, a turizmus jelentős visszaesése azt erősítette meg, hogy mennyire fontos a hazai közönség, milyen nagy szükség van a magyar látogatókra ahhoz, hogy az itthoni gasztronómia kiváló képviselői talpon tudjanak maradni.”

A Gourmet Fesztiválon az Évamagazin.hu olvasóinak külön jegyvételi lehetősége lesz, amelynek keretében ajándék digitális magazint adunk a Gourmet jegyek mellé: a pénteki, szombati és vasárnapi napijegy mellé 1 darabot, a 3 napos bérlet mellé 3 darabot.

Lesd el híres séfek trükkjeit és ejtsd ámulatba a barátaidat!