Egy munkanapot játékkal töltött a nyíregyházi LEGO® gyár - Felnőttként se felejtsünk el játszani!

Borítókép: Egy munkanapot játékkal töltött a nyíregyházi LEGO® gyár - Felnőttként se felejtsünk el játszani! Forrás: LEGO
A LEGO Csoportnál minden évben van egy nap, amikor a munkatársak egyetlen feladata, hogy játsszanak! Ilyenkor félreteszik a munkát, leáll a termelés a gyárakban és mindenki játékkal tölti az idejét világszerte. Idén, a LEGO® játékok 90. évfordulójának évében ez a Play Day, ha lehet, az eddigieknél is különlegesebb volt, hiszen a vállalat által támogatott civil szervezetek is bemutatták játékos fejlesztő programjaikat.

Immár hagyomány, hogy a LEGO Csoport minden gyárában és irodájában, így a LEGO nyíregyházi üzemében is a munkatársak minden nyáron egy teljes napot játékkal töltenek. A LEGO alapötlet világszerte a játékon keresztüli tanulás meghatározó mozgatórugója, az 1932-ben alapított vállalat neve is két dán szóból, a Leg Godt, azaz “Játssz jól” kifejezésből származik. Ezzel összhangban a Play Day célja is az, hogy a dolgozók is átélhessék a játék jótékony hatásait, és számos kreatív, szabad építési kihíváson keresztül élvezhessék a kockák végtelen számú kombinációs lehetőségét.

Számos kutatás alátámasztja a játék jótékony hatását nem csak gyerek-, hanem felnőttkorban is. A játék amellett, hogy endorfinokat szabadít fel, javítja az agy működését és serkenti a kreativitást, javítja a memóriát, valamint fiatalosabbá, energikusabbá tesz - ezt a LEGO Play Day keretében a munkavállalók személyesen is megtapasztalhatják.

A 90. évforduló alkalmából a LEGO játékok kezdeti napjait is felelevenítették: a résztvevők többek között elkészíthették saját jojójukat, mégpedig LEGO kerekekből; de tesztelhették LEGO történeti tudásukat, építhettek fantasztikus lényeket fából, vagy golyó rally pályát is homokból. A számos izgalmas kihívás során eljátszhattak azzal a gondolattal is, vajon mi lesz a vállalattal a 100. évfordulón és az időkapszulákkal eljuttathatták üzeneteiket a jövőbeli LEGO munkatársak számára.

Emellett a jelenlévők azoknak a magyarországi civil szervezeteknek a munkáját is megismerhették különböző játékok keretében, amelyekkel a vállalat küldetésének megvalósítása érdekében szorosan együtt dolgozik, és akik szintén a gyerekek fejlesztését és játékon keresztüli tanulását tűzték ki célul.

Az Egy sima egy fordított Egyesület célja az inklúzív, befogadó szemlélet megismertetése játékos formában a gyerekekkel, ezeket az érzékenyítő tárasjátékokat próbálhatták most ki a dolgozók is. A hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokból álló tekerd! csoport 90. évforduló logóját építette meg közösen a résztvevőkkel. A Skool RollingOffice projektjének köszönhetően a robotozást és applikáció-fejlesztést is kipróbálhatták a munkatársak, a szervezet azért dolgozik, hogy gyermekotthonokba és hátrányos helyzetű térségekbe is eljuttassák a programozást. Az Amigos a gyerekekért Alapítvány a játék önfeledtségét szeretné eljuttatni a kórházakban vagy otthon gyógyuló gyerekek életébe, velük például idegen nyelvű mondókákat is tanulhattak a vállalkozó szellemű jelentkezők.