Tisztítsunk matracot otthon!

Borítókép: Tisztítsunk matracot otthon! Forrás: nonstopbutor.hu
Tapasztalta már, hogy a matraca elszíneződött? Esetleg kellemetlen érzés ráfeküdni? Nem véletlen, hiszen szinte várható dolog, hogy bár a lepedő megvédi az esetleges foltoktól, de az éjszakai izzadság, a nyál és egyéb testnedvek nem száradnak meg nyomtalanul. Pont ezért érdemes félévente tisztítani a matracot, akár házilag is, hiszen a legtöbb esetben semmi szükség szakemberre.

Egy átfogó alapos tisztítás

Mi most bemutatunk egy általános tisztítást, amivel mindenki könnyedén elboldogulhat, ha van egy kis ideje. Lássuk is lépésenként!

Az előkészítés során a matracot tisztítható állapotba hozzuk, azaz leszedjük róla az összes ágyneműt, lepedőt és a fedőmatracot is. Ezeket más módon kell tisztítani, így lehetőleg vigyük át a másik szobába, vagy tegyük ki az ablakba szellőzni.

  1. A matracot minden esetben porszívózzuk ki. Alacsony fokozaton és meglehetősen alaposan. Ez azért fontos, mert a túl erős szívóerő könnyen kiszedheti a belső töltetet. Ez pedig, ha egyszer elindul, akkor onnan már nincs visszaút. Ez a lépés mindennek az alapja, mivel ennek hiányában a matrac akár be is végezte a feladatát a tisztítás után.

  2. Ha levehető a huzat, akkor nyert ügyünk van. Ha befér a mosógépbe, akkor meg is van oldva a probléma, ha nem, akkor a legjobb, ha elvisszük egy nyilvános mosodába.

  3. Tegyük fel, hogy kész a porszívózás, és nem levehető a huzat. Ebben az esetben jöhet az alapos takarítás, amit vegyszerrel vagy természetes tisztítószerrel kezdjünk el. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ne maradjon por a matracban, mert az a nedvesség hatására szétkenődik és mintát rajzol a matracra. Gusztustalan, és akár be is penészedhet a későbbiekben.

  4. Ha szeretnénk, bármikor használhatunk kárpittisztítót, hiszen nem okoz semmilyen betegséget, és a szervezetünkre sincs káros hatással. De ha nem igazán jön be ez a variáció, akkor a hagyományos mosószappan igazi jolly joker, egyszerűen minden foltot kihoz.

  5. Alaposan be kell dörzsölni az esetleges foltokat, majd ha kész, akkor alaposan le kell törölni egy nedves ronggyal. Fontos, hogy mindent kitisztítsunk belőle!

Már csak a szárítás maradt hátra

Ezután következik a szárítás, amit szintén nem lehet elhanyagolni, mivel később komoly kockázatai lehetnek.

Ha nincs időnk arra, hogy hosszan száradjon a matrac, akkor érdemes beszórni szódabikarbónával. Ha pedig kész, akkor csak ki kell porszívózni a matracból. Persze ha éppen napsütéses napra időzítettük a matractakarítást, akkor akár a szabad levegőn vagy a napon is hagyhatjuk megszáradni.

Természetesen vannak olyan foltok, amiket a legnagyobb jóindulattal sem lehet kitakarítani a matracból, így érdemesebb lecserélni azt. Érdemes körülnézni a Nonstop Bútor kínálatában, itt többféle egészséges matrac közül válogathatunk.