Ezek a szűrővizsgálatok javasoltak a nők számára

Borítókép: Ezek a szűrővizsgálatok javasoltak a nők számára Forrás: Dr. Rose Magánkórház
Vajon hány éves kortól van szükség nőgyógyászati szűrésre? – vetődik fel a nőkben, édesanyákban időről időre. Dr. Dubecz Dániel szülész-nőgyógyász, a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa szerint nem életkor függvénye a szűrés: az aktív szexuális életet élő nőknek, lányoknak fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. Panaszmentesség esetén a főszabály – akár fiatal lányokról, akár idősebb hölgyekről van szó – az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat, illetve nőgyógyászati szűrővizsgálat. Az aktív szexuális élet kezdetétől fogva évente ajánlott elmenni rákszűrésre, és kérjünk kiegészítésként HPV szűrést is. 35 éves kor fölött pedig a kétévenkénti mammográfiai szűrővizsgálat is javasolt a protokoll szerint.

A HPV-oltásról

Mint tudjuk, a HPV egy humán papillomavírus, amely évek leforgása alatt méhszájrákot okozhat, ezért fontos a szűrése és a megelőzést szolgáló HPV elleni oltás is. Még nem nőtt fel az a generáció, amely fiatalon részesült HPV-oltásban, így az átoltottság egyelőre meglehetősen alacsony, de az irány jó – mondta a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa. Ma már eljutottunk odáig, hogy nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is ajánlott az oltás, sőt, akár hetvenéves korig bármikor adható.

Miért fontos az évenkénti vizsgálat?

Ha valaki évente jár vizsgálatra, és az egyik évben még negatív volt a lelete, de a másik évben már találnak nála elváltozást, akkor időben felfedezik, így a gyógyulási esély lényegesen jobb, mint egy később felfedezett elváltozásnak.

– Mindig el szoktam mondani, ha egyébként magas rizikójú a HPV-fertőzés és a citológiai eredmény is indokolja, akkor egy apróbb műtéttel teljesen meg lehet előzni a méhszájrákot. A beavatkozás során a méhszáj felületi hámrészét távolítjuk el. Ez egy kis beavatkozás, egy altatásban végzett anyajegy eltávolításhoz hasonlítanám. – mondja Dr. Dubecz Dániel.

Tünet nélkül

Sajnos semmilyen figyelmeztető jel nincs, tehát nincs olyan tünetcsoport, amire az ember azt mondja a pácienst meghallgatva, hogy itt feltételezhetően HPV fertőzés áll fenn. Általános tünetek léteznek, de sajnos előfordul olyan, hogy valakinek teljesen panaszmentes állapotában jön vissza a pozitív lelet. Ezért javasolt HPV szűréssel is kiegészíteni az évi citológiai vizsgálatot.

Változó korban

A nőgyógyászati vizsgálaton túl javasolt a mammográfia, illetve változókortól kezdve a csontsűrűség-vizsgálat is, ami felvetheti reumatológiai vagy egyéb kórképek lehetőségét.

Sokan keresik fel a nőgyógyászt változókori tünetekkel, bár sokan nem tudják, kihez is forduljanak, hiszen ez határterület: a belgyógyászat, az endokrinológia, a nőgyógyászat, a reumatológia is érintett lehet. Az összes szakorvosnak véleményeznie kell az aktuális állapotot, hogy szóba jöhet-e a hormonpótlás vagy sem. Hogy hány éves korig javasolt a hormonpótlás, az egyéni elbírálás függvénye, de alapvetően maximum 60-65 éves korig, utána már nincs értelme. Szűrővizsgálatra azonban utána is kell járni, hangsúlyozza Dr. Dubecz Dániel.

Szűrés, oltás

Idősebb páciensek között előfordul, hogy a szűrővizsgálaton jelzik, hogy nem élnek nemi életet vagy hűséges a párjuk, így nem szükséges a HPV szűrés. Azonban a HPV nem csak szexuális úton terjed, hanem más módon is megfertőződhetünk, például az uszodában vagy a strandon. Az is előfordulhat, hogy egy évekkel korábbi, akár fiatal kori fertőzésről van szó, de eddig nem volt aktív fázisban a szervezetében a HPV, és nem volt kimutatható, magyarázza a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa.

Tapasztalatom szerint a fiatalabbak rendszeresebben járnak szűrővizsgálatokra, aktívabban látogatják a nőgyógyászukat, akár a fogamzásgátlás, akár egyéb panaszok miatt, ezért esetükben hamarabb észrevehető az elváltozás, mint egy idősebb nőnél, aki kevésbé érzi magát motiváltnak arra, hogy szűrésre járjon. Azonban szerencsére egyre több csatorna – televízió, social media – hívja fel a hölgyek figyelmét a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok fontosságára, és egyre többen élnek is vele – teszi hozzá Dr. Dubecz Dániel.

JAKUPCSEK GABRIELLA ÉS DR. DUBECZ DÁNIEL BESZÉLGET A NŐGYÓGYÁSZATI SZŰRÉSEKRŐL: