Emésztési zavarok? Teltségérzet? Hasi diszkomfort?

Borítókép: Emésztési zavarok? Teltségérzet? Hasi diszkomfort?
Egy kis segítséggel, könnyedén orvosolható a panasz!

A hasi panaszok, mint például a görcsök, a puffadás és a teltségérzet mindenki számára ismert tünetek, minden harmadik beteg küzd ilyen jellegű problémákkal.

Bizonyos esetekben csupán az étkezési szokások vagy az elfogyasztott táplálék (pl. nehezen emészthető ételek) hatására jelentkeznek a panaszok, de előfordulhat, hogy a háttérben valamilyen kóros eltérés van a szervezetben. A kezelés azonban minden esetben a kiváltó októl függ.

Az emésztési folyamatokat számos külső és belső tényező befolyásolhatja, melyek egytől-egyig kellemetlen tüneteket idézhetnek elő. A hasi diszkomfort érzés, valamint a fájdalmak kiváltó okai között azonban sokszor nehéz különbséget tenni, hiszen a panaszok nagyon hasonlóak, így a kezelési módszer kiválasztása sem egyszerű.

Honnan tudhatja, hogy milyen típusú készítményt alkalmazzon?

Három tényező okozza leggyakrabban az emésztési problémákat:

• a savtúltengés,

• az elégtelen emésztőenzim-termelés,

• valamint a fokozott gázképződés.

Kiváltó okok azonosításához el kell különíteni egymástól az étkezés előtt, valamint az étkezés után jelentkező panaszokat, hiszen mindkettő más állapot fennállását jelezheti, amelyeket eltérő módon szükséges kezelni is. Amennyiben Önnek étkezést megelőzően, jellemzően üres gyomorral jelentkeznek a tünetei (pl. gyomorégés vagy savas felböfögés), amelyek evés után enyhülnek, valószínűleg gyomorsav túltengés okozza panaszait. Gyomorsav miatti panaszok előfordulhatnak egészséges szervezet esetén is, például intenzív, fűszeres ételek, alkohol fogyasztása után.

Ha étkezést követően, főként nagyobb mennyiségű vagy nehéz, zsíros ételek után tapasztalja a kellemetlen jeleket (pl. teltségérzet, hasfeszülés), az arra enged következtetni, hogy az Ön szervezete nem termel elegendő enzimet. Egyes esetekben, jellemzően a húsvéti időszakban vagy egyéb ünnepi vacsorákat követően az egyébként megfelelő emésztéssel rendelkezőeknél is előfordulhat, hogy az elfogyasztott étel mennyiségemiatt a normál enzimtermelés sem elégséges a „túlevéses” panaszok elkerüléséhez.

A hasnyálmirigy ugyanis nem tudja előállítani az elfogyasztott ételek gyors megemésztéséhez szükséges mennyiségű, illetve minőségű enzimeket. Ekkor a hasi diszkomfort érzéshez társulhat még émelygés, hányinger, gyomortájékon jelentkező fájdalom. Ilyenkor az emésztés segítése céljából enzimpótlás jelentheti a megoldást, amely elősegíti a normál emésztési folyamatok visszaállítását, valamint a tünetek enyhülését.

Fokozott gázképződést okozhat a rohanó, stresszes életmód, az ülőmunka, valamint a folyamatos rohanás miatti kapkodó, rendszertelen evés. Emellett kiválthatja a tüneteket (pl. szélgörcs, alhasi fájdalom, nyomásérzés a has felső részén) a mozgásszegény életmód, illetve a puff asztó hatású élelmiszerek fogyasztása is.

Hogyan segíthet az emésztésén?

Fontos, hogy elkerülje a túlevést, amely megterhelő a gyomor, valamint a bélrendszer számára, inkább többször egyen kisebb adagokat. Ezt különösen nehéz követni a húsvéti ünnepek alatt, de megéri!

A megfelelő emésztéshez elengedhetetlen, hogy az étkezései nyugodt körülmények között, a megfelelő táplálékokat összeválogatva, rendszeresen történjenek.

Kerülje a zsíros, nehéz ételeket, illetve ne egyen kapkodva. Hatékonyabbá válhat az emésztése speciális emésztéssegítő gyógyszerekkel is, melyek emésztőenzimeket tartalmaznak.

Amennyiben tud róla, hogy valamilyen élelmiszer-összetevővel szemben érzékeny (pl. lisztérzékeny, laktóz-intoleranciával küzd), mindig tartsa be a diétás szabályokat!

Ezek mellett, a napi rendszerességgel végzett testmozgás is javasolt.

Amennyiben tünetei nem enyhülnek, esetleg indokolatlan fogyást, mellkasba, bordaív alá sugárzó fájdalmat, megváltozott székelési szokásokat tapasztal, keresse fel kezelőorvosát, aki a panaszai alapján további kivizsgálásokat javasolhat Önnek.

MEZ2016#5526