Borítókép: „Egyik betegség sem csak a testről szól” - Így gyógyítanak a pszichoszomatikus orvosok

„Egyik betegség sem csak a testről szól” - Így gyógyítanak a pszichoszomatikus orvosok

Mindannyian tudjuk jól, hogy hasi panaszokkal gasztroenterológushoz, hormonproblémákkal endokrinológushoz, a szívet érintő bajokkal pedig kardiológushoz kell fordulni, ha azt szeretnénk, hogy fény derüljön a tünetek okára és megoldást is kapjunk rá. De ki segíthet, ha a vizsgálatokat követően úgy tűnik, hogy semmilyen szervi eltérés nem áll a háttérben?

Ilyenkor számíthatunk a pszichoszomatikus szemléletű orvosok hathatós segítségére, akik egyfajta „kapuőrök”. Ezek az orvosok már jártasságot szereztek valamilyen orvosi szakterületen, például a szakmájukban elismert kardiológusok, endokrinológusok, gyermek - gasztroentrológusok...stb., kivételes figyelemmel fordulnak a páciensek felé, és többségük maga is részt vett pszichoterápiás képzésben, vagyis a test mellett a lélek működését is jól ismerik. Így nemcsak a páciensek testi panaszaival foglalkoznak, hanem a lelkükkel is törődnek. Aki egyszer rátalál egy ilyen szakemberre, saját tapasztalatból is tudja, hogy kincset ér, hiszen sok szempontból egyedülálló munkát végez. Dr. Spányik András, aki maga is gyakorló pszichoszomatikus orvos és a Panoráma Poliklinika alapítójaként, szakmai vezetőjeként mesélt a pszichoszomatikus orvoslásról, Dr. Máté-Horváth Nóra pedig gyakorló pszichoszomatikus orvosként osztotta meg velünk tapasztalatait.

Dr. Spányik András

Hátfájásra pszichoterápia?

„Hazánkban is rengetegen küzdenek például hasi panaszokkal, amelyekkel rendszeresen járnak szomatikus, azaz a testi tünetekkel foglalkozó orvoshoz, így gasztroenterológushoz. Nem ritka, hogy a vizsgálatok során az derül ki, hogy nem szervi eltérés áll a panaszok háttérben, hanem gyakran krónikus stressz” - kezdi Dr. Spányik András, majd hozzáteszi: „a lelki problémák felismerése egyelőre nem minden esetben jár együtt azzal, hogy a pácienssel együtt örülhetünk, mert felderítettük a testi tünetek okát. Ezt az okot ugyanis a páciensnek közvetítenie is szükséges a saját környezete felé, amely azonban a családi, munkahelyi kapcsolati hálók bonyolult viszonyai miatt nem feltétlenül egyszerű feladat. Ezért az egyik első lépés, hogy a páciens megfelelő támogatást kapjon, hiszen a gyógyulásnak vagy a tünetmentessé válásnak meghatározó eleme, hogy az érintettek mentális segítséget is kapjanak. Önmagához ehhez a lépéshez is nyitottságra van szükség a páciens részéről” - folytatja a Panoráma Poliklinika alapítója és szakmai vezetője, aki szerint nem az a fő probléma, hogy a testi tünetek kialakulnak, hanem sokkal inkább az, hogy nem tulajdonítunk kellő jelentőséget a hátterükben álló lelki tényezőknek.

Hogy ezt megértsük, elég arra gondolni, hogy egy stresszesebb időszakban könnyebben megbetegedhetünk, hiszen a hosszabb ideig fennálló feszültség kedvezőtlenül hat az immunrendszer működésére. „Ebben a helyzetben, a pszichoszomatikus szemlélettel kivizsgálást végző szakorvos a testi panaszok mellett figyelembe veszik a páciens személyiségét és érzéseit. Természetesen számukra is elsődleges, hogy feltérképezzék: szervi okok vagy inkább lelki tényezők okozzák-e a kialakult panaszokat. Miután további vizsgálatokat is kértek esetleg a szakorvos kollégáktól, nagyobb bizonyossággal látják a kialakult tünetek közvetlen okát. Nagyon gyakori például, hogy a krónikus hátfájást depresszió okozza, amelynek kezeléséhez a pszichoterápia mellett átmenetileg - és ezt az átmeneti állapotot hangsúlyoznám - antidepresszánsra vagy szorongásoldóra lehet szükség. Előfordul, hogy valakinek – úgynevezett - analitikus terápia hatására múlnak el a testi problémái, ahogy az is létező út, hogy az autogén tréning, azaz szorongás-menedzsment (relaxációs technikákat tanító) terápia segít. Találkozunk olyan páciensekkel is, akiket inkább a viselkedésterápiát javasoljuk de olyan is van, akinek egészségpszichológiai konzultációra van szüksége. Ez utóbbi új területe a pszichológiai képzésnek, a hazai egyetemeken is csak a 2000-res évek óta oktatják, azonban rendkívül fontos hidat képez a testi és lelki panaszok gyógyítása során” - részletezi Dr. Spányik András.

A Panoráma Poliklinikán tehát nemcsak a tünetek irányából közelítik meg a pácienseket, hanem a pozitívumok megerősítésére törekszenek és igyekeznek rávilágítani az összefüggésekre. „Nagyon sokféle, egyéni és csoportos terápiára van nálunk lehetőség, amelyek közül a páciens számára legmegfelelőbb kiválasztása szintén részét képezi a pszichoszomatikus orvosi vizsgálatnak. Olyan orvosokkal dolgozunk, akik valamilyen szakterületen már jártasságot szereztek, emellett pedig pszichoterápiás képzésben is részt vettek - ahogy erről már fentebb szót ejtettünk - így a test mellett a lélek működését is jól ismerik” - teszi hozzá Spányik doktor.

Gyógyító figyelem

Ugyanezt a szemléletet alkalmazza a gyógyítás során Dr. Máté-Horváth Nóra, aki aneszteziológusként és intenzív terápiás orvosként kezdte pályafutását egy kórházban. „Eredetileg azért választottam ezt a szakterületet, mert itt egyben, integratívan tekintünk a betegekre és nem csak egy-egy szerv működésére koncentrálunk. Érteni kell, hogy milyen folyamatok zajlanak az emberi testben, és hogy miként függ össze a látszólag távoli testrészek működése. Kezdetben lenyűgözött, hogy mennyire sok mindent kell egyszerre tudni és alkalmazni ahhoz, hogy pontos diagnózis szülessen és egy jó kezelési terv álljon össze. Egy idő után mégis úgy érzetem, valami mást is találnom kell a személyre szabott, hatékony gyógyításhoz mert, azt láttam, hogy nem a betegséggel küzdő, érző emberként tekintünk a páciensekre, hanem kórélettani folyamatokat, gyógyszerhatásokat és mellékhatásokat, gépi beállításokat nézünk helyette. Néha úgy éreztem, hogy abban a komplex gondolkodásban, amit az intenzív terápia igényel, mintha beleveszne az, hogy a beteg valójában hogy van” - emlékszik vissza a doktornő.

„Eközben azt láttam, mennyit számít, hogyha odamegyünk és megnyugtatjuk a beteget, ha a műtő előterében váltunk vele pár szót, vagy ha az operációt követően beszélgetünk vele. Az intenzív osztályon fekvő, gépen lévő betegeknél is szembetűnő volt, mennyit számít, ha melléjük ülünk egy kicsit és váltunk velük néhány szót. Ha a páciensek megértik, hogy mi történik velük, egyfajta kontrollt szereznek az egyébként kontrollvesztettnek tűnő helyzet felett, és ez hatalmas megnyugvást hozhat számukra” - osztja meg tapasztalatait a doktornő, aki a Panoráma Poliklinika orvoscsapatában az aneszteziológusi szaktudás mellett pszichoterapeuta képzést is vállalta a beteget támogató gyógyításért.

Egyre biztosabb volt abban, hogy - bár nyilván elengedhetetlenül fontos a gyógyuláshoz - a gépek beállítása, a gyógyszerek adagolása és a terápiás terv összeállítása önmagában nem biztos, hogy elég, és valami fontos kimarad: „Ez nem más, mint a szó lelki értelmében vett odafigyelés, amit a modern orvoslás mellett igényelnek a betegek. Rengeteg nehéz esettel, megterhelő sorsokkal és szomorú helyzetekkel találkoztam a munkám során, amelyek elindítottak egy másfajta út keresésében is. Magam is elkezdtem pszichoterápia képzésre járni, és megtapasztaltam, hogy mennyiben más, amikor figyelemmel, empátiával és jelenléttel érhető el a gyógyító hatás. Ennek köszönhetően találtam rá arra a látásmódra, amelyet úgy fogalmazhatnék meg, hogy a testi és lelki betegség igen gyakran szorosan összefügg, úgy is mondhatnám, hogy a test és a lélek egy házban laknak.”

Kell-e választani: test vagy lélek?

Gondolataink kihatnak a testi folyamatokra, a testi folyamatok pedig befolyásolják a lelkiállapotunkat. Egy kisebb testi változás is elindíthat olyan mértékű szorongást a páciensben, amely akár súlyosbíthatja is az állapotát. „Innen persze nehéz elválasztani, hogy a probléma testi vagy inkább lelki eredetű-e, ám az igazság az, hogy ezt nem is kell elválasztani. Akkor sem, ha az az általánosan beivódott vélekedés, hogy mi orvosok a testet gyógyítjuk, a többire pedig ott vannak a pszichiáterek” – hangsúlyozza a doktornő.