„Mindannyian egy boglyában vagyunk”

Borítókép: „Mindannyian egy boglyában vagyunk” Forrás: Egyboglya Alapítvány
Van egy hely, ahol minden a családról, a közösségről és a gyerekekről szól. Ahol abban hisznek, hogy a gyerekek az élményeken, a saját tapasztalataikon keresztül képesek úgy tanulni, hogy az belső motivációvá váljon. Mindezt úgy, hogy a szülőknek is segítséget nyújtanak, hogy érezzék: nincsenek egyedül, mert létezik olyan támogató közösség, amely képes pótolni a hiányaikat, segíteni családjuk működését.

Az Egyboglya Alapítványnál hisznek a közösség építő erejében, ezért minden rendelkezésükre álló eszközzel azon dolgoznak, hogy minél több ilyen, egymást segítő és támogató közösség jöhessen létre. A közösségépítés fontossága mellett a tapasztalati tanulás és az élménypedagógia módszerében hisznek és úgy gondolják, mindez nem csupán a kisgyerekeknél működik:

„A természetben, a közösségben tapasztalati tanulással elsajátítható ismeretek élménnyé válnak. Az élménypedagógia segíti a személyiség épülését, a problémák feldolgozását. Az “Egy boglyában vagyunk!” (együttműködünk) érzés a “valahová tartozom”, “értékes vagyok” élményt tudatosítja.”

Az Alapítványnak van egy közösségi tere Óbudán (Egyboglya Közösségi Tér), de otthon érzik magukat az alföldi vagy a nógrádi falvakban is. Szakemberekkel, egyetemistákkal valósítják meg programjaikat. Munkatársaik a foglalkozások, kurzusok, projektek, táborok, programok alkalmával a közösségi-, tapasztalati tanulásra, tevékenységre, pályaorientációra, élménypedagógiára, környezeti nevelésre helyezik a hangsúlyt.

Céljuk, hogy a gyerekeknek élményeket, tapasztalatokat adjanak, amelyeket felnőtt életükhöz fel tudnak használni és hogy a gyermekeket ellátó intézményeknek, iskoláknak, szakembereiknek olyan programokat kínáljanak, melyek az oktató-nevelő munkát, környezeti nevelést, tapasztalati tanulást, közösségi kompetenciák fejlesztését segítik.

Forrás: Egyboglya Alapítvány

Az Alapítvány munkásságára az Edisonplatform is felfigyelt, 2021-ben fel is került az Edison 100 díjazottjainak listájára és elnyerte az Éva Magazin különdíját is. A díjakat olyan szereplők érdemelték ki, akik innovatív és jövőbarát módon fejlesztik óvodások és általános iskolások tudását és kompetenciáit.

„2021-ben harmadszorra állítottuk össze az Edison100 listát és ismertük el a kategóriák legjobbjait. Fantasztikus szervezeteket ismerhetünk meg minden évben, és célunk, hogy a közösség folyamatosan bővüljön. Idén már 186 szervezet segítségével kalauzoljuk el a szülőket a jövőben fontos tudás és kompetenciák világába, több mint 300 településen.”– mondta Veres Rita az Edisonplatform vezetője.

De pontosan kiknek és hogyan segít az Egyboglya Alapítvány?
  • Gyerekeknek, a szabadidő hasznos eltöltésében, készségeik fejlesztésében.
  • Kamaszoknak, személyiségük, kommunikációs készségeik fejlesztésében, hogy megtalálják önmagukat, választott hivatásukat. Ennek érdekében pályaorientációs projekteket valósítanak meg.
  • Szülőknek, a munka-magánélet összeegyeztetésében, szülői kompetenciáik fejlesztésében.
  • Közösségeknek (munkahelyi, helyi, társasházi), akik a fókuszt a gyermekeket nevelő családokra, a jobb kommunikációra, döntéshozatalra, közösségfejlesztésre helyezik.
  • Egyetemistáknak, akik választott hívatásukat közelebb szeretnék vinni a gyerekekhez. Pedagógus szakos hallgatóknak gyakorlati terepet biztosítunk, számukra mentor programot működtetünk.
  • Nyugdíjasoknak, akik hasznosan, aktívan szeretnék eltölteni a szabadidejüket.
Forrás: Egyboglya Alapítvány

„Célunk, hogy a különböző oktatási intézményekkel, szervezetekkel közös projekteket valósítsunk meg és hogy az együtt nevelés a szülőkkel, családokkal gördülékenyebben valósuljon meg, akik így megtapasztalhatják, együtt könnyebb gyereket nevelni, családi életet élni. Ezen kívül célunk, hogy a helyi közösségek (munkahelyi, társasházi, települési) társas kapcsolati-, kommunikációs-, közösségszervezési készségei fejlődjenek és minden helyi közösség megtapasztalhassa, képes szervezési, mentális segítséget nyújtani a családoknak, kipótolni hiányaikat, hogy a felnövekvő generációk testi-, lelki egészsége biztosított legyen és egészségesebb társadalomban nőhessenek fel.”- vallják az Alapítvány munkatársai.

Köszönjük, ha a személyi jövedelemadótok civil 1%-t alapítványunknak ajánljátok fel. :) Ettől az évtől már benne...

Posted by Egyboglya Alapítvány on Tuesday, April 5, 2022

Vállalásukat gyermek-, családi, közösségi, élménypedagógiai, hagyományőrző foglalkozások, programok, projektek, táborok szervezésével, szociális segítségnyújtással, mentor programok kidolgozásával, megvalósításával, élménypedagógia módszerekkel, közösségi-, informális tapasztalati tanulással, kompetencia fejlesztéssel kívánják elérni.

Nézd meg, mennyi fantasztikus projektjük van, melyhez akár önkéntesként, akár résztvevőként Ti is csatlakozhattok!