Borítókép: Édes semmittevés, vagy mégsem?! Megjelent Bükfürdő SLOW térképe

Édes semmittevés, vagy mégsem?! Megjelent Bükfürdő SLOW térképe

A technikai vívmányok szupergyors fejlődése és elterjedése a „mindent azonnal” kívánalmát is magával hozta, így nem csoda, ha mára elvárás lett, hogy az utazásainkon két hét alatt bejárjunk kontinenseket, vagy két hónap alatt körbeutazzuk a világot, és minél több attrakciót és élményt gyűjtsünk a tarsolyunkba. A modern idők tömegturizmusa elől azonban egyre többekben merül fel az igény visszatérni az egyéni szükségleteken alapuló, tökéletes energetikai feltöltődést nyújtó lassú turizmusra, azaz a „slow travelre”. Nyugat - Magyarország tiszta szívében, Bükfürdőn vízben és zöldben eddig sem volt hiány, de most a kínálat tovább bővült a slow travel jegyében kialakított attrakciókkal és az azokat bemutató SLOW térképpel.

A „slow travel” kifejezés már egy ideje a köztudatban van a világ számos pontján. Azonban mi magyarok talán egyelőre nem ismerjük annyira mit is jelent pontosan. A slow szemlélet 40 évvel ezelőtt indult útjára a „slow food” mozgalommal. Ennek alapja a desztinációk helyi konyhájának, gazdaságának és tradicionális ételeinek védelme a fast food-dal és az ezeket kínáló gyorséttermekkel szemben.

A slow travel ezt alapul véve arra ösztönzi az utazókat, hogy a nyaralásuk ideje alatt ne a mennyiség, hanem a minőség kerüljön előtérbe. Vagyis a „kevesebb néha több”. Ne rohanjuk egyik látnivalótól vagy egyik városból a másikba. Adjunk magunknak időt megismerni a helyi ízeket, kultúrát, embereket.

A büki és bükfürdői slow térkép segítséget nyújt ahhoz a várost nyugodt tempóban ismerhessük meg, magunk mögött hagyva stresszes és rohanó hétköznapjainkat. A térképen szereplő pontokat akár gyalogosan, akár kerékpárral is felfedezhetjük.

Ha nincs kéznél saját kerékpár, semmi gond, hiszen a helyi információs irodákban rendelkezésre állnak jó minőségű kerékpárok, és már indulhat is a felfedezés. A városban vezető kerékpárútvonalon eljuthatunk az európai tekintetben szépségéről és madárvilágáról is híres golfpályához. Két keréken – vagy lábon - olyan arcát is megismerhetjük a városnak, amit az autóból esetleg észre sem vennénk.

Nincs kötelező látnivaló!

A slow térkép egyik legfigyelemreméltóbb különbsége a megszokott turista térképekkel szemben, hogy olyan helyszínek is megjelölésre kerültek, amelyeknek nincsen különösebb történelme, vagy: Ezt mindenképp látnod kell!!! kötelezvénye, egyszerűen csak jó és pihentető ott jelen lenni. Ilyenek például az év minden időszakában rendezett, árnyas fákkal, örökzöldekkel és virágokkal díszített parkok, terek, mint az Eötvös park, a Széchenyi park, a Kneipp park és a hozzá tartozó Organikus pont. A Kneipp park önmagában is számos lehetőséget kínál az ejtőzésre, felfrissülésre. Járjuk végig az 510 méteres mezítlábas száraztaposót, töltsünk el egy kis időt a labdahintákból álló organikus ponton vagy a kijelölt jógapontokon. A lényeg, hogy átadjuk magunkat a hely hangulatának. A parkon át vezet a város két minősített nordic walking útvonala is.

A gyermek(ek)kel érkezők se mondjanak le a „lassú turizmus” élményéről, hiszen akár a Napsugárparkba, akár a Kristály Toronyhoz, a Kneipp- vagy Sportparkba látogatva a szülők is élvezhetik a természet közelségét, a feltöltődés élményét. A város egyik színfoltja a varázslatos Répce vidék élővilágát bemutató tanösvény. A leírások mögött egy több száz négyzetméter felületű zöld területen az egyes tájegységekhez kapcsolódó jellegzetes növények – fák, virágok és bokrok kerültek beültetésre.

Ha már Bükfürdő, nem hagyhatjuk szó nélkül a híres gyógyvízre épült fürdőkomplexumot sem. A Bükfürdő Thermal & Spa igazi paradicsoma a pihenni, gyógyulni, feltöltődni vágyóknak. Testi-lelki felüdülést kínál a gyógyvízben vagy az egyedülálló szaunavilágban eltöltött csendespihenő, illetve a rövid minden porcikánkat átmozgató vízitorna is.

Slow food élmény Bükfürdőn

A Termelői piac minden pénteken egészen október közepéig a helyi és környékbeli ízeket és zamatokat hozza el vendégeinek. A Bükfürdői Esszencia® márkanév pedig védjegyként garantálja, hogy a piacon helyi és minőségi termékeket találnak a vásárlók tavasztól, ősz végéig.

Látogass el Te is Bükre és Bükfürdőre az év bármely időszakában. Élvezd a város nyugodt, pihentető hangulatát, fedezd fel a „lassú turizmus” adta lehetőségeket.