Borítókép: Csúcstechnológiával a fenntartható magyar divatért

Csúcstechnológiával a fenntartható magyar divatért

Ahogyan az aktuális divat, úgy a technológia is folyamatosan változik. Sőt, a két iparág egymásra is hatással van – jó példa erre a Samsung együttműködése három élvonalbeli divatmárka képviselőivel, akik új kollekciójukat digitálisan, az összecsukható Galaxy Z Fold3 5G és a Galaxy Z Flip3 5G telefonjai segítségével tervezték meg.

A multitasking szóban benne van a 21. század esszenciája. Ám míg az ember nem bírja sokáig, hogy egyszerre több feladatnak kell eleget tennie, a mobiltelefonoknak ez alaptulajdonságuk. Szegedi Kata és Benus Dani, Szécsi Tamás és Balázs Viola, valamint Oláh Anna mosta Samsunggal együttműködve és a környezettudatosság jegyében hozzák létre brandjeik legújabb darabjait – Z Style kollekció néven – a hajlítható kijelzős mobiltelefonok segítségével.

A ruhák, táskák és sálak mind úgy lettek megálmodva, hogy többféleképpen viselhetők legyenek, sokoldalúságuk így rímel az okostelefonok multitasking képességeire. Mindez pedig azt az üzenetet is közvetíti, hogy a környezetvédelem nem csupán a fenntarthatóságban merül ki: tudatos vásárlóként átgondolhatjuk, hogyan lehet egy adott terméket kreatívan, többféle célra is használni. Az alkotási folyamat a művészek, illetve a Samsung Instagram oldalán volt követhető. A rajongók és az érdeklődők részesei lehettek az interaktív tervezésnek, elmondhatták a véleményüket, ötleteiket, és szavazhattak is a modellekre.

A tervezők a Galaxy Z Fold3 5G hatalmas kijelzőjén az S Pen* segítségével dolgoztak, miközben a többablakos módban új ötletek után böngészhettek a neten, vagy élő rajongói visszajelzéseket kaphattak az Instagramon. A Galaxy Z Flip3 5G különleges dizájnjával és látványos színeivel inspirálta az alkotást, hajlított módban pedig a tervezők fényképeket készítethettek a megvalósult darabokról. A digitalizált tervezés környezetbarát, hiszen általa energia, alapanyag spórolható meg.

A 2009-ben alapított Kata Szegedi márka designer duója, Szegedi Kata és Benus Dani egy signature pulóverüket formált újra. A brand letisztult stílusát kombinálták a telefonok színvilágával, egy többféleképpen hordható modellt megalkotva. Oláh Anna, akinek híres Anna Amélie táskái mára a magyar divatvilág ikonikus darabjaivá váltak, a Studio Tote táskát gondolta tovább, amely váll-táskából kisebb kézitáskává alakítható. „Nagyon tetszik, hogy a Galaxy Z Fold3 5G összecsukva egy kompakt kis vázlatfüzethez hasonlít, amit bárhová magammal vihetek” – mondja a tervezést segítő és ahhoz ihletet adó okostelefonról Anna.

A szetteket a különleges VYF sálak teszik teljessé. A modelleket díszítő minták kialakításában az Instagram közösség is részt vett, így az általuk online beküldött, számukra különleges, fontos helyszínek koordinátái jelennek meg a sálakon. Szécsi Tamás, a VYF tervezője az együttműködés kapcsán a Galaxy Z Fold3 5G készülék sokoldalúságát emeli ki és hozzáteszi: „Imádom, hogy mennyire egyszerűen használható egyszerre akár több feladatra is a képernyő kettéosztásával. Az S Pen* pedig olyan, mint egy valódi ceruza, kiválóan alkalmas a finom vonalak megrajzolására is.”

A kész kollekciót a tervezők a Samsunggal közösen interaktív online rendezvényen mutatták be:

*Az S Pen külön vásárolható meg.