Adventi készülődés - biztonságos illóolaj párologtatás

Borítókép: Adventi készülődés - biztonságos illóolaj párologtatás
Hogyan hatnak ránk az illóolajok? Mire kell ügyelnünk, hogyan használjuk biztonságosan őket? Mely illóolajok kapcsolódnak az advent, a karácsony ünnepköréhez?

Az illóolaj a növény esszenciája, koncentrált mennyiségben tartalmazza a hatóanyagait. Szobahőmérsékleten folyamatosan párolog - „illó”olaj -, de éterikus olajnak is nevezik őket, utalva arra, hogy a levegőben terjednek. Ezt használjuk ki, amikor párologtatóba cseppentjük őket. De hogyan hatnak ránk az illatok? Mire kell ügyelnünk, hogyan használjuk biztonságosan őket? Mely illóolajok kapcsolódnak az advent, a karácsony ünnepköréhez?

Az illóolajokat a növények fényből, vízből, földből és levegőből állítják elő. Egy-egy illóolaj 50-300 féle kémiai vegyületből épül fel, melyek nem feltétlenül az előfordulási mennyiségük arányában határozzák meg az illóolaj hatásait. Illóolajat a növények különböző részeiből nyerhetünk ki, pl. levélből, friss hajtásból, virágból, rügyből, gyümölcshéjból, gyümölcshúsból,kéregből, gyökérből, stb.

Felhasználásuknak különböző módjai vannak, és itt különbséget kell tennünk a francia és angol aromaterápia között. Az angol irányzat az illóolajokat elsősorban wellness és egészségmegőrzés céljára használja, külsőleg, leginkább masszírozáshoz, párologtatáshoz, inhaláláshoz, kis mennyiségben. A francia irányzatban az illóolajokat gyógyításra is használják. Franciaországban és Belgiumban például aromatológus szakorvosok dolgoznak, és a háziorvos receptre írhatja fel az aromaterápiás készítményeket.

Az illóolajokat nagy mennyiségben, különböző külső és belső felhasználási formában is alkalmazzák, - bedörzsölés, inhalálás, borogatás, krémek készítése, stb. – ezért rendkívül fontos a kiváló minőségű illóolaj, és az aromaterapeuta szakértelme.

Hogyan hatnak az illóolajak?

A szagláson keresztül, vagy a bőrön át felszívódva.
Az orrüreg nyálkahártyájában 2-6 cm-en közel 100 ezer szaglósejt működik. Kinél jobban, kinél kevésbé. Minél több mesterséges illat vesz körül bennünket (illatosított tusfürdő, különböző kozmetikumok, autóillatosítók, vagy a mesterséges térparfümök, amit én már egyenesen a mentális terrorizmus egyik fajtájának tartok), annál tompább a szaglásunk.

Az orrunk gyorsan „elfárad”, telítődik ezekkel a mesterséges illatokkal. Érdekes kísérletet ajánlok: távolítsd el a mesterséges illatokat a környezetedből, és meglepődve fogod tapasztalni, hogy elkezded érezni az igazi illatokat! Bár lassan, de fokozatosan egyre kifinomultabbá válik a szaglásod.

A szaginger kapcsolatban áll a nyálelválasztással, és a szexuális vonzalomban is szerepe van a feromonok által . A szaglósejtektől az információ az I. számú agyidegen keresztül, átkapcsolás nélkül, közvetlenül jut el az agyba. A szaglás agyi központja a nagyagy homloklebenyében van. A szagingerek a limbikus rendszeren keresztül hatnak, ami a két agyféltekét összekötő kérgestest része, és a külvilágból érkező információk itt alakulnak át érzelmekké. Ezért van, hogy az illatok erősen befolyásolják kedélyállapotunkat.

Az adventi készülődésnél is ezért párologtatunk illóolajokat. A limbikus rendszeren keresztül az érzelmek befolyásolnak egyes életfolyamatokat.

A bőrön keresztül az intercelluláris térbe kerülnek a molekulák, és a hajszálereken keresztül felszívódnak, majd a véráramba kerülnek, eljutva a szervezet minden részébe.

Mire kell ügyelned, ha illóolajat párologtatsz?

Az aromalámpának legyen öblös víztartálya, és mécses gyertyatartója alul. Az alapvető tűzbiztonsági szabályokon felül elsősorban az illóolaj minőségére kell ügyelned. Míg a természetes illóolajok 50-300 különbőző vegyületből épülnek fel, addig a mesterségesen kémiailag előállított összetevőkből készült „illóolajok” csupán néhány kémiai vegyületet tartalmaznak, melyek közül jobb esetben egyik sem káros az egészségre. Ezeknek a hamisítványoknak természetesen gyógyhatása sincs, viszont nagy előszeretettel árulják őket advent tájékán különböző utcai vásárokon.
100%-os tisztaságú, gázkromatográfiás módszerrel bevizsgált, ellenőrzött kemotípusú természetes illóolajokat szabad csak használni!

Kismamáknál és 3 évesnél fiatalabb gyermekeknél csak olyan illóolajokat, készítményeket használjunk, amit szakképzett aromaterapeuta javasolt, és csak az általa tanácsolt módon.

Epilepsziában és más súlyos idegrendszeri betegségek esetén nem javasolt az illóolajok használata.

Asztmában, légúti allergiában és magas vérnyomásban szenvedő személyek környezetében csak nagy elővigyázatossággal, terapeuta javaslata alapján párologtassunk.

Bizonyos illóolajok bőrirritációt okozhatnak, ezért ügyeljünk, hogy a bőrrel közvetlenül ne érintkezzenek. Általános szabály, hogy illóolajat hígítatlanul bőrre nem kenünk, kivéve ha azt aromaterapeuta javasolja egyedi esetekben.

Bizonyos illóolajok, pl. a citrusfélék fényérzékenyítő hatásúak. Használatuk után min. 12 órán keresztül kerüljük a közvetlen erős napfényt, - bár ez most így advent tájékán nem nehéz.


Az advent, a karácsony illatai

Az édesnarancs (Citrus sinensis), a mandarin (Citrus reticulata), a bergamott (Citrus bergamia), az erdei fenyő (Pinus sylvestris), a szegfűszeg (Eugenia caryophyllus ), a fahéj (Cinnamomum zeylanicum), és persze ki-ki mit tart a szívében kedvesnek. A mirha (Commiphora molmol) és a tömjén (Boswellia carterii) a spirituális gondolatokat ösztönzik, a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) pedig a szív illata.

A citrusfélék jól hatnak a kedélyállapotunkra a szürke téli napokon. Az édesnarancs a szeretet illata, míg a bergamott a borongós, szorongós hangulatot oldja. A fahéjnak elsősorban a melegítő hatása jön jól ilyenkor, a szegfűszeg többek között feszültségoldó, aktivizáló hatású. Szeretem az erdei fenyő méltóságteljes, pihenést parancsoló és energetizáló hatását, de kiváló az idegi feszültség oldására is. A mirha és a tömjén illóolajával bánjunk nagyon finoman, léleknyitogató hatásuk megrázó spirituális élményeket okozhat. A damaszkuszi rózsa illóolajára is érvényes az óvatos bánásmód, bár az ára már amúgy is erre késztet bennünket. A fahéjat inkább a sütés-főzéshez ajánlanám fűszer formájában, mert az igazi, jó minőségű fahéj illóolaja (Cinnamomum zeylanicum) csak nehezen és drágán érhető el, a többi fajtával pedig nem érdemes próbálkozni.

Ha szeretnéd saját magad elkészíteni az illóolaj keveréket a párologtatáshoz, akkor egy kb. 20 négyzetméteres helységben 15-20 csepp illóolajat tegyél a párologtató víztartályába, a következő megosztásban:

5 csepp mandarint
5 csepp édesnarancsot
5 csepp bergamott olajat
hozzá 2 csepp szegfűszeget
és 1 csepp mirha vagy 1 csepp tömjén illóolajat


Szeretetteljes adventi készülődést kívánok!

MacPherson Éva – Airmid nyomában blog – www.airmid.hu