Borítókép: “A szív betegsége a lélek betegsége is lehet” - Így segít a pszichoszomatikus orvoslás a szívpanaszokon

“A szív betegsége a lélek betegsége is lehet” - Így segít a pszichoszomatikus orvoslás a szívpanaszokon

A Panoráma Poliklinika kardiológiai rendelésén kezdetben minden nagyon hasonlóan történik, mint bármelyik szívproblémákkal foglalkozó rendelésen, ám az itt dolgozó szakemberek speciális szemlélettel közelítenek a páciensekhez és azokhoz az egészségügyi problémákhoz, amelyekkel felkeresik a rendeléseket.

“Bár a kardiológus a szívet érintő panaszokkal és betegségekkel foglalkozik, fontosnak tartjuk, hogy ne ragadjunk le a mellkas bal oldalánál, ahol ez a létfontosságú szerv található, hanem az egész embert nézzük, teljes testi és lelki valójában” - avat be a részletekbe Dr. Pap Csaba kardiológus szakorvos, aki több évtizedes tapasztalatai alapján úgy látja, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett, illetve azokhoz társulva gyakran állnak fenn pszichés problémák is. A Panoráma Poliklinika egyedülálló pszichoszomatikus szemléletének köszönhetően az ide érkező pácienseknek nemcsak a testi panaszaira figyelnek a szakemberek, hanem a lelki egyensúlyukra is.

Dr. Pap Csaba kardiológus szakorvos

A szívbetegségek testi-lelki gyógyítása

A kardiológián elsősorban a szívizmok, szívbillentyűk betegségének felderítésével és kezelésével foglalkoznak, a szívritmuszavarok, a koszorúér-betegségek vagy a szívelégtelenség mellett. Nagy hangsúlyt fektetnek a sokakat érintő magas vérnyomás diagnózisára és korszerű terápiájára, illetve a különböző érbetegségek és anyagcsere-problémák is a kardiológusok látóterébe kerülnek.

A szívbetegségek mellett gyakran megfigyelhető a páciensek körében elfojtott szorongás, pánikbetegség, de depresszió és más pszichiátriai problémák is fennállhatnak. “A mi rendelésünk egyik legfőbb célja, hogy elkülönítsük, mikor van szó szomatikus, azaz testi bajról, illetve pszichés, azaz lelki eredetű kiváltó okokról. Ha a problémákat testi eltérések okozzák, gyógyszerekkel vagy kardiológiai eszközökkel kerülhetünk közelebb a megoldáshoz, ha viszont lelki eredetűek a panaszok, a pszichoterápia és a mentális támogatás hozhat változást az érintettek mindennapjaiba” - emeli ki a Panoráma Poliklinika kardiológusa.

A leggyakoribb panaszok

Bár ma már szerencsére egyre inkább elterjedt a köztudatban a szűrővizsgálatok fontossága, Pap doktor tapasztalata szerint továbbra is inkább akkor kérik az emberek kardiológus segítségét, ha valamilyen problémát észlelnek magukon. “Leggyakrabban mellkasi fájdalommal vagy diszkomfortérzettel keresnek fel a páciensek. Ez a panasz nagyon sokféle lehet és rendkívül szerteágazó okok állhatnak a hátterében - megesik, hogy a probléma nem is kardiológiai eredetű, a kivizsgálást azonban érdemes ezen a vonalon elindítani, hogy a legveszélyesebb eshetőségeket kizárhassuk” - magyarázza Dr. Pap Csaba.

A másik gyakori panasz, amivel kardiológiai rendelésre érkeznek a páciensek, az a nehézlégzés és a fulladás, amivel kapcsolatban az utalhat szív-érintettségre, hogy fizikai terhelésre vagy stresszhelyzetben fokozódik. Legalább ilyen gyakori panasz a rendellenes szívdobogásérzés, ami rendkívül változatos formában jelenhet meg: szapora szívverés, ritmustalan, össze-vissza dobogás, kimaradó vagy egyszer-egyszer erősebbé váló szívdobbanás és a sort még folytathatnánk. “A páciensek ezt úgy írják le, hogy lebegő-remegő érzést tapasztalnak a mellkasuk tájékán. Normál körülmények között azonban nem érezzük, ahogy a szívünk teszi a dolgát. Ennek a panasznak a hátterében is állhatnak lelki tényezők, nem ritka azonban az sem, hogy szívbetegség váltja ki, ezért mindenképp érdemes utánajárni, hogy mivel állunk szemben” - hangsúlyozza a kardiológus, majd hozzáteszi, hogy a szédülés és az ájulás sem tekinthető ritka panasznak azok körében, akik a rendelésükre érkeznek.

Azonban nincs mindig kézzelfogható tünete annak, hogy a szívvel gondok vannak, megesik, hogy egy rutinvizsgálaton derül fény eltérésre, amit mindenképpen érdemes kardiológussal tisztázni. Ahogy Pap doktor mondja, a pácienseik körében akadnak olyanok, akiknél a háziorvos vagy az üzemorvos fedez fel szívzörejt vagy kiugrást az EKG-görbén, amit nem szabad félvállról venni.

Kor kérdése lenne?

“Bizonyos ritmuszavarok és az életkor között megfigyelhetők összefüggések, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy egy adott életszakaszban biztosan csak szervi okok állnak a szívpanaszok hátterében - mindegy tehát, hogy mennyi idős a páciens, a testi panaszok mellett ugyanúgy gondolnunk kell a lelki okokra is, és mindkettővel foglalkozni kell ahhoz, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémára” - tudjuk meg a doktor úrtól.

Népegészségügyi szempontból kiemelt jelentőségű betegség az úgynevezett pitvarremegés, azaz pitvarfibrilláció, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a normálisnak számító 50-80-as pulzus helyett a szív kisebb üregei, a pitvarok 350-600 összehúzódást végeznek, ritmustalanul. “Szerencsére egyre nagyobb publicitást kap az a tény, hogy akinél fennáll a pitvarfibrilláció, annál jelentősen megnő a sztrók kialakulásának kockázata, a szívben ugyanis vérrögök képződhetnek, amik szerencsétlenebb esetekben eljuthatnak az agy, a vese, a bélrendszer, a lép vagy a végtagok ereibe és ott érelzáródást okozhatnak. Ha egészen az agyig elér egy ilyen vérrög, sajnos sztrókot is előidézhet, ami a fejlődő országok halálokai között az előkelő 3-4. helyet foglalja el, a maradandó rokkantságot okozó kórképek között pedig listavezető” - önt tiszta vizet a pohárba a Panoráma Poliklinika kardiológusa.

Tény ugyanakkor, hogy a pitvarfibrilláció a fiatalok körében ritkábban figyelhető meg, annak gyakorisága inkább 65-70 éves kor körül számottevő, azonban már 50 éves korban is fennállhat, ezért mindenképpen érdemes rendszeres kardiológiai kontrollon részt venni, főként akkor, ha cukorbetegséggel, magas vérnyomással, valamilyen szívbillentyű hibával, szívelégtelenséggel vagy érbetegséggel küzdünk.

Életmentő megelőzés

Ahogy minden betegségre, így a szívet érintő problémákra is igaz, hogy a legjobb gyógymód a megelőzés, hiszen - ahogy Pap doktor is megerősíti - a páciens életminősége, közérzete és életkilátásai szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy kialakul-e egy bizonyos betegség vagy sikerül-e időben elejét venni a problémáknak. “Sajnos még ma is sokak fejében él az az elképzelés, hogy azzal, hogy szakemberhez fordulnak, megteszik az egészségük érdekében azt, ami rajtuk múlik, pedig ez - bár rendkívül fontos lépés - önmagában nem elegendő, hiszen a hozzánk fordulók nem csak passzív elszenvedői a gyógyításnak, hanem ideális esetben aktív résztvevői” - mondja a szakértő, aki szerint a pontos diagnózis felállításához kiemelten fontosak a célzott kardiológiai vizsgálatok (az EKG, a 24 órás EKG vagy például a szívultrahang), és legalább ekkora jelentősége van a páciensre fordított időnek is, amiből a Panoráma Poliklinikán elegendő jut a páciensekre.

“Ez aért nagyon fontos, mert a részletes kikérdezésből, hosszabbra nyúlt kórelőzmény-felvételből körvonalazódhat számunkra, hogy áll-e valamilyen lelki eredetű ok a szívpanaszok mögött, vagy inkább a szervi problémák irányába kell elindulnunk. Ha nem jut elég idő egy páciensre, a diagnózis - amire a terápiát alapozzuk - sem lehet kellően alapos és pontos” - foglalja össze a lényeget a kardiológus, aki nagy szerencsének tartja, hogy a Panoráma Poliklinikán nemcsak a szomatikus orvosok nyitottak a lelki problémák feltérképezésére, hanem a pszichológusok, pszichiáterek is kiváló érzékkel tapinthatnak rá az esetleges testi betegségekre. Ez a kivételes összefogás és remekül összehangolt munka nagyon sok páciens számára hoz áttörést, nemcsak a megfelelő diagnózis felállításának, hanem a teljes mértékben személyre szabott, célzott terápiának köszönhetően.

Fontos tudni, hogy az ijesztőnek tűnő szívpanaszok hátterében sok esetben ártalmatlan jelenségek állnak, megeshet azonban, hogy komolyabb szívbetegség áll fenn, aminek kezelésében életbevágóan fontos lehet, hogy időben felismerjük.