A sajt, ami generációkat köt össze: újra a figyelem középpontjában a trappista

Borítókép: A sajt, ami generációkat köt össze: újra a figyelem középpontjában a trappista Forrás: Getti Images
Ha van sajt, amely minden generáció számára ismerős, az kétségtelenül a trappista. Ez a félkemény, enyhén savanykás ízvilágú sajt generációk óta a magyar családok kedvence. Akár reggelire, uzsonnára, melegszendvicsre vagy rakott ételekbe, reszelve vagy szeletelve – nincs probléma, ha kéznél van a trappista...

Ez a sajtféle nem csak ízletes, de tápanyagokban is gazdag: kiváló fehérje- és kalciumforrás, támogatja a csontozat, az immunrendszer, az idegrendszer és az izmok egészségét. Sokoldalúsága miatt ideális választás minden korosztály számára.

Tejtermékek az egészség szolgálatában

A tejtermékek fogyasztásával számos olyan vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk szervezetünkbe, amelyet másképp nehezen tudnánk biztosítani számára. Különösen igaz ez az érlelt tejtermékekre, azaz a sajtokra, amelyek tápanyagok egész tárházát nyújtják.

A sajt ugyanis:

- kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomzat fejlődéséhez és az állóképesség növeléséhez.
- tele van kalciummal, ami létfontosságú a csontok és a fogak egészségéhez.
- a vitaminok és ásványi anyagok – mint a B12-vitamin, a cink vagy a magnézium – támogatják az immunrendszert, az idegrendszert és a bőr egészségét is.

Akinek csontritkulása van, szintén fogyasszon minél több sajtot, a benne található ásványi anyagok és a szelén ugyanis létfontosságúak ebben az állapotban, de a fejlődésben lévő szervezet, a gyermekek számára is nélkülözhetetlen tápanyagbomba, főleg a erős csontozat és fogak fejlődéséhez fontos a rendszeres fogyasztása.

Forrás: Getty Images

Mennyi tejterméket fogyasszunk?

A hazai táplálkozási ajánlás szerint minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét, amelynek a sajtok tökéletesen megfelelnek. Az ajánlások szerint napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt. Egy deciliter tehéntej kalciumtartalmával (120 mg/100 ml) egyenértékű például 2-3 dkg sajt.

Miért a trappista?

A trappista sajt a legnépszerűbb sajt Magyarországon. Ez az alapélelmiszer, amely gyakorlatilag minden hűtőben megtalálható. A sajtot eredetileg francia trappista szerzetesek készítették, majd a 19. században került Magyarországra. Ez a félkemény, rugalmas állagú, egyenletesen halványsárga színű sajt tehéntejből készül, a tejhez tejsavbaktériumokat és oltóenzimet adnak. Az alvadékot apróbb darabokra vágják sajthárfával, lassan keverik és enyhén melegítik. Az alvadékot hagyományosan kerek formákba helyezik. Több órán át préselik, hogy a maradék savó is eltávozhasson. A préselés után a sajt rugalmas, de tömör szerkezetű lesz. A formázott sajtokat sós lében áztatják 8–24 órán keresztül. A sajt érlelése 10–14 �C-on történik, magas (80–85%) páratartalom mellett. Az érési idő 2–4 hét. Az érlelés során a sajthéj vékony és sima marad, zsírtartalma 45%.

Bár a trappistából rengeteg márka létezik, jó tudni, hogy a korong alakú trappista a magyar előállítók jellemzője, így, ha ilyen terméket választunk, azt garantáltan Magyarországon készítették.

Válassz Sajtszív logós sajtot – és a szíveddel is jót teszel!

A Tej Terméktanács által a közelmúltban bevezetett Sajtszív védjegy nemcsak a kiváló minőséget garantálja, de ennek választásával a hazai termékeket is támogatjuk. Ha ilyen logót látsz a csomagoláson, biztos lehetsz benne, hogy a termék magyar termelőtől és feldolgozótól származik. A www.sajtsziv.hu weboldalon számos más információt is találhatsz a sajtfogyasztás előnyeiről és a védjegyes termékek fontosságáról is.

Kattints a képre és tudj meg többet!

Hagyomány új köntösben – a jó trappistának is kell a cégér!

A trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére országos kampányt indított az Agrármarketing Centrum, a Tej Terméktanács és az Agrárminisztérium. A promóció célja, hogy a hazai előállítású trappista újra a mindennapok kedvelt sajtfélesége legyen, valamint, hogy széles körben ismertté váljon a nemrég bevezetett Sajtszív védjegy. A 2025. július végéig tartó kampány során többek között rádióreklámokkal, online és közterületi médiafelületeken és a közösségi médiában népszerűsítik a kedvelt sajtféleség fogyasztását.

Ki nyer ma? Játssz és nyerj egy hűtőt!

A trappistát és a sajtokat jól ismerők számára kihagyhatatlan lehetőség a www.sajtsziv.hu oldalon júniusban induló nyereményjáték, a kvízkérdések megválaszolásával ugyanis egy tejtermékekkel teletöltött hűtőszekrényt nyerhetnek. A kezdésről az Agrármarketing Centrum és a Tej Terméktanács közösségi média felületeiről tájékozódhatnak.

További információk:
https://www.amc.hu/kampanyok/tej
www.tejsziv.hu
www.sajtsziv.hu