Portugál melegszendvics, ebédnek is kiadós és filléres fogás

francesinha,recept,portugál melegszendvics Forrás: GettyImages
Néhány évvel ezelőtt sikerült eljutnom Portóba, és mivel imádom a gasztronómiát igyekeztem mindent kipróbálni a helyi finomságok közül. Így futottam bele a franchesinhába.

A francesinha egy tipikus portói melegszendvics, amiben rengeteg hús, és sajt található, valamint nyakon öntik egy sörös, vagy boros (esetleg mindkettő) paradicsomszósszal. A legtöbb helyi étterem étlapján megtalálható, és mindegyik esküszik rá, hogy bizony az ő receptje az igazi. Néhol portugál kolbásszal, sonkával és sült hússal készítik, míg máshol sonkával, virslivel pakolják meg, sőt a franciák croque monsieur-jéhez és madame-jához hasonlóan, a portóiaknak is van női, és férfi változatuk belőle, ahol a női szendvicsre még egy tükörtojás is kerül kalapként.

Na de lényeg a lényeg, hogy ez egy olyan húsos-sajtos melegszendvics, amit a kedvenc feltéteiddel (vagy, amit épp enged a pénztárcád) dohatsz fel. Aztán nyakon öntheted egy jó adag paradicsommártással. És, ha igazán portugál módra fogyasztanád, akkor még egy adag sültkrumplit is szervírozol mellé. De akkor biztos lehetsz benne, hogy aznap már semmit nem fogsz tudni enni.

FranchesinHa

melegszendvics,portugál melegszendvics,recept,francesinha
Forrás: Gettyimages
Francesinha, a portugálok melegszendvicse

Hozzávalók

  • 4 szelet kenyér
  • 2 szelet sonka
  • 2 szelet hideg sült hús, sült virsli vagy kolbász
  • 4 szelet sajt
  • 1,5 dkg vaj
  • 1/2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab babérlevél
  • 1,5 dl paradicsomszósz
  • 1 dl húsleves
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl sör
  • 0,5 dl tej
  • 1/2 evőkanál étkezési keményítő
  • bors
  • chili

Elkészítése

  1. Vágd fel a hagymát, majd dinszteld meg a vajon, add hozzá a babérlevelet és a fokhagymát, ezután mehet bele a paradicsomszósz, az alaplé és a sör, bor esetleg mindkettő.

  2. Forrald össze 6-8 perc alatt, sózd, borsozd és adj hozzá chilit.

  3. Keverd el a tejben a keményítőt, és add a mártáshoz, majd várd meg míg besűrűsödik.

  4. Pirítsd meg a kenyérszeleteket. Az egyik felükre tegyél egy szelet sonkát, sajtot, majd a kiválasztott husit, vagy kolbászt, majd mehet rá egy másik szelet kenyér.

  5. Zárd le a szendvicset egy szelet sajttal, majd süsd meg a sütőben.

  6. Tálalásnál öntsd nyakon a mártással.

Koronavírus járvány esetén is könnyen elkészíthető ebédek és vacsorák