Pompás padlizsánkrém, amit el sem lehet rontani

Borítókép: Pompás padlizsánkrém, amit el sem lehet rontani Forrás: Charles Deluvio / Unsplash
Bár már nem dolgozunk együtt, örökké hálás leszek Bea kolléganőmnek, aki többek között ezt a szuper receptet is áthagyományozta rám. Ezzel nem lehet mellényúlni.

Vegyél, mondjuk két nagyobb padlizsánt. Süsd meg a sütőben 200 fokon. Akkor jó, ha teljesen összeszottyadtak, és a héjuk is megbarnult. Hagyd őket kihűlni, majd késsel vágj rajtuk egy-egy hosszanti hasadékot. „Nyisd ki” őket, mint egy könyvet, és kapard ki a belsejüket egy mély tálba.

A padlizsánt hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is. A paradicsom, paprika, krumpli rokona, a mediterrán és a balkáni konyha egyik legkedveltebb zöldségféléje. Kiváló húspótló és sokféleképpen el lehet készíteni: roston, sütőben vagy serpenyőben sütve, rántva vagy lisztben megforgatva, grillezve, főzve, párolva, önálló ételnek vagy hússal, zöldséggel vegyítve. Egytálételekben kellemes, nem domináns zamatával megszelídíti és harmonizálja az erőteljesebb ízeket.

Ezek után adj hozzá a padlizsánhoz ízlés szerinti mennyiséget a következőkből:

  • olívaolaj (mehet bele nyugodtan jó sok, fel fogja szívni)
  • frissen őrölt bors
  • fokhagyma
  • apróra kockázott vöröshagyma
  • mustár
  • majonéz

Botmixerrel turmixold az egészet egyneműre, és ha szükséges, igazíts még az ízeken.

Csinos csatos üvegekbe töltve ajándéknak is kiváló. Amúgy is nagyon hasznos, ha van ilyened otthon, hallottunk már olyanról, aki a húst is csatos üvegbe kéri a boltban.)

Nagyobb adagot is készíthetsz egyszerre, a hűtőben jó darabig eláll, de ebben az esetben a majonézt érdemes frissen belekeverni.

Jó kis melengető őszi saláták, szintén hús nélkül: