Felvilágosíthatja-e egyáltalán az apa a lányát? Interjú a generációkutatóval

szexuális felvilágosítás, generációk, generációkutató Forrás: Pikist
Szex és generációk. Szex és lázadás. Steigervald Krisztián intergenerációs tanácsadóval, a 6generáció alapítójával beszélgetünk arról, vajon a különböző korosztályok hogyan élik meg a szexuális ébredésüket. És arról is, hogy vajon kiment-e a divatból a szex.

Én, mint X generációs, csak magamról tudok beszámolni: elég bénán álltunk hozzá a szexhez, ugyanis senki nem mondta el, hogy pontosan mit és hogyan kellene csinálni.

Így van, pontosan. Nem volt szexuális felvilágosítás, semmilyen szinten. Társadalmilag sem, iskolailag sem, és a szülők se nagyon foglalkoztak ezzel. Utóbbiak azért, mert nekik sem volt hozzá semmilyen segítség. Persze voltak a nagy klasszikus szexuális felvilágosítók, mint a Lux Elvira és Veres Pali bácsi, akik a Pajtásban, meg az Ifjúsági Magazinban írtak mindenféle dolgokat. De ezek a cikkek inkább röhejesek voltak, mint hasznosak. Én arra emlékszem, hogy volt egy kislány, aki megkérdezte, hogy ha a zuhanycsővel maszturbált, teherbe eshet-e tőle... Nem volt még internet, nem voltak még könyvek, csak legfeljebb arról, hogyan kell csókolózni, meg hogyan lesz a gyerek. A legtöbb szexuális felvilágosításunk a hang-alámondásos Cicciolina-filmekből érkezett, amiket Németországból csempésztek be a kamionosok. Plusz a kártyanaptárok, meg az autószerelőknél rengeteg – szintén becsempészett – Playboy-kép; ezekbe tudtunk valamelyest kapaszkodni. A haveri körre támaszkodtunk, mert az X generáció a kulcsos gyerekek generációja. Sokkal többet voltunk együtt a kortársainkkal, mint a felnőttekkel. A szexualitást is egymástól tanultuk: és ennek megfelelően olyan is volt ez a tudás.

Az volt a király, aki – valamilyen érthetetlen okból kifolyólag – nem félt a nőktől.

Ritka volt, mint a fehér holló. És mivel alapvetően empirikus úton tudtunk mindent megtanulni, így nagyon korán ébredt az X-generációsok szexuális érdeklődése.

Mégis lettek gyerekeink, annak ellenére, hogy nem volt felvilágosítás. A saját gyerekeinkkel ezt hogy oldjuk meg?

Én azt gondolom, hogy ezt meg kell tanulni. Szerintem lehetne erre külön tréningeket szervezni szülőknek, hiszen nem tudunk a saját tapasztalatunkhoz visszanyúlni, mert nincsen. Most ott tartunk, hogy nagyon-nagyon tudatosítani kell a szülőkben, hogy ha nem világosítja fel a gyerekét, az pillanatok alatt fog találni más megoldásokat – aminek nem biztos, hogy a szülő örülni fog. Ezt meg kell előzni. Csakhogy, kimondhatjuk: ez rettenetesen nehéz.

Mi jellemző a többi generációra? Ugye, az alfa talán még elvan magával.

Az alfa-generáció tagjai tíz év alattiak, de kezdenek veszélyeztetett korosztályba kerülni, hiszen tíz évesen már azért hozzáfér digitális tartalmakhoz. Úgyhogy, szerintem tíz éves korban már el kell kezdeni beszélni a szexről. Az Y generáció tagjai ’80 és ’94 között születettek, tehát a legidősebb Y-os már negyven éves, a legfiatalabb pedig huszonöt-huszonhat. Ők már mind túl vannak remélhetőleg az első szexuális élményükön. Az Y-nak az volt a mázlija, hogy a ’90-es években sokkal szabadabb lett mindenféle szempontból. Például megjelentek különböző bulvártartalmak, és lényegesen lazábban kezelték a szexualitást, mint ahogy addig az összes más sajtóorgánum. Megjelent egy csomó cikk – legyen az akár felvilágosító jellegű, vagy akár olyan, amely nyíltabban megmutatja a szexualitást. A szex bekerült a mainstream médiába, és nem egy rejtett, szégyellnivaló történet volt, mint korábban. Ez pedig adhatott egy bátrabb hozzáállást a nemiséghez.

Forrás: Steigervald Krisztián
Steigervald Krisztián

Elveszítette a tabu jellegét.

Igen. Amikor X generációsként be voltunk szarva attól, hogy megfogjuk a csaj kezét, vagy kisebb infarktust kaptunk az első csóktól, az Y már kapott egy adag bátorítást. Az Y-osoknak szerencséjük volt, mert az utánuk érkező Z-generáció – az 1995–2009 között születettek beleszülettek abba, hogy kéretlenül, orrba-szájba ömlik rájuk a szex. Illetve, a pornó. Egyre könnyebb belecsúszni valami nagy mocsokba – lásd: Kaleta-ügy. A Z-generációval nagyon gyorsan le kell ülni, mielőtt még beszerzi a tudását mondjuk sokkal keményebb helyekről. Őszintén szólva, ez talán a legfontosabb tanulsága a beszélgetésünknek. Merthogy a nem-tudást és a nem felvállalt felelősséget nagyon sok ember kihasználhatja.

Hogy kezdjen hozzá az ember? Mit ajánlasz?

Minden attól függ, hogy magadban hogy kezeled a szexualitásodat, mint témát. Például, ha otthon meztelenül mászkáltok, és a gyerek lát meztelen, felnőtt férfi és női testet, nyilván sokkal egyszerűbb, mint ott, ahol tabu az érintés vagy egymás testének látványa. De még így is pokolian kínos lehet a lányoddal leülni, és az orális szexről társalogni. Bármennyire is laza vagy, azért az egy megrázó élmény lehet szerintem egy apának. Lehet, hogy az anyának kell ezeket megtenni. És az a helyzet, hogy erre nincs kész recept. Ha ebben nincs magabiztossága valakinek, azt gondolom, nyugodtan forduljon bármilyen olyan szakemberhez, akitől akár egy alkalommal meg tudja tanulni. Mert hogy tudsz károkat okozni: tudsz olyanokat mondani, ami hülyeség, ami félrevisz, ami begörcsöli és megijeszti a gyereket.

Van egy olyan világjelenség, ami alapján a fiatal generációk elfordulnak a szexualitástól. Mintha kevésbé érdekelné őket. Ez mitől lehet?

Ez nemcsak Japánban, de mindenhol így van. Magyarországon is. Tudjuk mérni, hogy csökkent a szexuális aktusoknak száma a fiatalok körében. De ez a mérőszám csak az aktív szexualitásra vonatkozik, merthogy a pornónézés, meg mindenfajta egyéb otthoni, „egyéni szexualitás” viszont nőtt. Amit régebben csak fizikailag lehetett megoldani, ma már virtuálisan, egy szélessávú internettel sokkal könnyebb. Egyszerűbb is, meg kevesebb a macera vele. Ezért csökken a fizikai aktusok gyakorisága. A „hagyományos szexhez” ki kellene menni a való világba.

Ami meg ijesztő.

Így van. Ijesztő maga az ismerkedés, de az elutasítás veszélye is. Az ismerkedés terepe ma már a net. A klasszikus módszerek visszaszorulóban vannak, a négy fal között hamarabb kielégülsz.

A lázadás mennyire kapcsolódik még a szexualitáshoz? Most, hogy már „szabad” szexelni, nincs benne a tiltott gyümölcs-faktor.

Ugye, a hatvanas évek lázadásában azért volt kulcsfigura a szexualitás, mert az szembeállása volt annak, ami addig volt a szexről tartott a közgondolkodás. Megszűnt a szex tabu-jellege. De ott semmilyen más lehetőséged nem volt, hiszen csak úgy tudtad ezt megcsinálni, hogy ha te is levetkőztél meztelenre, és – erős túlzással, – bárkivel lefeküdtél, aki szembejött. Dióhéjban ez volt a szexuális forradalom. De ma már nincs ennek forradalmi tartalma. Mert bárki, akár nyolcvan évesen is, felmehet a netre, és előbb-utóbb fog találni valakit, akivel lefekhet. Nincs már különbség életkorban, felfogásban, értékrendszerben: a szex beépült a hétköznapokba. Elveszítette forradalmi jellegét.

6 hazugság, amit biztosan te is mondtál a gyerekednek