Ha vásárolhatsz csokit automatából, akkor miért ne vehetnél kultúrát is?

Borítókép: Ha vásárolhatsz csokit automatából, akkor miért ne vehetnél kultúrát is? Forrás: Poket zsebkönyvek
A költészet napján, közel három évnyi előkészület után indult el a POKET, a Sztalker Csoport, Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián olvasásnépszerűsítési projektje. A főváros hét forgalmas csomópontján találkozhatunk zsebkönyv-automatákkal, amelyekből 990 forintért juthatunk olyan olvasmányokhoz, mint Szerb Antal – Utas és Holdvilág című regénye vagy Csáth Géza – Egy elmebeteg nő naplója című alkotása.

Minden egyes automata egy-egy támogatója nevét, vagyis egy-egy kulturális intézmény nevét viseli, többek között a Petőfi Irodalmi Múzeumét, ami a Széll Kálmán téren található meg, az Új Nemzedékét, ami a Vígszínháznál áll vagy a Radnóti Miklós Színházét, ami a Móricz Zsigmond téren kapott helyet.

Én az indulás reggelén tettem egy próbát...

...hogy beszerezzem az egyiket és kipróbáljam, milyen kultúrát venni egy automatából, csoki vagy szénsavas üdítő helyett.

A könyvek éppen akkorák, mint egy okostelefon vagy határidőnapló, így simán elférnek egy nadrágzsebben vagy akár borítéktáskában. Szépek, színesek és letisztultak, amit a MOME grafikuscsapatának köszönhetünk.

Az én választásom végül Csáth Géza könyvére esett, amikor szembesültem egy problémával, amire jobb ha te is felkészülsz. Az automata nem működik kártyával, csak aprópénzzel, illetve kapaszkodj meg – régi papír ezressel. De, mint megtudtam a problémát orvosolják, legalábbis ami papírpénzt illeti.

A csomópontokról és egyéb hasznos információkról itt tájékozódhatsz bővebben!

Ha lenne lehetőség rá te vásárolnál magazin-automatából?
Miért is ne?
Kizárt!